Brexit en de gevolgen voor de handel in goederen tussen de EU en het VK

Download whitepaper
Brexit en de gevolgen voor de handel in goederen tussen de EU en het VK
Download whitepaper

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten, en maakt het VK niet langer deel uit van de douane-unie en de interne markt van de EU. Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020, waarin alle EU-regels en weten voor het VK van kracht blijven. Tot voormelde datum verandert er voor de burgers en bedrijven in de EU en het UK vrijwel niets. In de overgangsperiode dienen de EU en het VK onderling nieuwe afspraken te maken over hun toekomstige relatie. De overgangsperiode kan één keer met maximaal twee jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022. Hiermee moest dan wel het VK en de EU vóór 1 juli 2020 instemmen. Dat is niet gebeurd en het Verenigd Koninkrijk heeft zelfs aangegeven dat het geen verlenging wil.

De onderhandelingen tussen EU en VK
Belangrijk in de onderhandelingen tussen de EU en het VK zijn de afspraken over de toekomstige onderlinge handel, die naar verwachting in een handelsakkoord worden vastgelegd. Als het niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan komt er aan het eind van de overgangsperiode alsnog een no deal-Brexit. Ingeval van zowel een handelsakkoord als een no deal-Brexit zijn de gevolgen voor de handel tussen de EU en het VK groot. Controles en administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU worden ge(her)ïntroduceerd. Maar er zijn niet alleen gevolgen op douane-, accijns- en btw-gebied. Ook van belang is de impact op niet-fiscale thema’s, zoals voedselveiligheid, REACH (voor de chemie), export controls en sancties. Bijgesloten whitepaper gaat zowel in op douane- en handelsaspecten als voormelde niet-fiscale thema’s.

Download whitepaper
Whitepaper sdu in -en uitvoer

Betrouwbare en actuele informatie

Het onderwerp uit dit whitepaper vindt u ook terug in het online platform In- en Uitvoer van SDU.

Wie in zijn werk met de douane te maken heeft, weet dat compliant zijn met wet- en regelgeving een must is. Het vraagt om constante alertheid en de juiste content. En dat is precies waarin inenuitvoer.nl in voorziet. Niet voor niets zijn we de meest betrouwbare partner voor douane-expediteurs, declaranten, customs managers, douanemedewerkers, douaneadviseurs, logistiek managers, inkopers, financieel managers, fiscaal adviseurs en advocaten. Vraag hier vrijblijvend een demo aan van In- en Uitvoer.

Gratis demo

Gratis toegang tot het belangrijkste Brexit nieuws?

Op ons platform Inenuitvoer.nl hebben we rondom de Brexit een speciale nieuwspagina ingericht die u overal en altijd kosteloos kunt raadplegen. Hiermee heeft u toegang tot het belangrijkste nieuws over de Brexit. Tevens kunt u hier handige documenten vinden, zoals bijvoorbeeld ‘Ter voorbereiding op de Brexit ’ en ‘Wat betekent de Brexit voor mijn douanezaken?’

Bent u al klant van In-en Uitvoer? Dan heeft u automatisch toegang tot deze pagina.

activeer gratis abonnement