Meest gestelde vragen gele vaccinatieboekje

Heeft u een vraag over uw bestelling van het gele vaccinatieboekje? Wilt u weten wat het vaccinatieboekje is? Of waarvoor u het kunt gebruiken? We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet met daarbij het antwoord. 

Actuele stand van zaken:

  • Huidige levertijd: binnen één week
  • Het is niet mogelijk om telefonisch of per e-mail uw bestelling door te geven
  • Het vaccinatieboekje is ook te verkrijgen bij je lokale boekhandel of de ANWB.

Vragen over mijn bestelling

Kan ik telefonisch het gele vaccinatieboekje bestellen?

Nee, dat is niet mogelijk. U kunt het gele vaccinatieboekje bestellen via de webshop. Indien u het vaccinatieboekje direct nodig heeft, dan adviseren wij u om langs te gaan bij uw lokale boekhandel of ANWB winkel. 

Ik heb mijn gele vaccinatieboekje nog niet ontvangen. En nu?

Indien u het gele vaccinatieboekje een week na bestelling nog niet ontvangen heeft, neem dan contact op met onze klantenservice via informatie@sdu.nl of 070-378 98 80.

 

 

 

Moet ik mijn gegevens voor het gele vaccinatieboekje doorgeven?

Nee, dat is niet nodig. U ontvangt een blanco boekje. Hierin kunt u zelf uw gegevens noteren. De GGD of andere priklocatie verzorgt de registratie van de vaccinatie.

Hoe kan ik betalen?

U kunt betalen direct met iDeal of via een factuur. Na uw bestelling ontvangt u een digitale factuur. Hierop staan de gegevens die u nodig heeft voor de betaling van het gele vaccinatieboekje.  

 

Ik wil mijn bestelling wijzigen. Kan dat?

Helaas kunnen wij uw bestelling niet wijzigen.
Heeft u nog vragen, stuur dan een e-mail naar informatie@sdu.nl. Vermeld daarbij uw bestelnummer.

Ik wil mijn bestelling annuleren. Kan dat?

Helaas kunnen wij uw bestelling niet meer annuleren, omdat dit een geautomatiseerd proces is.

Ik wil mijn bestelling retourneren. Kan dat?

Ja, dat kan.

Als u het gele vaccinatieboekje en de digitale factuur heeft ontvangen, dan kunt u deze in een envelop retourneren naar:

Scanlaser
Afdeling retouren
Antwoordnummer 932
1500 VB Zaandam

Vergeet niet om uw gegevens en de factuur(nummer) bij te sluiten bij de retourzending, anders kunnen we deze niet verwerken. Na ontvangst van de retourzending wordt uw factuur gecrediteerd. Door de enorme drukte kan dit langer duren dan dat u van ons gewend bent.

Ik heb een fout gemaakt in mijn e-mailadres. Wat moet ik doen?

Uw bestelling wordt gewoon verwerkt. De factuur zal door ons indien mogelijk gecorrigeerd of anders worden verstuurd per post.

 

Ik heb een andere druk (versie) dan mijn familieleden, vrienden of kennissen. Is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Er bestaan verschillende versies - ook wel een 'druk' genoemd van het gele vaccinatieboekje (zie achterzijde) en zijn allemaal geldig.

Waarom zijn er verschillende drukken?
Het gele vaccinatieboekje bestaat sinds 1983 (eerste druk). Als de tekst of het uiterlijk van het boekje iets verandert, dan komt er een nieuwe druk. 
De tekst van het gele vaccinatieboekje is voor het laatst aangepast in 2018. 
Sinds kort is er een nieuwe druk (2021) met een aantal aanpassingen zoals de voorkant, de titel en een aantal extra beveiligingskenmerken om kopiëren tegen te gaan. 

Kortom; alle gele vaccinatieboekjes zijn geldig vanaf  de eerste druk in 1983. Het gaat vooral om de vermeldingen / stempels van allerlei soorten vaccinaties (waarvan de gele koorts-vaccinatie de belangrijkste) die in het gele boekje gezet kunnen worden.  

 

 

Ik heb de gele vaccinatieboekjes ontvangen, maar de boekjes zijn niet helemaal hetzelfde. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Het kan zijn dat uw bestelling bestaat uit een boekje met '2018' en '2021' (zie achterzijde gele vaccinatieboekje). Bij het inpakken wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende drukken, waardoor het voor kan komen dat u twee verschillende gele vaccinatieboekjes ontvangt. Het is niet mogelijk om gele vaccinatieboekjes om te ruilen voor een nieuwere druk. Ze zijn allemaal geldig.

Hoe komt het dat ik verschillende drukken ontvang?
Het gele vaccinatieboekje bestaat sinds 1983 (eerste druk). Als de tekst of het uiterlijk van het boekje iets verandert, dan komt er een nieuwe druk. 
De tekst van het gele vaccinatieboekje is voor het laatst aangepast in 2018. 
Sinds kort is er een nieuwe druk (2021) met een aantal aanpassingen zoals de voorkant, de titel en een aantal extra beveiligingskenmerken om kopiëren tegen te gaan. 

 

Kan ik mijn gele vaccinatieboekje omruilen voor de nieuwe versie 2021?

Nee, dat kan niet.

Bij het inpakken wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende drukken, waardoor het voor kan komen dat u twee verschillende boekjes ontvangt (2018 en 2021). Het is niet mogelijk om gele boekjes om te ruilen voor een nieuwere druk. Ze zijn allemaal geldig..

 

Vragen gele vaccinatieboekje en COVID-19

Wat is het gele vaccinatieboekje?

Het gele vaccinatieboekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe) en bestaat al sinds 1983. Internationaal staat het gele vacccinatieboekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele vaccinatieboekje heeft aangemerkt als document om uw vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Sinds de uitbraak van de Pandemie beperkt deze groep landen zich niet tot landen buiten Europa (zie bron).

Is het gele vaccinatieboekje een officieel document waarin ik mijn COVID-19 vaccinatie kan laten opnemen?

Het gele vaccinatieboekje is van oudsher het officiële vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) dat wereldwijd voor verscheidene reizigersvaccinaties (zoals gele koorts) wordt gebruik. Zodat reizigers dit vaccinatiepaspoort aan de grens kunnen tonen. 

Voor Covid-19 vaccinaties heeft de WHO geadviseerd, ongeacht welke technologie dan ook die in de toekomst wordt geïmplementeerd, dat de COVID-19-vaccinatiestatus van internationale reizigers het beste kan worden geregistreerd via een bijschrijving volgens het protocol in het gele boekje. 

Elk land in de wereld bepaalt nu haar eisen voor reizigers ten aanzien van het vaccinatiebewijs Covid-19. Binnen Europa is de CoronaCheck-app ontwikkeld en wordt ingezet als bewijs van Covid-19 vaccinatie bij grensovergang en bij entree van diverse locaties.

Verschillende Europese landen accepteren ook het gele vaccinatieboekje als vaccinatiebewijs. Welke landen dit zijn en welke aanvullende eisen een land eventueel stelt (bijv. Een Gezondheidsverklaring) verandert met enige regelmaat. Op Nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen vindt u het reisadvies per land. Wij adviseren u om voorafgaand altijd zelf of bij uw reisorganisatie te checken wat het reisadvies is en welke bewijzen en papieren u nodig heeft met betrekking tot de Covid-19 vaccinatie.

Hoe laat ik mijn COVID-19 vaccinatie in het gele vaccinatieboekje bijschrijven?

U kunt uw gele vaccinatieboekje meenemen naar de vaccinatieafspraak. Vraag vooraf of uw priklocatie* uw vaccinatie wilt bijschrijven in het gele boekje. De medewerker van de vaccinatielocatie noteert na vaccinatie de datum, het vaccin, de dosis en het batchnummer van het vaccin in het hiervoor bestemde gedeelte in het gele vaccinatieboekje. Dit kan handmatig, middels stempels ofwel middels de sticker van de fabrikant.

Kan ik achteraf mijn COVID-19 vaccinatie zelf laten registreren / bijschrijven in het gele vaccinatieboekje?

Achteraf bijschrijven is mogelijk. GGD GHOR Nederland zegt hierover "De stempels worden ook met terugwerkende kracht gezet. Kijk op de website van de GGD waar je de vaccinatie hebt laten zetten."

Bent u niet gevaccineerd bij een GGD? Neem dan contact op met uw huisarts of de priklocatie om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom is het belangrijk dat ik als reiziger kan laten zien dat ik een COVID-19 vaccinatie heb gehad?

Het is voor u als reiziger belangrijk om te kunnen terugvinden en aantonen welke vaccinaties u heeft gehad in relatie tot de gezondheidsrisico’s die er in het buitenland zijn. Daarnaast is het voor het (reizigers) vaccinatiecentrum goed om te weten of en welk van de COVID-19 vaccins is toegediend in verband met (mogelijke) interacties met andere geïndiceerde vaccinaties.

Een aantal landen in de EU (en daarbuiten) wil nu en in de toekomst kunnen zien of u gevaccineerd bent. Middels de QR code op de CoronaCheck-app kunt u aantonen dat u volledig gevaccineerd bent tegen Covid-19. Daarnaast is het handig om uw vaccinaties te laten bijschrijven in uw gele boekje. In sommige landen buiten Europa kunt niet volstaan met het tonen van uw QR code. Voor meer informatie over de CoronaCheck-app; zie; https://coronacheck.nl/nl/

Kan ik mijn gele vaccinatieboekje meenemen naar de COVID-19 vaccinatie?

Ja, u kunt uw gele vaccinatieboekje meenemen. Belangrijk is om vooraf te checken of uw priklocatie* uw vaccinatie wilt / kunt bijschrijven in uw gele boekje. Bent u uw gele vaccinatieboekje vergeten of werkt de priklocatie* niet mee, dan krijgt u een vaccinatiekaart mee. Bewaar deze dan in uw gele boekje. 

Dient het gele vaccinatieboekje ook als bewijs van inenting bij bijvoorbeeld evenementen of andere branches straks een inentingsbewijs gevraagd wordt?

Nee, op dit moment wordt alleen via de CoronaCheck-app toegang verleend. Volg de ontwikkelingen hieromtrent op de site van het RIVM, zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Kan ik bij de COVID-19 vaccinatie ook ter plekke het gele vaccinatieboekje aanschaffen?

Nee, dat kan niet. U kunt het gele vaccinatieboekje bestellen via de webshop. Indien u het vaccinatieboekje direct nodig heeft, dan adviseren wij u om langs te gaan bij uw lokale boekhandel of ANWB winkel

 

 

Hoe kan ik het gele vaccinatieboekje aanschaffen?

U kunt het gele vaccinatieboekje bestellen via de webshop. Indien u het vaccinatieboekje direct nodig heeft, dan adviseren wij u om langs te gaan bij uw lokale boekhandel of ANWB winkel

 

 

Algemene vragen over het gele vaccinatieboekje

Wat is het gele vaccinatieboekje?

Het gele vaccinatieboekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe). Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om uw vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Sinds de uitbraak van de Pandemie beperkt deze groep landen zich niet tot landen buiten Europa (zie bron).

Zit de aanschaf van het gele vaccinatieboekje in de zorgverzekering?

Nee, vergoeding vaccinaties zitten niet in de basisverzekering, afhankelijk van uw extra (bij)verzekering zijn sommige vaccinaties wel gedekt. Het gele vaccinatieboekje niet.

Hoe lang is het gele vaccinatieboekje geldig?

In principe is het gele vaccinatieboekje onbeperkt te gebruiken. De vaccinaties die u ondergaan hebt, hebben wel allemaal een eigen einddatum bescherming. De vaccinatiedatum is genoteerd bij de vaccinatie.  

Waar kan ik het gele vaccinatieboekje kopen?

Voor de COVID-19 vaccinatie kunt u het gele vaccinatieboekje bestellen in onze webshop en bij lokale boekhandels of ANWB winkel.

 

 

Ik gebruik het gele vaccinatieboekje niet meer, is het boekje overdraagbaar?

Nee, als u het gele vaccinatieboekje gebruikt heeft, uw naam erin vermeld staat en/of er vaccinaties in geregistreerd staan is het niet overdraagbaar.

Is het gele vaccinatieboekje internationaal erkend, d.w.z. in alle landen geaccepteerd als document?

Ja, de richtlijnen van de WHO worden gevolgd en daarmee is het gele vaccinatieboekje voor inentingen als gele koorts, dtp, hepatitis A en B, in alle landen erkend hoewel u hieraan geen rechten kunt ontlenen.

De COVID-19 vaccinatie kan bijgeschreven worden in het gele boekje. De registratiekaart die u ontvangt op de vaccinatielocatie en het gele vaccinatieboekje, zijn geen officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat op Europees niveau wordt ontwikkeld (bron: GGD GHOR)

Hebben andere landen ook (een soort van) geel vaccinatieboekje?

Ja, de vorm en uitvoering van de vaccinatieregistratie kunnen in andere landen er wel heel anders uitzien.

Is een oud geel vaccinatieboekje nog geldig?

Ja, het gele vaccinatieboekje is nog geldig. 
Wel raden we aan dat als uw gele vaccinatieboekje van vóór 2009 is (zie achterzijde vaccinatieboekje), een nieuw boekje aan te schaffen omdat er enkele aanpassingen zijn gedaan.

Waarom zijn er verschillende drukken?
Het gele vaccinatieboekje bestaat sinds 1983 (eerste druk). Als de tekst of het uiterlijk van het boekje iets verandert, dan komt er een nieuwe druk. 
De tekst van het gele vaccinatieboekje is voor het laatst aangepast in 2018. 
Sinds kort is er een nieuwe druk (2021) met een aantal aanpassingen zoals de voorkant, de titel en een aantal extra beveiligingskenmerken om kopiëren tegen te gaan. 

Kortom; alle gele vaccinatieboekjes zijn geldig vanaf de eerste druk in 1983. Het gaat vooral om de vermeldingen / stempels van allerlei soorten vaccinaties (waarvan de gele koorts-vaccinatie de belangrijkste) die in het gele vaccinatieboekje gezet kunnen worden.

Is een kopie van pagina waar de vaccinatie op vermeld staat ook te gebruiken?

Een kopie is alleen voor eigen registratie te gebruiken en niet als vaccinatie-(reis)document omdat uw persoonlijke gegevens ontbreken.

Ik ben mijn gele vaccinatieboekje kwijt met alle inentingen, kan ik een nieuwe opvragen met daarin alle inentingen die ik gehad heb?

Ja, u kunt, zodra u bij ons een nieuw geel vaccinatieboekje hebt besteld, daarvoor terecht bij de GGD waar u uw vaccinaties heeft gehaald. Zie de website van de GGD in uw regio. 

Waarom krijgen kleine kinderen niet gelijk zo’n geel vaccinatieboekje bij inentingen tegen bijvoorbeeld DKTP en pneumokokken.

Kinderen volgen van rijkswege een vaccinatieprogramma. Registraties kindervaccinaties worden opgetekend op kind-eigen vaccinatiekaart.