AI-zoekmachine helpt juristen en fiscalisten zoeken in toenemende juridische content

Bluetick Sdu overname
5 januari 2023

*Persbericht*

DEN HAAG, 6 januari 2023 – Sdu neemt per 5 januari 2023 Bluetick over. Hierdoor kunnen advocaten, fiscalisten en andere juridische professionals voortaan beter en sneller zoeken naar uitspraken, commentaren, literatuur en andere juridische content in alle databases en juridische bronnen van Sdu, zoals OpMaat en NDFR maar ook Rechtsorde.

For English, click here.

De AI-zoektechnologie van Bluetick was sinds vorig jaar al geïntegreerd in het platform Rechtsorde. Door de overname van Bluetick, dat in haar zoektechnologie gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI), kunnen professionals hun zoekprocessen verkorten van weken naar minuten en vinden ze snel alle relevante uitspraken en andere cruciale content. De technologie zal worden toegepast in alle research oplossingen van Sdu en daarna ook in andere producten van Lefebvre Sarrut zichtbaar worden.

Juristen en fiscalisten zijn veel tijd kwijt met het uitpluizen van juridische informatiebronnen en databases. Tegenwoordig is zoveel digitale content beschikbaar dat ze niet meer weten of ze alles wel hebben gezien. “De grootste angst van een jurist is dat de wederpartij in de rechtszaal een argument onderbouwt met jurisprudentie die zij niet kennen, waardoor hun zaak omvalt”, zeggen CEO Sander de Groot van Sdu en oprichter en CEO Koen Aarns van Bluetick. “Dankzij deze overname kunnen we samen het researchproces van juristen in heel Europa verbeteren.”

Bluetick werd drie jaar geleden opgericht door data scientists die gespecialiseerd zijn in AI en dat in de juridische markt toepassen. Samen met zeven advocatenkantoren ontwikkelde de start-up een eerste zoekmachine, waarmee juristen makkelijker jurisprudentie konden vinden. Bluetick kon echter alleen zoeken in openbare databases als rechtspraak.nl. Daarin staat slechts circa 4 procent van alle uitspraken.

Op zoek naar meer juridische content kwam Bluetick terecht bij Sdu, een van de grootste leveranciers van juridische content in Nederland en onderdeel van het internationale Lefebvre Sarrut, marktleider op dit gebied in Europa. Daardoor kan de technologie straks in heel Europa gebruikt worden om te zoeken in uitspraken, commentaren, Nederlandse en Europese wet- en regelgeving en jurisprudentie, uitspraken van klachten- en geschillencommissies en blogs van vooraanstaande juristen. Ook kunnen gebruikers straks met dezelfde technologie zoeken in hun eigen bronnen, naast de juridische databases van Sdu.

De technologie gaat verder dan een simpele zoekmachine. Bluetick zoekt ook naar context en vergelijkbare zoektermen en vindt verbanden tussen uitspraken, ook als woorden en zoektermen niet exact overeen komen. Met één druk op de knop kunnen juristen en fiscalisten zo alle relevante uitspraken en juridische content vinden. “Daarom spreken we meer van een digitale assistent dan van een zoekmachine”, aldus het tweetal.

Het percentage gepubliceerde openbare uitspraken zal de komende jaren stijgen van 4% naar in principe alle uitspraken. Met Bluetick is het volgens de twee makkelijker zoeken in die enorme berg data. Bijvoorbeeld ook in belastingzaken, waar fiscalisten op zoek zijn naar vergelijkbare uitspraken. Aarns: ,,Wij geloven dat technologie in sommige taken beter is dan mensen. We implementeren deze technologie in bestaande producten, zodat juristen dit zelf kunnen ervaren.” De Groot:,,Op deze manier wordt het werk van juridische gebruikers vereenvoudigd, terwijl de kwaliteit toeneemt. Ons doel is ervoor te zorgen dat binnen vijf jaar geen enkele jurist meer problemen ervaart op het gebied van juridische research.”

 

Kijk voor meer informatie ook op www.sdu.nl/bluetick 

Over Sdu

Sdu is dé innovatiepartner voor bedrijven en professionals in de juridische, fiscale en publieke sector en het bedrijfsleven. Sdu ontwikkelt in co-creatie met haar opdrachtgevers softwareproducten en -diensten, waardoor zij kunnen innoveren en succesvol zijn. Nu, en in de toekomst. Met meer dan 200 jaar ervaring en onderdeel van het internationale Lefebvre Sarrut-netwerk beschikt Sdu over uitstekende kennis van de ontwikkelingen en behoeften op juridisch en fiscaal gebied. Lefebvre Sarrut is de Europese marktleider in kennis met betrekking tot de toepassing van wet- en regelgeving voor professionals in de juridische en fiscale sector, heeft 2.500 mensen in dienst en had een omzet van €535 miljoen in 2021.

 

 

Meer lezen over AI?

Bekijk hier de andere blogs over AI

 

 

Opmerkingen