Swipe to the left

Verdachten die op zitting/een dag voor de zitting/een dag voor de klaagschriftenzitting met een alternatieve lezing komen

By Today 1008 keer bekeken Geen opmerkingen

Voor de witwassers onder ons is het arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 2013 dat als het zes-stappen-arrest in de boeken is gekomen, richtsnoer en uitgangspunt. Ik heb mijn financiële politiemensen zo opgevoed dat ze hun processen-verbaal inrichten volgens het model van het arrest. Eén van de belangrijkste stappen in het arrest is de stap waarin de verdachte wordt uitgenodigd om voor de herkomst van het witwasobject dat op de tenlastelegging staat een verifieerbare alternatieve lezing te geven. En juist over die stap is in de feitenrechtspraak en ook in onze zaken die de rechter niet halen, uiteraard het meeste te doen. Het zijn de schijnbaar onschuldige frases die de meeste ophef veroorzaken. Zo gaat het altijd.

Rechtsmiddelen

By 2 days ago 2916 keer bekeken Geen opmerkingen

In geval van strafvorderlijk conservatoir beslag ex art. 94a Sv, is een rechterlijke machtiging vereist (zie art. 103 Sv). In dat verband geldt voor een civiel conservatoir beslag hetzelfde (zie art. 700 lid 1 Rv). Anders dan in civilibus is in het strafrecht de officier van justitie niet gehouden om binnen een bepaalde termijn de hoofdzaak tegen de verdachte in te stellen/aan te brengen. Dat maakt dat een gelegd strafvorderlijke conservatoir beslag lang kan duren alvorens er duidelijkheid bestaat over het einde van de zaak en de beslissing op het beslag. Dat is anders als de beslagene afstand van het voorwerp doet of de officier van justitie besluit het voorwerp aan de beslagene of een rechthebbende (terug) te geven.

Sdu participeert in ‘Spotify voor studieboeken’ initiatief

Sdu sluit zich aan bij BUKU. Dat is een streamingdienst voor studieboeken zoals Spotify dat voor muziek is. Waarom? BUKU bouwt een mooi en nuttig product voor studenten. Bij Sdu vinden we het van belang om professionals in wording in een vroeg stadium kennis te laten maken met het nut en de noodzaak van hoogwaardige content. Daarnaast is BUKU een sympathieke, ondernemende partij die qua filosofie en werkwijze goed bij ons past.

De zaak Henriquez en vervolging van politiegeweld

By 8 days ago 4366 keer bekeken Geen opmerkingen

Binnenkort begint de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee politieagenten die betrokken zijn geweest bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez op 27 juni 2015.

Verkiezingen 2017: Bedrijven de dupe van belastingkeuzen partijen

By 13 days ago 5207 keer bekeken Geen opmerkingen

Lagere belastingen, dat is wat de meeste politieke partijen beloven. De fiscale keuzes uit de verkiezingsprogramma’s pakken desondanks verschillend uit. Het bedrijfsleven lijkt hoe dan ook de klos.

Vers van de pers: boekverschijningen in maart

By 15 days ago 452 keer bekeken Geen opmerkingen

In maart verschijnen nieuwe boeken bij Sdu op het gebied van: juridisch, fiscaal, overheid en bedrijfsvoering. Dit blogbericht toont de publicaties per categorie. Bijvoorbeeld de 7e druk van Wet werk en zekerheid (WWZ) en de Wettenverzameling Wet op het financieel toezicht (editie 2017).

Verkiezingen 2017: Bijna iedereen is dol op windmolens

De verkiezingsprogramma’s staan bol van de investeringen in duurzame energie. De indieners van de Klimaatwet nemen daarbij het voortouw. Wie tegen windmolens is, kan alleen nog rechts van de VVD terecht.

De manager als strafrechtelijke trofee

By 17 days ago 4636 keer bekeken Geen opmerkingen

Steeds vaker richt het openbaar ministerie het strafrechtelijk vizier op managers van ondernemingen, als feitelijk leidinggevenden aan verboden gedragingen van bedrijven. Het gaat dan niet perse om de topdog, maar om managers in alle soorten en gradaties.

Wilders verslaat Klaver & Rutte: de verkiezingen in Google

Draait het bij verkiezingen om de politieke partij of om de lijsttrekker? Een vraag waarop wetenschappers en journalisten zich al decennialang stukbijten. Er zijn verschillende manieren om hier antwoord op te geven en een daarvan is het aantal zoekopdrachten dat wordt gedaan in Google. Zet het gemiddelde van de maandelijkse zoekopdrachten naar partijnamen af tegen het gemiddelde van de lijsttrekkers en de interesse van de kiezer wordt meteen duidelijk. Bij de PVV, VVD en GroenLinks draait het om de poppetjes. In aanloop naar het tweede tv-lijsttrekkersdebat deden we onderzoek naar de grootste 11 partijen in de peilingen.

De verhouding tussen de taakstraf en de vervangende hechtenis is niet meer van deze tijd

By 22 days ago 6727 keer bekeken Geen opmerkingen

Regelmatig krijg ik te maken met cliënten van wie de taakstraf is of wordt omgezet in vervangende hechtenis. Wat mij echter steeds weer verbaast, is dat er standaard één dag vervangende hechtenis staat voor twee uur werken. Met andere woorden: voor 30 uur gemiste taakstraf staat 15 dagen ‘zitten’. En voor 60 uur zit de cliënt meteen een maand vast. Met name in gevallen waarin een relatief lage taakstraf is opgelegd, vind ik het aantal dagen vervangende hechtenis (erg) hoog. Het opmerkelijke is bovendien dat in geval een voorwaardelijke gevangenisstraf wordt omgezet in een taakstraf een andere verhouding wordt gehanteerd. Het lijkt erop dat de veroordeelde extra gestraft wordt indien sprake is van een omzetting. Maar is dat wel de bedoeling van de wetgever geweest?