Swipe to the left

Vereiste van minimale lichaamslengte bij de Griekse politie is indirecte discriminatie

Onlangs oordeelde het Europese Hof van Justitie (ECLI:EU:C:2017:767) dat de vereiste lichaamslengte voor mannen en vrouwen bij de politie gelijk moet zijn. De regel dat Griekse agenten, ongeacht hun geslacht, minstens 1,70 meter moeten zijn is een vorm van indirecte discriminatie. Door deze regel worden meer vrouwen dan mannen benadeeld. In hoeverre is fysieke kracht nu een beroepsvereiste bij de politie en brandweer?

Iedereen is potentieel in staat de moord op Bonifatius te bekennen

Na de kidnapping van Charles Lindbergh's zoontje in 1932 hebben zo'n 200 mensen dat misdrijf bekend. Er waren zelfs mensen die een bekentenis aflegden, terwijl zij ten tijde van de kidnapping nog niet eens waren geboren. Mensen bleken in staat iets verschrikkelijks te bekennen. Zij hadden niets met de zaak te maken.

Borstvoeding geven op het werk: geen sinecure

Rechtspraak over de rechten en verplichtingen van werkgever en werknemer in het geval een werkneemster borstvoeding geeft, is schaars. Onlangs sprak het Europese Hof zich uit in de Spaanse zaak Otero Ramos (ECLI:EU:C:2017:789) over borstvoeding geven op het werk. Een aanwinst voor de rechtsontwikkeling.

Diversiteit

By Jeroen van Baar 2 days ago 105 keer bekeken Geen opmerkingen

Kortgeleden werd programmeur James Damore ontslagen bij Google. Hij had in een lang memo geklaagd over de positieve discriminatie bij het bedrijf. Tachtig procent van de Google-programmeurs is man, maar dat is volgens Damore prima te verklaren vanuit de evolutionaire psychologie.

Overdreven formaliteiten bij formele verweren (ex art. 359a Sv)

By 2 days ago 293 keer bekeken Geen opmerkingen

Laat ik meteen met een waarschuwing beginnen om niet meteen alle lezers kwijt te raken: deze blog is niet het zoveelste moment dat een advocaat zich beklaagt over rechters die te weinig gevolgen verbinden aan onrechtmatigheden in de opsporing en vervolging. Deze blog grijp ik veeleer aan om aan met een mensenrechtelijke, Straatsburgse (EHRM-)blik te kijken naar de toepassing van art. 359a Sv in het Nederlandse strafproces. Oftewel, wat mag vanuit dat perspectief tenminste aan respons van de (nationale) rechter verlangd worden.

Expositie Sdu (deel 1)

By Liza Meurs, Sdu-redactie 3 days ago 555 keer bekeken Geen opmerkingen

Uitgeven vraagt creativiteit. Sdu ging op zoek naar creatieve collega’s met een oog voor kunst. En die waren er genoeg! Het resultaat? Een wisselende kunstexpositie in het bedrijfsrestaurant. Corinne Meijer, senior auteursmanager, trapt de kunstserie af met haar schilderijenreeks ‘Kijken naar kunst’.

Nomineer nu voor de Gouden Zandlopers!

By Suzanne Eijkemans, event manager Sdu 7 days ago 532 keer bekeken Geen opmerkingen

“Als je ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” De uitspraken van Johan Cruijff zijn inmiddels legendarisch. Dit is er zo één. En eigenlijk ook van toepassing op de Gouden Zandlopers, het jaarlijkse event waarop een ervaren jury dé awards uitreikt op het gebied van onder meer groei, innovatie, beste marketingcampagne én jong talent. Op donderdag 29 maart 2018 staat de dertiende editie gepland. Dan in het Postiljon Hotel in Amsterdam. Wie ervoor wil zorgen niet te verliezen - of beter gezegd: wil winnen - kan zijn nominatie nu indienen. Wacht niet te lang, het kan nog tot maandag 22 januari.

Aanwezigheid advocaat bij verhoor leidt tot een meer waardevolle verklaring; is deelneming de volgende stap?

By 7 days ago 647 keer bekeken Geen opmerkingen

Afgelopen september zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd van een door de Erasmus Universiteit verricht onderzoek naar de effectiviteit van het verdachtenverhoor (Verhoeven, W.J. & Duinhof, E., 2017, Effectiviteit van het verdachtenverhoor, Den Haag: Sdu). De resultaten liegen er niet om; verhoortechnieken hebben maar beperkt effect op de mate waarin over de zaak wordt verklaard. Daarentegen leidt de aanwezigheid van de advocaat bij het verhoor juist tot een meer waardevolle verklaring van de verdachte voor het strafproces.

Investeringsagenda Belastingdienst: niet alleen een kwestie van geld

By René van Doeselaar 9 days ago 291 keer bekeken Geen opmerkingen

Volgens het Regeerakkoord (pag. 38) wordt de komende jaren 0,5 miljard euro gereserveerd om de investeringsagenda van de Belastingdienst uit te voeren. Daarmee moet de uitvoering van het fiscale stelsel worden verbeterd.

Wet middelenonderzoek bij geweldplegers: weer gaan we een stap verder dan het buitenland!

Het is nog een gekke gewaarwording om een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te vinden in een ‘standaard’ geweldszaak. Afgelopen week was dit weer het geval. Het is terug te voeren op artikel 55d en 55e van het Wetboek van Strafvordering (Sv). Deze artikelen zijn de vruchten van het wetsvoorstel ‘terugdringen van geweld onder invloed van middelen’(Kamerstukken II 2013/14, 33799) , dat uiteindelijk heeft geleid tot de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers (hierna: “Wet”).