Als ware rechercheurs

27 oktober 2016 13334 keer bekeken

De ontwikkeling van een nieuw digitaal Sdu product voor de arbeidsrechtpraktijk is in volle gang. Als arbeidsrechtspecialist weet ik hoe belangrijk het is om efficiënter te werken en snel gevonden zoekresultaten te kunnen delen met cliënten en collega’s. Een moderne arbeidsrechtjurist wil zijn tijd vooral besteden aan het meer specialistische werk en daarbij zijn toegevoegde waarde bieden.


Ja, ik wil… meewerken aan dit nieuwe startpunt voor de arbeidsrechtpraktijk
Vanuit een groot aantal arbeidsrechtelijke onderwerpen biedt dit nieuwe product de gebruiker praktijktips, verdiepende achtergrond en hulpmiddelen.


Voor twee van die onderwerpen, de wijziging van arbeidsvoorwaarden en het eenzijdig wijzigingsbeding, schreef ik vanuit mijn praktijkervaring als arbeidsrechtadvocaat ook een bijdrage. Op de vraag van Sdu die volgde ‘of ik misschien als kernredacteur wilde meewerken aan het product’, antwoordde ik dan ook meteen enthousiast “ja!”.

Het nieuwe platform voor de arbeidsrechtpraktijk

Uitgebreid team van (arbeidsrecht) experts
Pas later begreep ik wat er al aan voorbereidingen en werk aan dat moment voorafgegaan was. Een team van programmeurs, ontwerpers, uitgevers, marketing– en projectmanagers draait inmiddels samen met de gespecialiseerde auteurs en een kernredactie overuren. De inhoud wordt in een snel tempo aangeleverd. Met drie andere redacteuren, Erica Wits, Evert Verhulp en Steven Jellinghaus, bekijk ik of de inhoud van een bijdrage relevant is en aangevuld kan worden met praktische overzichten.

Om er zeker van te zijn dat het product ook aanslaat, staan voor de uitgever wekelijks bezoeken aan onder meer bedrijfsleven en advocatuur op het programma. Er wordt gevraagd naar de behoefte aan kennis in de praktijk en potentiële gebruikers krijgen een eerste resultaat van het product te zien.

De eerste tests
In de ontwikkeling was de usabilitytest in Rotterdam op maandag 26 september 2016 een belangrijk moment. Als ware rechercheurs achter ondoorzichtig glas kon een aantal ontwikkelaars de deelnemers volgen. Leuk en ook spannend natuurlijk; voor alle betrokkenen. De deelnemers, allemaal actief werkzaam in het arbeidsrecht, werd gevraagd om op een computer 10 inhoudelijke vragen te beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. Naast hen zat iemand van het testbureau die een korte uitleg gaf.

Zelfs het kijkgedrag van de deelnemers kon met behulp van eyetracking op het scherm worden gevolgd. Wat trok direct hun aandacht? Wat zagen ze over het hoofd? Wat was hun eerste indruk? Was de opbouw logisch? Werden de hulpmiddelen gevonden en benut? Wat was goed, wat kon er beter?

Benieuwd waar de testers enthousiast over waren?
Vol spanning werd gekeken, geluisterd en geleerd. De kandidaten leerden het systeem snel kennen door het zoeken. De hulpmiddelen, vooral de visuele overzichten, checklists en schema’s, kwamen heel positief uit de test. Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alvast de flowchart Opzegging bedrijfseconomische redenen en hier de checklist Wijziging van Arbeidsvoorwaarden.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen
Er is een begin gemaakt in de ontwikkeling van een mooi product. De toekomstige gebruiker wordt betrokken en gehoord. Wilt u meedenken en op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de updates via onze pagina arbeidsrechtinnovatie.sdu.nl.

Opmerkingen