Het adviesrecht van de OR

Download whitepaper
Adviesrecht van de OR
Download whitepaper

De ondernemingsraad heeft een aantal bijzondere bevoegdheden, waarvan het adviesrecht en instemmingsrecht de belangrijkste twee zijn. Alles wat u als OR-lid moet weten over artikel 25 WOR vindt u in deze gratis whitepaper.

Hoe zet ik het adviesrecht in?

Als OR-lid wilt u natuurlijk het beste voor de werknemers en hun belangen zo goed mogelijk behartigen. Dat vraagt om kennis en heldere uitleg van procedures. Als OR-lid heeft u adviesrecht. Hoe u dit goed kunt inzetten, leest u in onze gratis whitepaper. U krijgt 10 vragen met 10 praktische antwoorden en een praktijkvoorbeeld. 

U leest onder meer over:
•    Artikel 25 WOR in de praktijk
•    De verschillen tussen advies- en instemmingsrecht
•    Adviesplichtige onderwerpen
•    Wanneer wel en geen adviesrecht
•    Personele gevolgen
•    Uitleg adviesprocedure
•    Adviesmogelijkheden OR
•    Schending OR-verplichting
•    Adviesrecht OR bij pilots en experimenten

Download whitepaper
Whitepaper 'Het Adviesrecht van de OR'

Wanneer adviesrecht?
Goede uitleg over de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is een absolute must als u als OR-lid goed wilt kunnen functioneren. Soms heerst er verwarring over termen. Als een ondernemer bijvoorbeeld een besluit wil nemen over een reorganisatie of fusie, moet de OR de gelegenheid krijgen om een advies uit te brengen. Hoe de ondernemer zijn voorgenomen besluit noemt, is volgens de WOR niet belangrijk. Hij kan zijn voornemen dus ook ‘een wijziging in de organisatie’ of ‘een duurzame samenwerking’ noemen. 

Het is soms onduidelijk of de OR wel of geen adviesrecht heeft. In deze whitepaper sommen we op welke onderwerpen adviesplichtig zijn. 

Hoe verloopt een adviesprocedure van de OR?
Een bestuurder vraagt de OR advies uit te brengen over een voorgenomen besluit. Mag hij dan een deadline opleggen? En welke informatie dient hij te verstrekken, zodat de OR een goed besluit kan nemen? Hoe vaak moet de bestuurder met de OR over het onderwerp spreken? Het antwoord op al deze vragen, vindt u in de whitepaper ‘Adviesrecht van de OR’.

Praktijkvoorbeeld
Het gebeurt met enige regelmaat dat ondernemingsraden bij de Ondernemingskamer aankloppen, omdat ze het niet eens zijn met een genomen besluit van een bestuurder. Dankzij dit whitepaper weet u als OR-lid precies waar u op moet letten bij adviesprocedures. Er is een ook een praktijkvoorbeeld opgenomen van een OR die zelf steken liet vallen. Leer ervan en voorkom dat u dezelfde fouten maakt.

Wilt u ook alles weten over adviesrecht? Download dan hier de whitepaper ‘Het adviesrecht van de OR’.

Online platform Inzicht in de OR

Het onderwerp uit deze whitepaper vindt u ook terug in het online platform Inzicht in de OR van Sdu. Wist u dat u hiervoor voor ieder OR-thema nog veel meer tips, tools, checklists, voorbeelddocumenten, wet- en regelgeving én jurisprudentie kunt vinden? Vraag hier vrijblijvend een demo aan van Inzicht in de OR.

Demo aanvragen
Inzicht in de OR