Het verhaal van Broekman Logistics

Broekman Logistics

Broekman Logistics in Rotterdam is al ruim 20 jaar gebruiker van Sdu In- en Uitvoer

John Salemink lost dagelijks douanevraagstukken op voor klanten van Broekman Logistics in Nederland en België. Als manager Customs and Trade Affairs kan hij naar eigen zeggen ‘geen dag zonder het digitale platform van inenuitvoer.nl’. “We zijn het eerste aanspreekpunt voor de Douane. We moeten onze zaken altijd op orde hebben en blind kunnen vertrouwen op onze bronnen en naslagwerken.”

Haal net als John met Sdu In- en Uitvoer alle kennis in huis en kies voor zekerheid en controle. Vraag een proefabonnement aan en probeer ons platform nu 1 maand gratis!

probeer 1 maand gratis

In- en Uitvoer is voor ons een onmisbare bron van kennis. Alles is zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk gepresenteerd.

John Salemink Manager Customs and Trade Affairs, Broekman Logistics

John Salemink

Zestien jaar oud is John Salemink als hij als documentenjongen op zijn brommertje in de haven van Rotterdam douanepapieren rondbrengt. Dat hij met zijn eerste baantje in 1984 de basis legt voor een carrière als douanespecialist kan hij dan nog niet bevroeden. 

Douanespecialist
Anno 2019 staat John dagelijks ondernemers bij met hun douanevraagstukken. Hij is douanespecialist bij Proceed Logistics, een dochterbedrijf van Broekman Logistics in de haven van Rotterdam. Het full service bedrijf is gespecialiseerd in vervoer over zee, de weg, het spoor, door de lucht en multimodaal vervoer. Wereldwijd zorgt Broekman voor goederenopslag en distributie van goederen van deur tot deur. Het verzorgt de verwerking, opslag en het zo efficiënt mogelijk vervoeren van complexe, zware of gevaarlijke goederen. 

Broekman Logistics

Douane entrepots en RTO’s
“Broekman heeft meerdere entiteiten die met douaneactiviteiten te maken hebben. Denk aan: particuliere douane entrepots en RTO’s. Ze hebben allemaal verschillende vergunningen voor hun activiteiten. We helpen bedrijven onder meer bij hun documentatie voor invoer, doorvoer, weder-invoer, uitvoer, weder-uitvoer en tijdelijke opslag van goederen.” 

Eerste aanspreekpunt voor Douane
John benadrukt hoe belangrijk een foutloze dienstverlening is voor Proceed Logistics. “Als douanevertegenwoordiger acteren we als het eerste aanspreekpunt voor de Douane. Wij moeten zorg dragen dat de juiste gegevens van onze klanten en hun producten aanwezig zijn. En belangrijker nog: dat deze gegevens correct zijn vastgelegd. Daarnaast hebben we te maken met dagelijkse uitdagingen, zoals: restricties en handelsbelemmeringen, handelsembargo’s, fiscale en niet-fiscale maatregelen.” 

Broekman Logistics

Onmisbaar hulpmiddel
In het dagelijkse werk zijn voor Proceed Logistics de naslagwerken op het gebied van in- en uitvoer ‘onmisbare hulpmiddelen’. “Wij maken met name gebruik van het kennisplatform Sdu In- en Uitvoer, maar ook van de websites van de Douane en EU over wetgeving. We bekijken deze bronnen voor de juiste indelingen, goederencodes, jurisprudentie en tariefindelingen. Dit zijn vaak lastige en tijdrovende vraagstukken die ondernemers graag aan ons uitbesteden. Onze ervaren declaranten die met uitgebreide en ingewikkelde zaken bezig zijn, maken voornamelijk gebruik van Sdu In- en Uitvoer omdat ze op dit platform accuraat, snel en in het Nederlands alle soorten wetgeving bij elkaar hebben en zo ook snel de daarbij horende informatie beschikbaar hebben. Voor de ervaren professional is het tevens een onmisbare tool om dagelijks direct op de hoogte te zijn van alle nieuwsfeiten. Je kunt deze eenvoudig delen binnen je organisatie.”

Betrouwbaar en actueel
De Manager Customs en Trade Affairs vertelt hoe belangrijk het is dat naslagwerken betrouwbaar en actueel zijn. “We hebben dagelijks met de Douane te maken. Als klanten iets onjuist of onvolledig hebben aangereikt, kunnen er serieuze problemen ontstaan, zoals: een navordering of strafbeschikking. Wij moeten dus nauwkeurig de juiste opgave van gegevens controleren. Zolang goederen nog in onderzoek bij de Douane zijn, zijn wij mede-aanspreekbaar.” 

Expert voor douanevraagstukken
Hoe lastig zijn werk soms is, toont John met het voorbeeld van de invoer van een kop en schotel. “Is het servies gemaakt van porselein of gewoon aardewerk? Daar zit een groot verschil in. En in welk land is het vervaardigd? Is het douanetarief dan 2% of 12%? Een goed voorbeeld is ook de invoer van printercartridges, het bekende Turbon arrest. Is het een onderdeel van de printer waar het tarief 0% voor geldt, of dien je het aan te merken als inkt, waarvoor 6,5% invoerrecht geldt? Klanten huren ons speciaal in voor de expertise op dit vlak. Voor alle douanevraagstukken leunen wij op het platform van Sdu In- en Uitvoer. Dat houdt ons op de hoogte van wat er speelt en voorziet ons van de juiste informatie. Zo kunnen wij een perfecte dienstverlening aanbieden en eventuele kosten of schade voor onze klanten beperken.”

Broekman Logistics

Zoekfunctie en presentatie
Al bijna 20 jaar maakt Broekman Logistics in verschillende divisies gebruik van In- en Uitvoer. John prijst de lay-out en snelle zoekfunctie op het digitale platform van Sdu. “Alles is zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk gepresenteerd. In- en Uitvoer werkt razendsnel. Je zoekt een goederencode of tariefindeling en je ziet direct alles wat je daarbij moet weten gepresenteerd op één scherm. En je hoeft maar een keer op die term te zoeken en deze blijft bewaard bij recente zoekopdrachten. Je kunt ook favoriete zoektermen opslaan.”
 
Vertalingen
De douanespecialist van Proceed Logistics is verder te spreken over de Nederlandse vertalingen. “Alle internationale ontwikkelingen en jurisprudentie op het gebied van Douane vertaalt Sdu voor haar gebruikers. Dat levert gemak op en scheelt veel uitzoekwerk. De informatie vergaren kost anders ongelooflijk veel tijd en geld. Alleen dit aspect maakt Sdu In- en Uitvoer voor ons tot een onmisbaar instrument. De broninformatie is bovendien dusdanig sterk dat eigenlijk elke professionele dienstverlener die met de Douane te maken heeft een abonnement op Sdu In- en Uitvoer zou moeten hebben.” 

Van papier naar digitaal
In zijn werkkamer koestert John nog een papieren versie van Su In- en Uitvoer. “Die komt uit de tijd dat In- en Uitvoer nog niet digitaal was. Dit was vroeger écht de bijbel voor ons bedrijf. We sjouwden wat af met die dikke boeken, bijvoorbeeld naar de nascholing. In dat opzicht is het digitale naslagwerk van Sdu ook echt een voordeel. Dit boek kijken we overigens zelden nog in. Maar het is als met een oude encyclopedie; er staat zoveel kennis in, dat wil je niet zomaar weg doen. Als vakidioot houd ik ervan.”

Sdu In- en Uitvoer

Probeer Sdu In- en Uitvoer gratis

Twijfelt u bij de import of export van goederen ook weleens over een goederencode? De juiste indeling maken, is geen toevalligheid. De Douane controleert streng en is onverbiddelijk bij fouten. Wilt u net als duizenden branchegenoten geen enkel risico lopen op een naheffing, geldboete of celstraf. Dan is een online platform met álle douanecontent onmisbaar in uw werk. Met Sdu In- en uitvoer haalt u alle kennis in huis en kiest u voor zekerheid en controle. 

Haal net als John met Sdu In- en Uitvoer alle kennis in huis en kies voor zekerheid en controle. Vraag een proefabonnement aan en probeer ons platform nu 1 maand gratis!

probeer 1 maand gratis