Persbericht: App helpt Oekraïense vluchtelingen baan te vinden of bedrijf te starten

Persbericht: App helpt Oekraïense vluchtelingen baan te vinden of bedrijf te starten
18 oktober 2022

DEN HAAG, 18 oktober 2022 – Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen voortaan via een app in hun eigen taal te weten komen hoe ze hier een baan kunnen vinden of een eigen bedrijf kunnen starten. 

De hiervoor aangepaste Refugees@business Guide app, die 18 oktober wordt gelanceerd, helpt Oekraïners navigeren door alle wet- en regelgeving die in de EU en Nederland geldt op dit gebied. De app wordt al twee jaar veelvuldig gebruikt door andere vluchtelingen en statushouders die in de EU aan de slag willen en een nuttige bijdrage willen leveren aan de maatschappij. De app is gemaakt door de Immigration Guidance Foundation. Die stichting is een initiatief van Lefebvre Sarrut, de Europese leider op het gebied van juridische, fiscale en regelgevende kennis, en zijn Nederlandse dochterbedrijf Sdu. ,,Via de app word je door een woud van regels heen geleid. Die zijn in veel Europese landen heel complex”, zegt chief innovation manager Esther van Doesburg van Sdu, mede-initiatiefnemer van de stichting. 

Vanwege de oorlog met Rusland zijn inmiddels 4,2 miljoen Oekraïners naar de EU gevlucht, van wie er ruim 80.000 worden opgevangen in Nederland. Zij hebben een speciale status en mogen meteen aan het werk. De Refugees@business Guide app heeft voor zeven Europese landen in het Oekraïens op een rij gezet hoe ze dat moeten aanpakken. Bijvoorbeeld hoe ze werk kunnen vinden, welke rechtsvorm het beste past bij hun bedrijf, hoe ze diploma’s kunnen omzetten, hoe ze zzp’er kunnen worden, hoe ze een winkel of horecabedrijf kunnen starten en hoe ze aan startkapitaal of personeel kunnen komen. ,,De meeste vluchtelingen zijn ontheemd als ze hier aankomen, maar willen graag zo snel mogelijk aan de slag. Ze weten echter niet waar ze zich moeten melden of hoe ze dat moeten doen. Of bijvoorbeeld hoe ze hun kapsters- of chauffeursdiploma geaccepteerd kunnen krijgen”, weet Van Doesburg na gesprekken met de mensen. ,,Met deze app kunnen ze zo snel mogelijk een baan vinden of een bedrijf starten.” 

De app bouwt voort op de juridische en digitale expertise van Lefebvre Sarrut en Sdu op dit gebied. De gids is beschikbaar in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en is te downloaden via een QR-code op de website van de stichting of via de app-stores van Apple en Google. De stichting gaat de komende tijd campagne voeren op Oekraïense community’s op social media om te zorgen dat zoveel mogelijk vluchtelingen op de hoogte raken van het bestaan van de app. 

Olivier Campenon, CEO van Lefebvre Sarrut: ,,Deze nieuwe Refugees@Business Guide sluit aan bij onze missie om kennis mogelijk te maken voor een eerlijkere, efficiëntere en duurzamere samenleving. Met deze app willen we Oekraïense vluchtelingen helpen toegang te krijgen tot alle informatie die ze nodig hebben om in de samenleving te integreren en een veilige haven in Europa te vinden.” 

Opmerkingen