Sdu lanceert eerste betrouwbare AI-oplossing voor juristen en fiscalisten in Nederland

Sdu lanceert eerste betrouwbare AI-oplossing voor juristen en fiscalisten in Nederland
1 februari 2024

*persbericht*

 

DEN HAAG, 1 februari – Met de lancering van GenIA-L heeft Sdu in Nederland de eerste betrouwbare generatieve AI-toepassing voor juristen en fiscalisten op de markt gebracht. In tegenstelling tot andere openbare AI-tools als ChatGPT levert GenIA-L wel betrouwbare antwoorden met bronvermelding voor de beroepsgroep. Dat levert veel tijd- en efficiencywinst op.

Moederbedrijf Lefebvre Sarrut, Europees leider op het gebied van juridische en fiscale kennis, lanceerde GenIA-L vorig jaar al met succes op de Spaanse en Franse markt. De tool is samen ontwikkeld met en uitgeprobeerd door honderden juristen, fiscalisten en eigen AI-experts en is gevoed met juridische en fiscale documenten en bronnen. Na de lancering in Nederland gaat Sdu de AI-tool samen met vijf zogeheten launching partners verder ontwikkelen.

Zoeken sneller, eenvoudiger en krachtiger

GenIA-L maakt het zoeken naar informatie door juridische en fiscale professionals sneller, eenvoudiger en krachtiger. Zij krijgen direct een compleet antwoord op een onderzoeksvraag, gebaseerd op betrouwbare bronnen, en komen zo sneller tot de kern. AI verkleint de kans om daarbij iets te missen. ,,Er is een grote werkdruk en een personeelstekort bij deze beroepsgroep. Het ouderwetse zoeken kost gewoon heel veel tijd. Daar maken we een grote slag in, zodat je makkelijker door het zoekproces heen gaat”, zeggen manager Rechtsorde Niels Bergers en productmanager NDFR Evelien Verhage van Sdu.

GenIA-L gebaseerd op juridische bronnen

Bij het gebruik van meer algemene AI-tools zoals ChatGPT lopen juristen en fiscalisten het risico misleid te worden door onjuiste en onvolledige informatie, ontdekte Sdu eerder. Generieke Gen-AI producten doorzoeken alle bronnen, dus niet alleen juridisch- of fiscaal relevante databases en documenten. Omdat bronvermelding ontbreekt, is niet na te gaan of de gevonden informatie 100 procent betrouwbaar of bruikbaar is.

Informatie van GenIA-L is gebaseerd op gevalideerde juridische bronnen, dus wel betrouwbaar en bruikbaar voor juristen en fiscalisten. De getoonde informatie en argumenten zijn gebaseerd op actuele juridische bronnen uit de toonaangevende juridische databanken van Sdu zoals Rechtsorde, OpMaat en NDFR. ,,We hebben eigenlijk alle minpunten van de generieke AI-tools proberen op te lossen in GenIA-L. Bij ons kun je onder andere een bronvermelding zien, wat voor juristen en fiscalisten van belang is. Ook baseert de tool zich alleen op betrouwbare bronnen, die door redacties zijn geschreven of afkomstig zijn van overheidsinstanties. Algemene tools nemen ook allerlei blogs en zelfs verzonnen teksten mee in hun antwoorden. Omdat de bronvermelding ontbreekt, weet je dan niet zeker of het juiste informatie is”, zeggen Bergers en Verhage.

Verder ontwikkelen

GenIA-L is 31 januari jongstleden op de markt gebracht. De komende zes maanden gaat Sdu het product samen met vijf kantoren doorontwikkelen. Drie uit de fiscale sector: Visser & Visser, HLB Witlox Van den Boomen* en Mazars. En twee uit het juridische werkveld: Houthoff en AKD. Samen met hun juristen en fiscalisten en met eigen AI-experts wordt bepaald wat GenIA-L nog meer moet kunnen om juridisch-fiscale werkprocessen efficiënter te maken. ,,Wij geloven sterk in de krachtige interactie tussen AI en de juridisch professional. Die krijgt hulp van een slimme digitale, research-assistent, die helpt bij het oplossen van complexe casussen, actuele kennis van het Nederlands recht heeft en deze kennis direct toepast”, leggen Bergers en Verhage uit.

 

Sdu GenIA-L

------------------------

Over Lefebvre Sarrut
Lefebvre Sarrut is de Europese leider op het gebied van juridische, fiscale en regelgevende kennis. Met kantoren in Frankrijk (Lefebvre Dalloz), Duitsland (Juris/Stollfuß), Italië (Giuffrè Francis Lefebvre), Nederland (Sdu), Spanje (Lefebvre) en België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk (Larcier-Intersentia) biedt de groep, publicaties, softwareoplossingen en trainingen voor een breed scala van organisaties in de private en publieke sector en voor gereglementeerde beroepen zoals notarissen, registeraccountants, advocaten enzovoort. Lefebvre Sarrut genereerde in 2022 een omzet van € 542 miljoen en heeft 2.400 mensen in dienst.  De missie van de groep is om kennis beschikbaar te stellen voor een eerlijkere, efficiëntere en duurzame samenleving. Zie ook: www.lefebvre-sarrut.eu.   

Over Sdu
Als toonaangevende dienstverlener zet Sdu zich in voor bedrijven en professionals in de juridische, fiscale, en publieke sector en bedrijfsleven. Met ruim 200 jaar ervaring ontwikkelt Sdu opleidingen, producten en diensten in co-creatie met haar klanten, waardoor zij kunnen innoveren en succesvol kunnen zijn. Sdu is onderdeel van het internationaal gerenommeerde familiebedrijf Lefebvre Sarrut, dat in Europa een leidende rol speelt op het gebied van juridische en fiscale dienstverlening.

Sdu is dé dienstverlener voor professionals die werken met wet- en regelgeving. Wij maken wetten en regels optimaal toegankelijk en toepasbaar. Zo hebben onze klanten bij elk vraagstuk precies de juiste kennis en inzichten paraat. Bovendien bieden we geavanceerde oplossingen waarmee ze sneller, beter en slimmer kunnen werken. Zo zijn ze klaar voor wat er vandaag én morgen van hen gevraagd wordt. Zie ook: www.sdu.nl.

 

*HLB Witlox van den Boomen heeft per half april 2024 een nieuwe naam: Newtone. Een fusie van Koenen en Co, HLB Witlox Van den Boomen en PKF Wallast.

Meer lezen over AI?

Bekijk hier de andere blogs over AI