Meest gestelde vragen bestellen vaccinatieboekje

Heeft u een vraag over uw bestelling van het vaccinatieboekje? Wilt u weten wat het vaccinatieboekje is? Of waarvoor u het kunt gebruiken?
We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet met daarbij het antwoord. 

Momenteel is het niet mogelijk om telefonisch of per e-mail uw bestelling door te geven. We verzoeken u om de bestelling online te plaatsen.

Heeft u een bestelling geplaatst op 9 en 10 juni 2021 en geen e-mailbevestiging ontvangen? Dan heeft dat te maken met een technische storing. Uw bestelling hebben wij wel ontvangen en zal worden verwerkt. U ontvangt de factuur in een aparte email.

 

Vragen over mijn bestelling

Kan ik telefonisch het vaccinatieboekje bestellen?

Nee, dat kan niet. U kunt het boekje bestellen via de webshop.

Ik heb mijn vaccinatieboekje nog niet ontvangen. En nu?

Door de enorme drukte kan de levertijd tot 14 dagen duren. Heeft u een vaccinatieafspraak maar het gele boekje niet op tijd in huis? Geen probleem. De GGD's schrijven de vaccinatie ook achteraf bij. Kijk hiervoor op de website van de GGD waar u de vaccinatie heeft laten zetten. 

Bent u niet gevaccineerd door een GGD? Neem dan contact op met uw huisarts of de priklocatie om de mogelijkheden te bespreken.

 

Moet ik mijn gegevens voor het boekje doorgeven?

Nee, u ontvangt een blanco boekje. Hierin kunt u zelf uw gegevens noteren. De GGD of ander priklocatie verzorgt de registratie van de vaccinatie.

Hoe kan ik betalen?

Na uw bestelling ontvangt u een digitale factuur. U hoeft pas te betalen als u de het vaccinatieboekje heeft ontvangen.

Ik wil mijn bestelling wijzigen.

Helaas kunnen wij uw bestelling niet wijzigen. Heeft u nog vragen, stuur dan een e-mail naar informatie@sdu.nl. Vermeld daarbij uw bestelnummer.

Ik wil mijn bestelling annuleren.

Helaas kunnen wij uw bestelling niet meer annuleren, omdat dit een geautomatiseerd proces is.

Wat moet u doen als u toch uw bestelling vaccinatieboekje(s) wilt retourneren?
Als u het gele vaccinatieboekje(s) en de digitale factuur heeft ontvangen, dan kunt u in deze in een envelop retourneren naar:

Scanlaser
Afdeling retouren
Antwoordnummer 932
1500 VB Zaandam

Vergeet u niet om uw gegevens en de factuur(nummer)  bij te sluiten bij de retourzending, anders kunnen we deze niet verwerken. Na ontvangst van de retourzending wordt uw factuur gecrediteerd. Door de enorme drukte kan dit langer duren dan dat u van ons gewend bent.

Ik heb een fout gemaakt in mijn emailadres.

Uw bestelling wordt gewoon verwerkt. De factuur zal door ons indien mogelijk gecorrigeerd worden of anders verstuurd per post.

Ik heb een andere druk (versie) dan mijn familieleden, vrienden of kennissen. Is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Er bestaan verschillende drukken (zie achterzijde) van het gele vaccinatieboekje en zijn allemaal geldig.

Waarom zijn er verschillende drukken?
Het gele vaccinatieboekje bestaat sinds 1983 (eerste druk). Als de tekst of het uiterlijk van het boekje iets verandert, dan komt er een nieuwe druk. 
De tekst van het gele boekje is voor het laatst aangepast in 2018. 
Sinds kort is er een nieuwe druk (2021), waarbij de voorkant iets is veranderd, de titel 'Vaccinatieboek' is toegevoegd aan de voorkant en er zijn wat extra beveiligingskenmerken toegevoegd om kopiëren tegen te gaan. 

Kortom; alle gele vaccinatieboekjes zijn geldig vanaf  de eerste druk in 1983. Het gaat vooral om de vermeldingen / stempels van allerlei soorten vaccinaties (waarvan de gele koorts-vaccinatie de belangrijkste) die in het gele boekje gezet kunnen worden.  

 

 

Ik heb de gele vaccinatieboekjes ontvangen, maar de boekjes zijn niet helemaal hetzelfde. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Het kan zijn dat uw bestelling bestaat uit een druk 2018 en druk 2021 (achterzijde). Bij het inpakken wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende drukken, waardoor het voor kan komen dat je twee verschillende boekjes ontvangt. Het is niet mogelijk om gele boekjes om te ruilen voor de nieuwere versie 2021. 

Hoe komt het dat ik verschillende drukken ontvang?
Als de tekst of het uiterlijk van het boekje iets verandert, dan komt er een nieuwe druk. De tekst van het gele boekje is voor het laatst aangepast in 2018. 
Sinds kort is er een nieuwe druk (2021), waarbij de voorkant iets is veranderd, de titel 'Vaccinatieboek' is toegevoegd aan de voorkant en er zijn wat extra beveiligingskenmerken toegevoegd om kopiëren tegen te gaan. 

Kan ik mijn gele vaccinatieboekje omruilen voor de nieuwe versie 2021?

Nee, dat kan niet.

Bij het inpakken wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende drukken, waardoor het voor kan komen dat u twee verschillende boekjes ontvangt. Het is niet mogelijk om gele boekjes om te ruilen voor de nieuwere versie 2021. 

 

Vragen gele vaccinatieboekje en COVID-19

Wat is het gele vaccinatieboekje?

Het gele boekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe) en bestaat al sinds 1983. Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om uw vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Sinds de uitbraak van de Pandemie beperkt deze groep landen zich niet tot landen buiten Europa (zie bron).

Is het gele vaccinatieboekje een officieel document waarin ik mijn COVID-19 vaccinatie kan laten opnemen?

Het gele boekje is van oudsher het officiële vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) dat wereldwijd voor verscheidene reizigersvaccinaties (zoals gele koorts) wordt gebruik. Zodat reizigers dit vaccinatiepaspoort aan de grens kunnen tonen. 

Voor Covid-19 vaccinaties heeft de WHO geadviseerd, ongeacht welke technologie dan ook die in de toekomst wordt geïmplementeerd, dat de COVID-19-vaccinatiestatus van internationale reizigers het beste kan worden geregistreerd via een bijschrijving volgens het protocol in het gele boekje. 

Elk land in de wereld bepaalt nu haar eisen voor reizigers ten aanzien van het vaccinatiebewijs Covid-19. Binnen Europa is men bezig met het ontwikkelen van een digitaal vaccinatiebewijs. Vooruitlopend en/of aanvullend hierop mogen Europese landen t/m 12 september hun eigen eisen stellen aan een andere vorm van bewijs. 

Verschillende Europese landen zoals IJsland, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk accepteren het gele boekje nu als vaccinatiebewijs, vooruitlopend op de digitale app van de EU. Welke landen dit zijn en welke aanvullende eisen een land eventueel stelt (bijv. Een Gezondheidsverklaring) verandert met enige regelmaat. Op Nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen vindt u het reisadvies per land. Wij adviseren u om voorafgaand altijd zelf of bij uw reisorganisatie te checken wat het reisadvies is en welke bewijzen en papieren u nodig heeft met betrekking tot de Covid-19 vaccinatie.

Hoe laat ik mijn COVID-19 vaccinatie in het gele vaccinatieboekje bijschrijven?

U kunt uw vaccinatieboekje meenemen naar de vaccinatieafspraak. Vraag vooraf of uw priklocatie* uw vaccinatie wilt bijschrijven in het gele boekje. De medewerker van de vaccinatielocatie noteert na vaccinatie de datum, het vaccin, de dosis en het batchnummer van het vaccin in het hiervoor bestemde gedeelte in het gele boekje. Dit kan handmatig, middels stempels ofwel middels de sticker van de fabrikant.

Kan ik achteraf mijn COVID-19 vaccinatie zelf laten registreren / bijschrijven in het gele vaccinatieboekje?

Achteraf bijschrijven is mogelijk. GGD GHOR Nederland zegt hierover "De stempels worden ook met terugwerkende kracht gezet. Kijk op de website van de GGD waar je de vaccinatie hebt laten zetten."

Bent u niet gevaccineerd door een GGD? Neem dan contact op met uw huisarts of de priklocatie om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom is het belangrijk dat ik als reiziger kan laten zien dat ik een COVID-19 vaccinatie heb gehad?

Het is voor u als reiziger belangrijk om te kunnen terugvinden en aantonen welke vaccinaties u heeft gehad in relatie tot de gezondheidsrisico’s die er in het buitenland zijn. Daarnaast is het voor het (reizigers) vaccinatiecentrum goed om te weten of en welk van de COVID-19 vaccins is toegediend in verband met (mogelijke) interacties met andere geïndiceerde vaccinaties.

Een aantal landen in de EU (en daarbuiten) wil in de toekomst kunnen zien of u gevaccineerd bent. Het gele vaccinatieboekje is een internationaal geaccepteerd document voor het noteren van dergelijke vaccinaties.

Er wordt gewerkt aan een digital green card. De verwachting is dat deze in de 2de helft van 2021 beschikbaar komt en zal daarmee het persoonsgebonden rechtsgeldige bewijs worden van “coronavrij” en binnen Europa het nieuwe bewijs worden. Bron: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_nl

Kan ik mijn gele vaccinatieboekje meenemen naar de COVID-19 vaccinatie?

Ja, u kunt uw vaccinatieboekje meenemen. Vanaf maandag 7 juni 2021 zullen alle GGD's weer de Covid-19 vaccinaties gaan stempelen, als u daar op locatie om vraagt. Het invouwen van de registratiekaart wordt nog steeds aangeraden.

Belangrijk is om vooraf te checken of uw priklocatie* uw vaccinatie wilt / kunt bijschrijven in uw gele boekje. Bent u uw gele boekje vergeten of werkt de priklocatie* niet mee, dan krijgt u een vaccinatiekaart mee. Bewaar deze dan in uw gele boekje. 

Dient het gele vaccinatieboekje ook als bewijs van inenting bij bijvoorbeeld evenementen of andere branches straks een inentingsbewijs gevraagd wordt?

Nee, op dit moment wordt alleen via bewijsvoering van actuele negatieve coronatesten (app applicaties) toegang verleend aan pilots. Volg de ontwikkelingen hieromtrent op de site van het RIVM, zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Kan ik bij de COVID-19 vaccinatie ook ter plekke het gele vaccinatieboekje aanschaffen?

Nee, dat kan niet. U kunt het boekje bestellen via de webshop en binnenkort ook via de ANWB en andere (online) winkels.

 

Hoe kan ik het gele vaccinatieboekje aanschaffen?

U kunt het boekje bestellen via onze webshop. Binnenkort ook verkrijgbaar via de ANWB en  andere (online) winkels.

 

 

Algemene vragen over het gele vaccinatieboekje

Wat is het gele vaccinatieboekje?

Het gele boekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe). Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om uw vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Sinds de uitbraak van de Pandemie beperkt deze groep landen zich niet tot landen buiten Europa (zie bron).

Zit de aanschaf van het vaccinatieboekje in de zorgverzekering?

Nee, vergoeding vaccinaties zitten niet in de basisverzekering, afhankelijk van uw extra (bij)verzekering zijn sommige vaccinaties wel gedekt. Het vaccinatieboekje niet.

Hoe lang is het gele vaccinatieboekje geldig?

In principe is het vaccinatieboekje onbeperkt te gebruiken. De vaccinaties die u ondergaan hebt, hebben wel allemaal een eigen einddatum bescherming. De vaccinatiedatum is genoteerd bij de vaccinatie.  

Waar kan ik het gele vaccinatieboekje kopen?

Voor de COVID-19 vaccinatie kunt u het boekje alleen bestellen via onze webshop. Binnenkort ook verkrijgbaar bij de ANWB en andere (online) winkels. 
 

Ik gebruik het gele vaccinatieboekje niet meer, is het boekje overdraagbaar?

Nee, als u het vaccinatieboekje gebruikt hebt, uw naam erin vermeld staat en/of er vaccinaties in geregistreerd staan is het niet overdraagbaar.

Is het gele vaccinatieboekje internationaal erkend, d.w.z. in alle landen geaccepteerd als document?

Ja, de richtlijnen van de WHO worden gevolgd en daarmee is het gele vaccinatieboekje voor inentingen als gele koorts, dtp, hepatitis A en B, in alle landen erkend hoewel u hieraan geen rechten kunt ontlenen.

De COVID-19 vaccinatie kan bijgeschreven worden in het gele boekje. De registratiekaart die u ontvangt op de vaccinatielocatie en het gele boekje, zijn geen officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat op Europees niveau wordt ontwikkeld (bron: GGD GHOR)

Hebben andere landen ook (een soort van) geel vaccinatieboekje?

Ja, de vorm en uitvoering van de vaccinatieregistratie kunnen in andere landen er wel heel anders uitzien.

Ik heb een heel oud vaccinatieboekje, is die nog geldig?

Als uw boekje van voor 2009 is dan raden we aan een nieuw boekje aan te schaffen omdat er enkele aanpassingen zijn gedaan.

Is een kopie van pagina waar de vaccinatie op vermeld staat ook te gebruiken?

Een kopie is alleen voor eigen registratie te gebruiken en niet als vaccinatie-(reis)document omdat uw persoonlijke gegevens ontbreken.

Ik ben mijn gele vaccinatieboekje kwijt met alle inentingen, kan ik een nieuwe opvragen met daarin alle inentingen die ik gehad heb?

Ja, u kunt, zodra u bij ons een nieuw boekje hebt besteld, daarvoor terecht bij de GGD waar u uw vaccinaties heeft gehaald. Zie de website van de GGD in uw regio. 

Waarom krijgen kleine kinderen niet gelijk zo’n geel vaccinatieboekje bij inentingen tegen bijvoorbeeld DKTP en pneumokokken.

Kinderen volgen van rijkswege een vaccinatieprogramma. Registraties kindervaccinaties worden opgetekend op kind-eigen vaccinatiekaart.