Swipe to the left

Mag de Kamer zeven jaar doen over een Grondwetswijziging?

Hoelang mag de Tweede Kamer doen over een wijziging van de Grondwet? Het parlement heeft de Raad van State om advies gevraagd, nu een voorgestelde grondwetswijziging al sinds 2010 aanhangig is. Had de behandeling niet al afgerond moeten zijn?

Zwarte omzet

By mr. Peer Caljé 1 maand geleden 371 keer bekeken Geen opmerkingen

Geloof jij je cliënten? Een kort antwoord op een moeilijke vraag: soms niet, soms wel en soms weet je het gewoon niet. Een geheel andere discussie is natuurlijk of dit ‘geloof’ van belang is.

Arrestanten rotten in de cel

By 1 maand geleden 4255 keer bekeken 2 comments

Een melding van een inbraak. Als de politie ter plaatse komt rent een man de bosjes in. Een politiehond gaat hem achterna, springt een vieze sloot in en bijt de verdachte meermaals in zijn been. Eenmaal uit de sloot blijkt dit grote open wonden in het been van de verdachte te hebben achtergelaten. De ambulance komt en zegt dat de wonden binnen zes uur moeten zijn behandeld. De politie besluit daarop dat de verdachte niet mee mag met de ambulance. Hij blijft uren met de open wond op de vieze straat liggen, in afwachting van agenten die hem naar het ziekenhuis brengen. In het ziekenhuis moet huid en vlees rond de wonden worden weggeknipt, omdat dit inmiddels aan ‘het afsterven’ zou zijn. Nadere behandeling is nodig. ‘Morgen terugkomen’, aldus de specialisten in het ziekenhuis. Daarvoor komt echter geen vervoer. Die informatie was niet doorgegeven aan de arrestantenzorg en de verpleegkundige op het cellencomplex schat de situatie anders in. De arrestant mag zijn cel niet uit.

‘We zijn niet alleen leverancier, vooral ook partner’

By Sdu redactie 1 maand geleden 1241 keer bekeken Geen opmerkingen

Doen wat je belooft. Het klinkt zo eenvoudig, maar de realiteit leert nogal eens anders. Niet bij Sdu. “Klanten waarderen dat we hen juist helpen. Niet alleen bij complexe vraagstukken, ook bij het uitleggen hoe een gekocht product precies werkt.” Maak kennis met Rachel, Rosita, Manon en Chris.

‘Top: met de Practice notes in één muisklik alles bij de hand’

By Sdu redactie 1 maand geleden 688 keer bekeken Geen opmerkingen

Tijdens een bijzonder en inhoudelijk event konden juristen live kennismaken met het nieuwe online platform Sdu Arbeidsrecht, de uiterst handige tool die het werk van arbeidsrechtjuristen een heel stuk aangenamer gaat maken. Hoe? Dat konden de deelnemers tijdens drie leerzame workshops ervaren.

‘Allround aanbieder zijn voor vakinhoudelijke educatie’

By Maaike van Buul, Sdu Opleidingen en Events 1 maand geleden 955 keer bekeken Geen opmerkingen

Elke cursist moet waar voor z’n geld krijgen. Daarom neemt Sdu Opleidingen & Events klanten serieus en verbetert het voortdurend de kwaliteit van het aanbod. “Het betekent continu naar de praktijk kijken en blijven innoveren om het aanbod op die praktijk te laten aansluiten”, zegt manager SOE Maaike van Buul. “Opleiden is nu eenmaal people’s business.”

Lees meer Posted in: Sdu

‘Het verrijken, selecteren en publiceren blijft nog steeds de kern van ons werk’

By Huub van der Meulen, Directeur Digital Sdu 1 maand geleden 966 keer bekeken Geen opmerkingen

Thuis houdt hij zich graag bezig met rokende banden en gierende raceauto’s. Ook op het werk staat bij Huub van der Meulen vooruitgang centraal. Vooral online: "Onze digital solutions helpen de jurist efficiënter te werken, zodat hij zich vooral kan richten op het echte advieswerk."

‘We ontkomen er niet aan om digitaal te gaan procederen’

Steeds vaker worden juristen verplicht om digitaal te procederen. Sinds maart in civiele vorderingszaken bij de Hoge Raad, vanaf 12 juni in asiel- en bewaringszaken bij alle rechtbanken, en per september in handelszaken bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. “Ook zaken die onder het burgerlijk procesrecht vallen, ontkomen niet aan digitalisering”, concludeert Marc van Zanten, advocaat en hoofdredacteur van Sdu tijdschrift BER.

Vers van de pers: boekverschijningen in juli

By 2 maanden geleden 905 keer bekeken Geen opmerkingen

In juli verschijnen nieuwe boeken bij Sdu op het gebied van: juridisch, fiscaal, bedrijfsvoering en overheid. We hebben ze weer voor u op een rijtje gezet!

Wanted: stop de misleiding van 17 miljoen ‘strafrechters’

By 2 maanden geleden 61412 keer bekeken Geen opmerkingen

Zoals het Nederlands elftal bijna 17 miljoen bondscoaches heeft, zo kent ons strafrecht bijna 17 miljoen rechters. Vrijwel iedereen heeft een mening over het strafrecht. In het voetbal wordt de mening niet zelden gevormd op basis van analisten in praatprogramma’s of gewoon op basis van wat men op beelden ziet. In het strafrecht ligt dat lastiger: de 17 miljoen ‘rechters’ kennen vrijwel nooit de verdachte. Evenmin kennen ze het dossier. Dat het strafrecht zo leeft, is toe te juichen. Maar de wijze waarop meningen worden gevormd en beïnvloed, baart mij zorgen.