Swipe to the left

Vers van de pers: boekverschijningen in juni

By 15 days ago 531 keer bekeken Geen opmerkingen

In juni verschijnen nieuwe boeken bij Sdu op het gebied van: juridisch, fiscaal, bedrijfsvoering en overheid. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Fiscalist en vrijmetselaar

By 19 days ago 229 keer bekeken Geen opmerkingen

Als kleine jongen was Wilbert Nieuwenhuizen al gefascineerd het statige gebouw waar hij jarenlang pal naast woonde. Op bepaalde woensdagavonden kwamen daar mannen in rokkostuum. Helemaal toevallig was het daarom niet dat hij op de open monumentendag 1995 de vrijmetselaarsloge Anna Paulowna in Zaandam binnenliep.

Is er in de (strafrechtelijke) rechtspraak, in het bijzonder bij controles op grond van de Wegenverkeerswet, ruimte voor het aannemen van détournement de pouvoir?

By 19 days ago 11794 keer bekeken Geen opmerkingen

Het klinkt prachtig: détournement de pouvoir. Het beginsel van zuiverheid van oogmerk klinkt al een stuk minder romantisch. Het houdt -kort gezegd- in dat de overheid een bevoegdheid niet voor een ander doel mag gebruiken dan waarvoor deze is gegeven. Dit begrip stond centraal in de zaak die ook wel bekend geworden is als de “Dynamische verkeerscontrole-zaak”, waarin de Hoge Raad op 1 november 2016 uitspraak deed (ECLI:NL:HR:2016:2454). De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 21 december 2015 en verwees de zaak naar het gerechtshof in Den Haag om opnieuw recht te doen. Deze week (2 juni 2017) is de zaak bij het gerechtshof in Den Haag behandeld. De uitspraak volgt 16 juni aanstaande. Met het oog daarop een korte terugblik (en voorzichtige zienswijze) op die zaak. Het voert te ver om de zaak tot in detail te belichten, hier zullen dus slechts de hoofdlijnen worden geschetst.

Trekt de verlengingsrechter zich terug?

By 21 days ago 1141 keer bekeken Geen opmerkingen

De meeste mensen lopen niet vreselijk warm voor de TBS. Aangezien positief nieuws geen nieuws is wordt ook over de TBS vooral bericht wanneer er weer iets vervelends is gebeurd. Een selectie uit verschillende reacties bij een artikel over een TBS verlenging in het Algemeen Dagblad van vorige week:

Verwijtbaar werkloos na afslaan passend werkaanbod?

By Ans van Horne, hoofdredacteur NDSZ 26 days ago 809 keer bekeken Geen opmerkingen

Dat mensen met een WW-uitkering er alles aan moeten doen om aan het werk te komen, is wel bekend. De Centrale Raad van Beroep ging onlangs nog een stapje verder: werkzoekenden moeten nu ook beschikken over Pippi Langkous-bravoure! (CRvB 1 maart 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:760, «USZ» 2017/166).

De dood en rechtsmiddelen

By 29 days ago 1454 keer bekeken Geen opmerkingen

Het EHRM heeft in de zaak A.P., M.P. en T.P./Zwitserland van 29 augustus 1997 in het algemeen gesteld dat (par. 48): ‘It is a fundamental rule of criminal law that criminal liability does not survive the person who has committed the criminal act.’ Hoe pakt de dood van een (gewezen) verdachte bij ons uit in het licht van rechtsmiddelen?

Belastingrechter met timmermansoog

By NDFR Exclusief 1 maand geleden 356 keer bekeken Geen opmerkingen

Rechter Aart Fase is gegrepen door de ambachtelijke kant van zijn vak. Steeds opnieuw wordt een uniek product gemaakt. Daarbij zijn empathisch vermogen en een scherp timmermansoog essentiële competenties.

Ook bij het bindend referendum geldt: wie A zegt, moet ook B zeggen

By Rutger van den Dikkenberg, redacteur SC 1 maand geleden 13102 keer bekeken Geen opmerkingen

Na lang wikken en wegen, zien PvdA, GroenLinks en D66 af van het bindend referendum. Een blamage voor de partijen die tot het gedoe met het Oekraïne-referendum nog hartstochtelijk vóór waren. Ongrondwettelijk ook nog eens.

Hoe scoort de NAM beslissing op de juridische schaal van.. ?

By 1 maand geleden 12743 keer bekeken Geen opmerkingen

De kracht van aardbevingen wordt aangeduid met gebruikmaking van de schaal van Richter. Met deze schaal worden aardbevingen geclassificeerd op basis van hun sterkte in verhouding tot andere aardbevingen. Een dergelijke schaal bestaat niet voor rechterlijke uitspraken: de sterkte van een uitspraak wordt niet afgemeten aan andere uitspraken. Evident is, dat de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 20 april 2017 anders hoog zou scoren op de juridische schaal van Richter.

Verantwoordingsdag 2017: ‘Iedereen blijft tot het af is’

Op de derde woensdag in mei is het weer Verantwoordingsdag. Een dag waar Stephanie de Jong-Gertenaar van Sdu elk jaar naar uitkijkt, want zij coördineert het proces rondom de begroting en het jaarverslag. Een prestigeklus, vindt ze. ‘We zijn trots dat we dit al 200 jaar mogen doen.’