Welke rol speelt de OR bij de Coronacrisis?

Download whitepaper
coronacrisis

Meer dan ooit is er door de Corona-pandemie een gemeenschappelijk belang binnen organisaties ontstaan; Namelijk zorgen dat je de crisis overleeft. Dit geldt voor zowel bestuur, werknemer als de ondernemingsraad. Deze situatie geeft een heel andere kleur aan de rechten en de opstelling van de OR. (Maar uiteraard ook aan die van de bestuurder).

Corona en de OR
Het zijn bizarre tijden. Niet eerder gingen wereldwijd zo massaal bedrijven en zelfs complete landen op slot. Opeens moeten organisaties nadenken over overlevingsstrategieën. Bedrijven kunnen tijdelijk gesloten zijn, maar het werk van een OR (en bestuur) gaat door. Met het gemeenschappelijke belang van overleven voor ogen is het goed om nu nadrukkelijk stil te staan bij de rol van de OR. Een OR kan op dit moment het verschil maken.

Bevoegdheden OR bij Corona
Corona verlamt dus het bedrijfsleven. Maar hoe zit het met de rechten van de OR? Heeft het beleid van de regering daar invloed op? In de whitepaper ‘Corona en de Rol van de OR’ staan we stil bij de belangrijkste rechten en bevoegdheden van een OR. We kijken naar het informatierecht, het overlegrecht, het initiatiefrecht, het advies- en beroepsrecht en instemmingsrecht. We kijken naar de invulling ervan bij de huidige crisis en adviseren u hoe hier constructief mee om te gaan.

Praktische uitleg
Als u de whitepaper leest, krijgt u inzicht hoe het zit met:

  • OR-verkiezingen in crisistijd
  • De gevolgen voor flexkrachten en beloningen
  • Het overleg tussen bestuur, OR en RvC/RvT
  • Scholing, faciliteiten en achterbanberaad
Download whitepaper
Corona en de OR

Praktische informatie 
Met deze whitepaper bieden we u als OR-lid op eenvoudige en overzichtelijke wijze praktische informatie die op dit moment voor uw werk van belang is. Dankzij deze informatie kunt u zich als OR-lid profileren als constructieve meedenker in moeilijke tijden.

Hulp nodig?
Zijn er (voorgenomen) maatregelen als gevolg van het Coronavirus die u met uw bestuurder moet bespreken? Denk aan instemming of advies bij arbeidstijdverkorting, wijziging arbeidstijden, VGWM (arbo/welzijn), bedrijfsarts en de AVG? Het online platform Inzicht in de OR helpt u hier graag bij.

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@sdu.nl of via onze klantenservice (070) 378 98 80. 

Online platform Sdu Inzicht in de OR

De whitepaper is een uitgave van Sdu Inzicht in de OR. Wilt u meer weten? Dan biedt ons online platform zeker uitkomst. U krijgt er praktische online tools, quick scans, modellen en een goede toelichting op de WOR. Dankzij onze deskundige helpdesk heeft u als OR-lid binnen 48 uur bovendien gegarandeerd antwoord op uw WOR-vraag. Onze accountmanagers Inzicht in de OR geven regelmatig een online demo, waarmee u kennis maakt met dit online platform. Vraag nu een vrijblijvende demo aan van Inzicht in de OR

Demo aanvragen
Inzicht in de OR