Swipe to the left

Niet-ontvankelijkheid in het kwadraat

Normaliter worden blogs op papier geklad en verspreid om collega-pleiters, soms wellicht ten overvloede, te infomeren en aan te sporen. Afgelopen week deed zich het unicum voor dat het Openbaar Ministerie in één week tijd in twee zaken van ons kantoor niet-ontvankelijk werd verklaard. Eenmaal door de rechter, na een geslaagd preliminair verweer. En eenmaal doordat het Openbaar Ministerie zichzelf niet-ontvankelijk verklaarde tijdens een OTP-zitting met toepassing van technisch sepotcode 03.

VVD heeft als grootste coalitiepartij aan effectiviteit ingeboet

De partij deed vorig jaar ruim honderd pogingen om een wetsvoorstel te wijzigen, maak slaagde maar drie van de vier keer. Dat is minder vaak dan een jaar eerder. Begonnen de liberalen zich in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart al te profileren, of speelt er iets anders?

Vers van de pers: boekverschijningen in januari

By 1 maand geleden 8315 keer bekeken Geen opmerkingen

In januari verschijnen nieuwe boeken bij Sdu op het gebied van: juridisch, fiscaal, overheid en bedrijfsvoering. Dit blogbericht toont de publicaties per categorie. Nieuwe titels, maar ook nieuwe edities van bijvoorbeeld het Sdu Commentaar Arbeidsrecht, Vreemdelingenwet en Erfrecht.

TBS-ers: buiten de maatschappij geplaatst

By 1 maand geleden 1275 keer bekeken Geen opmerkingen

In de strips van Lucky Luke worden bandieten en valsspelers niet zelden het stadje uitgejaagd. Uiteraard bedekt met pek en veren. De bard in Asterix en Obelix word steevast opgeknoopt in een boom als het dorp feestviert. In de middeleeuwen werden bedelaars, heksen en gebochelden de nederzetting uitgejaagd. Levend als ze geluk hadden. En TBS-ers? Die bestonden in de middeleeuwen nog niet. Maar vandaag de dag wel. En ze hebben een slechte naam. Helaas vaak ten onrechte.

Interview met Sdu's directeur IT & Content Siebe Beintema

By Sdu redactie 1 maand geleden 8987 keer bekeken Geen opmerkingen

Sdu brengt de grote diversiteit aan onlines terug tot één nieuw, modern platform. Herkenbaar voor de gebruiker met veel aandacht voor user experience en hoogwaardige functionaliteiten. “Met dit centrale platform gaan we richting geven aan de wijze waarop je als vakprofessional werkt.” In gesprek met Sdu's CIO en directeur IT & Content Siebe Beintema.

Strafrecht, net schaken – strategisch gebruik van rechtsmiddelen

By 1 maand geleden 11786 keer bekeken Geen opmerkingen

Strategisch gebruik van rechtsmiddelen in het strafrecht. Het gebeurt, maar te weinig. Zowel in hoger beroep als in cassatie is het vaak mogelijk om beperkt (cassatie)beroep in te stellen. Zelfs in eerste aanleg is het voor de verdediging soms mogelijk – en gunstig -om een beperking aan te brengen in de omvang van het strafproces. Elke fase van het strafproces kent echter wel zijn eigen bijzonderheden en (on)mogelijkheden.

And now for something completely different

By 1 maand geleden 664 keer bekeken Geen opmerkingen

Vanaf 1 maart van dit jaar werk ik voor de regio Zeeland West-Brabant, voor de kenners; op het parket van Breda. Van de internationale en soms wat gezichtsloze witwaspraktijken naar de mensen waar die witwaspraktijken beginnen en eindigen; de boeven die hun criminele verdiensten opsouperen en voor ons verborgen proberen te houden. Het is een wondere wereld.

Interview met thrillseeker en Sdu's verandermanager Jeroen Kuerble

By Sdu redactie 1 maand geleden 1975 keer bekeken Geen opmerkingen

“Ik wil dat klanten ons gaan zien als dé innovator in de markt. Bij juridische vakinformatie moeten ze als eerste aan Sdu denken. ‘Hé, dat is een partij die ons begrijpt.’ Dat is mijn vooruitgang.” In gesprek met thrillseeker en verandermanager Jeroen Kuerble.

Iets over de cassatiebalie in strafzaken en verdere specialisatie

By 1 maand geleden 845 keer bekeken 2 comments

Al enige tijd hangt de invoering van een gespecialiseerde cassatiebalie in strafzaken boven de markt, net zoals dat voor civiele zaken al geldt (en zijn vruchten heeft afgeworpen). Tijdens het congres van de NVSA op 9 en 10 december 2016 heeft (cassatie)advocaat Thijs Kelder in het diepe Zuiden nog eens de voor- en nadelen van een dergelijke balie uiteengezet. (Te) simpel gezegd gaat het om een verbetering van de behandeling van strafcassaties aan de ene kant tegenover de vrije advocatenkeuze aan de andere kant. Uiteindelijk gaf voor hem – in mijn woorden – de consumentenbescherming die door de vereiste specialisatie wordt geboden de doorslag om wel een cassatiebalie in strafzaken in te stellen. De Orde is daarmee druk bezig, zo heb ik begrepen. 'Zie over de doelen van de cassatiebalie en de financiering daarvan R.J. Baumgardt & P. van Dongen, 'Gesloten cassatiebalie na bezuinigingen?', Strafblad 2016 (5), 57.'

Strafbaarstelling van eenvoudig (schuld)witwassen is inmiddels een feit

By 2 maanden geleden 1052 keer bekeken Geen opmerkingen

Per 1 januari 2017 is een einde gekomen aan de reeks uitspraken over het verwerven of voorhanden hebben van geldbedragen uit eigen misdrijf waarbij geen sprake is van verbergende of verhullende handelingen. De strafbaarstelling van eenvoudig (schuld)witwassen is inmiddels een feit geworden.