Sdu blog

Featured Posts

Grip op het juiste recht in het vernieuwde omgevingsrecht

Grip op het juiste recht in het vernieuwde omgevingsrecht
27 juni 2022

Het werd niet 1 januari 2022 dat de Omgevingswet met de bijbehorende uitvoeringsregelingen in werking trad. En ook niet 1 juli. Maar wordt het wel 1 januari 2023 of toch weer later? Onzekerheid troef dus over inwerkingtredingsdatum van dit omvangrijk en belangrijk wetgevingscomplex.

Het is wel weer even stil over... vernieuwing

Het is wel weer even stil over... vernieuwing
23 juni 2022

Wat zien we als vernieuwing? Moet je het macro zien (zoals de raden voor medezeggenschap) of meer op ondernemersniveau waarbij de verbetering van de overlegrelatie centraal staat.

Dit zijn de genomineerden voor de Gouden Zandlopers 2022!

Dit zijn de genomineerden voor de Gouden Zandlopers 2022!
22 juni 2022

De genomineerden voor de Gouden Zandlopers 2022 zijn bekend! In twee sessies in Amsterdam boog de Gouden Zandlopers-jury zich over de inzendingen. Uiteindelijk zijn voor zeven jurycategorieën genomineerden gekozen, inclusief de uiteindelijke winnaar. Hier alle kanshebbers op een rij…

Lynn Legal als winnende Nederlandse startup uit de bus voor het Europese LightSpeed Accelerator programma 2022 van Lefebvre Sarrut

Lynn Legal als winnende Nederlandse startup uit de bus voor het Europese LightSpeed Accelerator programma 2022 van Lefebvre Sarrut
31 mei 2022

Lynn Legal is als winnende startup geselecteerd uit de Nederlandse inzendingen van het Europese LightSpeed programma. Directeur Niels Winters heeft Lynn Legal opgegeven voor het LightSpeed programma en biedt een AI gebaseerde legal tech oplossing die geheimhoudingsovereenkomsten en verwerkersovereenkomsten beoordeelt en annoteert.

Sdu en startup Skopos.Ai gaan samen de strijd aan tegen cybercriminaliteit

Samenwerking Sdu Skopos
30 mei 2022

Sdu en Skopos slaan de handen ineen om te zorgen dat organisaties snel, eenvoudig & aantoonbaar in control zijn van hun cyberrisico’s. Met de 24/7 cybersecurity audit van Skopos.Ai worden dagelijks beveiligingsrisico’s van apparaten, techniek en proces gescand. Door tijdig inzicht te geven kunnen ransomware en andere aanvallen voorkomen worden.

Platformarbeid: wat is het en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Platformarbeid: wat is het en wat zijn de laatste ontwikkelingen?
24 mei 2022

[Inclusief gratis webinar] Van Amazon tot Uber: online platformen zijn in opkomst als manier om vraag en aanbod naar arbeid bijeen te brengen. Intussen is er discussie over de vraag of platformwerkers werknemers of zzp’ers zijn. Welke gevolgen heeft dat voor de platformwerkers en welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?

‘Wacht niet met de uitwerking van je toepasbare regels, de taak van de regelanalist is daarvoor te zwaar’

Regelanalist
24 mei 2022

Op 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet in werking. Gemeenten, waterschappen en provincies zijn druk bezig met de voorbereidingen hiervoor, waaronder de uitwerking van toepasbare regels voor het DSO. Om te komen tot toepasbare regels analyseren ze de Bruidsschat van de overheid: welke regels nemen we over, welke moeten we aanvullen en wat ziet een inwoner bij een vergunningscheck of vergunningsaanvraag als we niks doen? Met de komst van de Omgevingswet heeft ook de regelanalist zijn intrede gedaan. Twee ervaringsdeskundigen delen hun inzichten en drukken gemeenten op het hart ‘niet af te wachten’. “Nu investeren in de rol van regelanalist levert je efficiencyvoordeel, inzicht én zekerheid op.”

Douze points

Douze points
18 mei 2022

Verkiezingen voor de ondernemingsraad gingen aanvankelijk nog met een fysieke stembus, maar we zien dat in de huidige wereld steeds vaker wordt gekozen voor digitale verkiezingen. Het houden van digitale verkiezingen is geen sinecure, want daar komt toch wel wat bij kijken. Meer dan je eigenlijk denkt.

OR en Verkiezingen: Meer kandidaten en hogere opkomst gewenst

OR en Verkiezingen: Meer kandidaten en hogere opkomst gewenst
11 mei 2022

Van een veel op gemeenteraadsverkiezingen lijkend lijstenstelsel, ontwikkelden de verkiezingen voor de OR de afgelopen 70 jaren zich tot een persoonlijke voorkeurstem voor kandidaten van eigen keuze: het personenstelsel. De ondertoon in deze ontwikkeling was vooral om de gekozen OR meer te laten leven bij de collega’s. Doordat mensen zich eerder kandidaat durfden te stellen en doordat collega’s massaler gingen stemmen. Helaas lijkt het erop dat de verkiezingen nog altijd niet leven bij de achterban. Is er een manier om het tij te keren?

Wie nomineer jij voor een Gouden Zandloper 2022?

Wie nomineer jij voor een Gouden Zandloper 2022?
9 mei 2022

Nog maar 1 week tot de deadline! De Gouden Zandlopers: een begrip in het juridische speelveld van Nederland. Op 8 september 2022 reikt Sdu voor de zeventiende keer deze prestigieuze awards op het gebied van innovatie in het juridische vak uit. Tijdens de Gouden Zandlopers 2022 worden dé awards op het gebied van groei en innovatie uitgereikt door een ervaren vakjury, met onder andere de awards voor Legal Innovation, Legal Education & Research, Access to Justice of de Oeuvre-award.