Swipe to the left

Hear no evil, see no evil: luistervinken opgelet

By 23 mei 2019 149 keer bekeken Geen opmerkingen

Advocaat en cliënt moeten vrij en open met elkaar kunnen communiceren. Dit komt niet alleen de effectiviteit en kwaliteit van de verdediging ten goede, maar het is ook een randvoorwaarde voor het recht op een eerlijk proces. Om die reden is het dus ook niet de bedoeling dat justitie kennis neemt van wat er tussen advocaat en cliënt besproken wordt. Jammer genoeg laat de praktijk een ander beeld zien. Voor mij de reden om die praktijk eens langs de Straatsburgse meetlat te leggen. Voordat ik dit kan doen, moet ik natuurlijk wel eerst uitleggen tegen welke praktijkvoorbeelden ik ben aangelopen. Voorbeelden waarvan ik weet dat veel advocaten iets soortgelijks hebben meegemaakt.

De financiering van de bv kan volledig in box 2!

By drs. N.M. Ligthart 22 mei 2019 103 keer bekeken Geen opmerkingen

Het maakt verschil op welke wijze een ab-houder zijn bv financiert. Maar waarom maakt het fiscaal bezien uit in welke vorm een ab-houder zijn bv financiert? In zijn Opinie maakt drs. N.M. Ligthart zich sterk voor het fiscaal niet langer onderscheid maken al naar gelang sprake is van een financiering met eigen vermogen dan wel met vreemd vermogen.

De rechter waarschuwt de wetgever

By mr. A.E.H. van der Voort Maarschalk 22 mei 2019 103 keer bekeken Geen opmerkingen

Op 31 januari van dit jaar was het honderd jaar geleden dat de Hoge Raad zijn waarschijnlijk beroemdste arrest wees: Lindenbaum/Cohen. Het ging om een geval van bedrijfsspionage. De Hoge Raad ging ‘om’, door te oordelen dat ook het handelen in strijd met ongeschreven normen die in het maatschappelijke verkeer gelden onrechtmatig kan zijn.
In deze opinie van deze week bespreekt mr. A.E.H. van der Voort Maarschalk de grens tussen de rechtsvormende taak van de rechter en de keuzevrijheid van de wetgever.

Het arbeidsrecht gaat opnieuw op de schop: 5 belangrijke wijzigingen voor de praktijk

Het arbeidsrecht wordt per 1 januari 2020 ingrijpend gewijzigd. Alweer. De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is op 20 mei jl. in de Eerste Kamer behandeld en wordt volgende week ter stemming gebracht. De Wab staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een groter pakket aan wijzigingen en maatregelen en heeft als doel -de naam zegt het al - de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen. Niet alleen specialisten uit het veld, maar ook de Raad van State, de Tweede- en Eerste Kamer zijn kritisch. Zij vrezen voor een ‘waterbedeffect’ en vinden de invoering van de wet per 1 januari a.s. prematuur. Toch zal de wet er volgend jaar komen. De coalitiepartijen kunnen namelijk rekenen op steun van de SGP, waarmee een meerderheid een feit is.

​​DNA is geen harde wiskunde: het belang van piekenprofielen

By 16 mei 2019 2451 keer bekeken Geen opmerkingen

In de juristerij leeft de opvatting dat DNA hard bewijs is. Onder omstandigheden is dat juist. Als er bloed wordt aangetroffen op een dressoir in de woonkamer, terwijl vast staat dat de inbreker bij het inslaan van het raam gewond is geraakt, heeft de 100% met dat bloedspoor matchende verdachte op zijn zachtst gezegd wel iets uit te leggen. Doet hij dat niet of zwijgt hij zelfs, dan zal de rechter – al dan niet op basis van de Murray-jurisprudentie – tot een bewezenverklaring komen. Minder eenvoudig wordt het voor de rechter wanneer er geen bloed maar ander materiaal, bijvoorbeeld huidepitheel, is achtergelaten op het dressoir. Kun je dan nog wel stellig zeggen dat de verdachte in die woning aanwezig moet zijn geweest? Nee, dat kan niet. Hij kan de werkelijke inbreker kort voor tijd een hand hebben gegeven (secundaire overdracht) of kan bijvoorbeeld een handschoen hebben vastgehad die de werkelijke inbreker droeg.

Confrontatie met shockschade

By 8 mei 2019 2023 keer bekeken Geen opmerkingen

Begin van dit jaar schreef ik een blog over de juridische mogelijkheden om als naasten en nabestaanden per 1 januari 2019 affectieschade – naast shockschade – te vorderen in het strafproces. Shockschade stond begin van 2019 ook even in de schijnwerpers, daar waar het ging om het zogenoemde confrontatievereiste.

Zonnepanelen op bedrijfsmatige gebouwen: bepaald geen koud kunstje

By prof.dr. T.M. Berkhout 8 mei 2019 483 keer bekeken Geen opmerkingen

Het dak van een gebouw, voor veel gebouweigenaren ‘een plek met veel onnutte meters’, begint zo langzamerhand een heuse businesscase op te leveren. Na de telefoonmasten zijn de zonnepanelen aan een opmars begonnen om de resterende meters te veroveren. De modelakte die de NVB heeft gepubliceerd, vormt de aanleiding voor deze Opinie, waarvan prof.dr. T.M. Berkhout met name enkele aandachtspunten voor de btw en de overdrachtsbelasting bespreekt.

De Schrijver, de Filosoof, Engelen en een Slang bij de Poort van het Paradijs

By mr. F. van Horzen 8 mei 2019 454 keer bekeken Geen opmerkingen

De NTFR Opinie van mr. F. van Horzen gaat over het belastingparadijs Nederland volgens Ewald Engelen en de fiscale ideeën van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Het is de hoogste tijd om de fiscale toekomst te wijzigen.

Excessief heffen (!) bij lenen van de eigen bv

By prof.dr.mr. E.J.W. Heithuis 8 mei 2019 316 keer bekeken Geen opmerkingen

De internetconsultatie van het conceptwetsvoorstel 'Excessief lenen bij eigen vennootschap' heeft veel reacties opgeleverd. In zijn NTFR Opinie van deze week beschrijft prof. dr.mr. E.J.W. Heithuis waarom hij dit wetsvoorstel van abominabel slecht niveau vindt. Het conceptwetsvoorstel maakt, naar zijn mening, grove inbreuk op hoe goede fiscale wetgeving behoort te luiden.

Transitievergoeding bij gedeeltelijk ontslag

Inmiddels weten we sinds september 2018 dat de Hoge Raad ook een transitievergoeding kan toewijzen bij gedeeltelijk ontslag. In deze blog herhaal ik nog even kort de heersende leer van de Hoge Raad en bespreek ik een recente opvallende uitspraak van de rechtbank Limburg die nadien over dit onderwerp is verschenen.