App helpt Oekraïense vluchtelingen baan te vinden of bedrijf te starten.

App helpt Oekraïense vluchtelingen baan te vinden of bedrijf te starten.
18 oktober 2022

Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen voortaan via een app in hun eigen taal te weten komen hoe ze hier een baan kunnen vinden of een eigen bedrijf kunnen starten. Collega's Janine Heemskerk, Esther van Doesburg en Willeke de Groot (inmiddels oud-collega) hebben deze app ontwikkeld voor Oekraïense vluchtelingen. “We voelden de onrechtvaardigheid en besloten om vanuit ons vakgebied daar concreets iets mee te willen gaan doen.” We zijn in gesprek gegaan met Esther over deze app. 

Kun je ons iets meer vertellen over de app?  
De Refugees@business Guide app helpt Oekraïners navigeren door alle wet- en regelgeving die in de Europese Unie (EU) en Nederland geldt op dit gebied. De app wordt al twee jaar veelvuldig gebruikt door andere vluchtelingen en statushouders die in de EU aan de slag willen en een nuttige bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Via de app word je door een woud van regels heen geleid. Die zijn in veel Europese landen heel complex.  

Wanneer kunnen vluchtelingen deze app gebruiken?  
Vanwege de oorlog met Rusland zijn inmiddels 4,2 miljoen Oekraïners naar de EU gevlucht, van wie er ruim 80.000 worden opgevangen in Nederland. Zij hebben een speciale status en mogen meteen aan het werk. De Refugees@business Guide app heeft voor zeven Europese landen in het Oekraïens op een rij gezet hoe ze dat moeten aanpakken. Bijvoorbeeld hoe ze werk kunnen vinden, welke rechtsvorm het beste past bij hun bedrijf, hoe ze diploma’s kunnen omzetten, hoe ze zzp’er kunnen worden, hoe ze een winkel of horecabedrijf kunnen starten en hoe ze aan startkapitaal of personeel kunnen komen.  

De meeste vluchtelingen zijn ontheemd als ze hier aankomen, maar willen graag zo snel mogelijk aan de slag. Ze weten echter niet waar ze zich moeten melden of hoe ze dat moeten doen. Of bijvoorbeeld hoe ze hun kapsters- of chauffeursdiploma geaccepteerd kunnen krijgen. Met deze app kunnen ze zo snel mogelijk een baan vinden of een bedrijf starten. 

Hoe is dit initiatief ontstaan?  
Een tijdje geleden hebben wij meegedaan aan IdeAction, een ideeënwedstrijd georganiseerd vanuit Lefebvre Sarrut. Ondanks dat we de wedstrijd niet hebben gewonnen, sprak aandeelhouder Sabine Matheson ons aan. Ze was enorm enthousiast en wilde meer weten over ons idee. Uiteindelijk heeft Lefebvre Sarrut ons geholpen met het oprichten van de Immigration Guidance Foundation. De app is gemaakt door de Immegration Guidance Foundation. 

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om vluchtelingen te helpen?  
Destijds zagen we wat er aan de hand was in de vluchtelingenkampen in Griekenland. We voelden de onrechtvaardigheid en besloten om vanuit ons vakgebied daar concreets iets mee te gaan doen. We willen vluchtelingen middels deze app empowerment geven zodat zij weten wat zij moeten doen bij het zoeken van een baan en/of opstarten van een eigen bedrijf. Nu met de oorlog in Oekraïne willen we graag de toegankelijkheid van het recht verder Europees vormgeven. 

Is dit een project dat valt onder jullie werkzaamheden binnen Sdu?  
Nee, wij doen dit vrijwillig naast onze huidige baan bij Sdu. Wij willen graag voor een ander iets betekenen en we kunnen dat op deze manier doen vanuit ons vakgebied. Sdu en Lefebvre Sarrut geven ons die vrijheid. Daarnaast worden wij - de Immigration Foundation Guidance - door Lefebvre Sarrut financieel ondersteund. Daar zijn wij super blij mee! 

Neem zelf een kijkje op de website van Immigration Foundation Guidance of download de Refugees@Business Guide app: Android of IoS

Opmerkingen