Interview met Robbert van het Kaar

Robbert van het Kaar is auteur van het boek Inzicht in de Ondernemingsraad, hoofdredacteur van de Tools die te vinden zijn op Inzicht in de OR en spreker bij congressen van de Sdu. Hij publiceert veel: als senior onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam schrijft hij wetenschappelijke artikelen, voor de Sdu vakpublicaties, maar ook meer populariserende artikelen. De afwisseling tussen de verschillende typen publicaties vindt hij prettig.

Robbert van het Kaar is vooral bekend als auteur van het boek Inzicht in de Ondernemingsraad. Ieder jaar verschijnt daarvan een nieuwe uitgave. “Omdat het om een papieren uitgave gaat, is het soms een hele uitdaging om de actualiteit goed te verwerken. De deadline is bepaald, maar het kan goed zijn dat een belangrijk wetsvoorstel nog op een later moment in de Tweede Kamer wordt behandeld. Gelukkig probeert iedereen die betrokken is bij het boek, daar zo flexibel mogelijk mee om te gaan.” Robbert van het Kaar vindt het contact met de Sdu erg prettig en de afspraken die worden gemaakt helder.

Robbert van het Kaar

Wat de drijfveren van Robbert van het Kaar voor het schrijven betreft: “Ik wil weten hoe het zit en verdiep me daarom graag in de juridische materie.” Ook vindt hij het leuk om diezelfde materie zo toegankelijk mogelijk te beschrijven zodat de brede kring van lezers -de doelgroep van Inzicht in de Ondernemingsraad is groot- het boek als praktisch naslagwerk kan gebruiken.

Voor het actualiseren van Inzicht in de Ondernemingsraad gebruikt hij twee correctie-exemplaren waarin hij het hele jaar door aantekeningen maakt; een voor thuis en een voor op het werk. Aan de hand van zijn aantekeningen werkt hij de aanpassingen vervolgens verder uit. Hij probeert de materie zo helder mogelijk te beschrijven. Toch blijkt uit vragen van lezers weleens dat bepaalde teksten niet duidelijk genoeg zijn of dat de tekst op een andere manier wordt geïnterpreteerd. De jaarlijkse actualisering biedt de mogelijkheid om deze teksten opnieuw te formuleren.

Bij de ontwikkeling van marketingcampagnes betrekt de Sdu ook altijd de auteurs. Robbert van het Kaar vindt het prettig dat de Sdu openstaat voor suggesties van hem. De conclusie van Robbert van het Kaar is “dat de samenwerking met de Sdu een geoliede machine is."

“De samenwerking met Sdu is een geoliede machine.”

Auteurs aan het woord

Wat zijn de drijfveren van auteurs om te schrijven voor Sdu? Lees hier de interviews.