Een nieuwe aanpak bij de opleiding HBO-Rechten

Een nieuwe aanpak bij de opleiding HBO-Rechten
28 januari 2021

De omslag naar online

Al enige tijd is er een verandering gaande in het juridische onderwijs, dat merken ze op de Hogeschool Leiden ook bij de opleiding HBO-Rechten: “De behoefte binnen de opleiding is tweeledig; 5 jaar geleden hebben we ons onderwijs omgegooid. Het was altijd vrij klassiek, nu hebben we blended onderwijs”, vertelt Vincent Jongste. Er al een verschuiving gaande naar online lesgeven.

We definiëren lesgeven op twee manieren: online met lectures en online oefentoetsen maar ook nog met fysiek werkcollege, los van de coronamaatregelen”. Vincent gaat verder: “In eerste instantie ontstond het idee met de lector van de afdeling (Gerdo Kuiper) om meer naar nieuwe online producten toe te werken ter ondersteuning van het geven van onderwijs”. “Langzamerhand kregen we ook het idee om met Sdu contact op te nemen en dat is gelukt”. Op dit moment werkt de Hogeschool samen met Sdu aan een pilot voor het gebruik van Sdu OpMaat Arbeidsrecht+.

De opleiding HBO-Rechten maakt weer deel uit van de Faculteit Management en Bedrijf. Die Faculteit bevat, behalve Rechten, ook nog bijvoorbeeld de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HRM. “Met de minor Arbeidsrecht en Reorganisatie zijn we begonnen en we hopen het verder uit te gaan rollen’’. Deze minor is een Faculteitsbrede minor waarbij de studenten van verschillende opleidingen ‘samenkomen’. Vincent licht toe: “Ze werken in projectgroepen samen. Op die manier geven we ook uitdrukking aan het belang van interdisciplinaire samenwerking”. Vincent heeft samen met collega’s Gladys Salvadori (docent HRM) en Gerjo van Genderen (docent bij Recht) de minor opgetuigd.

Niet alleen de manier van lesgeven verandert: ”We doceren voor een groot gedeelte nog met boeken maar met deze minor vonden we het wel interessant om eens uit te proberen wat het doet. En dat lukt ook wel met vierdejaars”. Vincent is positief over het gebruik: ”Vierdejaars gaat het wel goed af, ik vermoed dat eerste en tweedejaars het nog wel lastig kunnen vinden – zij hebben wellicht nog boeken nodig met wat voorbeelden”. Maar dit is wel een poging om meer te gaan verschuiven naar online. Vincent: “Ik zit er zelfs over te denken om het ook een andere minor uit te rollen vanaf volgend jaar. In mijn opinie is het nu al best een succes”.

Gebruik van Sdu OpMaat

Bij de opleiding HBO-Rechten merkt Vincent we het een en ander op:“Vierdejaars hebben tijdens hun stage al te maken gehad met databanken en dan is de kennismaking met dit product sneller”. Zo was er een studente, werkzaam bij het Juridisch Loket waar ze ook met Sdu OpMaat werken, die het fantastisch vond dat het wordt aangeboden tijdens de opleiding: “Dit is precies hoe de praktijk werkt en het is actueel. Je kunt bijna geen cliënt meer bijstaan als je het niet goed in de gaten houdt wat er gebeurt in je werkveld.”

“Ik verwacht niet dat we over 10 jaar nog papieren wettenbundels gaan kopen.”

Ingaan op de actualiteit 

Sdu OpMaat heeft diverse tabbladen en sinds dit jaar ook een corona-tabblad met actualiteiten. Vincent: “Thema’s als hoe gaan we om met de zorgplicht van de werkgever, verplichten om naar werk te komen, arbeidsethos en burn-outs als mensen thuis zitten. In dat tabblad zie je constant nieuwe dingen verschijnen.” Als docent en ondernemer vindt Vincent: “Je moet als professional wel bijblijven en als student moet je dat ook leren. In zo’n boek had er weinig over corona gestaan”. Nu kan hij het direct verwerken in zijn college: “6 november was een uitspraak van de Hoge Raad en 12 november had ik een les waarin ik het kon bespreken. In dat geval is het echt een verdieping op het onderwijs.” Daarnaast is er nog een bijvangst: “Het houdt je als docent ook scherp, je kunt niet meer helemaal varen op die docentenhandleiding van bijvoorbeeld drie jaar geleden.”

Laatst besprak hij tijdens een college een arrest van de Hoge Raad en toen zei een student: ‘’Ja, maar er is toch alweer een nieuwe uitspraak die dat arrest deels onderuit haalt?” “Ze had meteen in de gaten dat wat er werd verteld alweer was veranderd”. Vincent vertelt trots: “Heel goed dat ze dat meteen doorheeft en interpreteert. Dat maakt het onderwijs weer wat meer verdiepend”. Er is veel in te vinden en dat kan ook een valkuil zijn, je moet wel weten wat je zoekt: “De ene student is er wat bekwamer in dan de ander, die klikt bijvoorbeeld wel door in de jurisprudentie naar andere informatie”. Vincent vindt het wel belangrijk dat je oplet of studenten zich aan de structuur houden en zich niet verliezen in het doorklikken.

En nu helemaal online?

Vincent vraagt zicht nog af: “Kunnen we niet in jaar 2 van de opleidingen een afgeslankte versie introduceren van OpMaat voor een minor?”. Hoewel de teksten bedoelt zijn voor professionals vindt Vincent dat je daar ook veel van kan leren: “Studenten hebben gewoon behoefte aan voorbeelden. Dan moeten we juist denken: hoe kunnen we op een leuke manier Sdu OpMaat introduceren?” Vincent is nog in gesprek met de Productmanager van OpMaat Arbeidsrecht bij Sdu, Niels Bergers: “We hebben het over nieuwe ontwikkelingen voor het onderwijs en dingen finetunen. Niels gaf ook al aan dat er ruimte is om te vernieuwen, dat vind ik gaaf” aldus Vincent.  

In september is de eerste minor begonnen met de implementatie van Sdu OpMaat en in periode twee van het studiejaar wordt het nog een keer aangeboden. “Ook ben ik met mijn collega Nanda Janssen in gesprek om bij de minor Kanton van de Hogeschool Leiden het uit te rollen”. “Dan hebben we genoeg ervaring om inbreng te geven voor productontwikkeling, maar laten we eerst zien hoe dit uitpakt.” Vincent is positief over het gebruik: “We zorgen ervoor dat dit een leuke aanzet is, want ik zie voor mij dat dit de toekomst gaat worden”.

Over Vincent Jongste

Sinds 2007 is Vincent Jongste werkzaam op de Hogeschool Leiden, voor die tijd fulltime advocaat arbeidsrecht. Naast voor de klas staan, heeft hij ook zijn eigen kantoor met specialisatie in het  arbeidsrecht en staat hij cliënten bij waarbij ook Sdu OpMaat ook geraadpleegd wordt. Op de Hogeschool Leiden geeft Vincent voornamelijk privaatrechtelijke vakken, zoals arbeidsrechtelijke vakken in jaar twee en minoren in jaar vier met onderwerpen als Reorganiseren, Arbeidsrecht, HRM, socialezekerheidsrechtelijk. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met afstuderen en stages.

 

 

OpMaat Arbeidsrecht+ ook in uw lesprogramma of op kantoor? Neem contact op met Niels Bergers via n.bergers@sdu.nl.