Bedrijven zijn altijd hun aandeelhoudersregister kwijt

Bedrijven zijn altijd hun aandeelhoudersregister kwijt
14 april 2021

Geanimeerd vertelt Barry Pijnenburg over zijn eerste ondernemingsplan. “Dat werd snel geïnvalideerd omdat er geen animo voor bleek.” Dat die snelle invalidatie uiteindelijk leidde tot online aandeelhoudersregister Evidend, kon hij toen niet bevroeden. “In 2015 werkte ik bij ING, en schreef ik een masterscriptie over het gebruik van blockchaintechnologie op de Europese effectenmarkt. Zo kwam ik op het idee een equity based crowdfunding-platform te beginnen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Voor zulke bedrijven die verlies draaien heeft een bank weinig  producten. Dit leek een goede dienst voor hen.”

Pijnenburg mocht een innovatietraject starten, volgens een methode die succesvolle startups ook gebruiken. Het komt erop neer dat je snel een idee ontwikkelt en toetst, voordat je er lang en veel in investeert. “We hielden interviews met bedrijven en na zes weken concludeerden we dat er geen behoefte was aan dit platform.” Teleurstellend, geeft hij toe. “Je denkt dat je het beste idee van de wereld hebt.” Maar zo was hij er wel in korte tijd achter dat zijn plan niet werkte, en sprak hij verschillende ondernemers die hij anders nooit had ontmoet. Een van die ondernemers vertelde dat hij een STAK wilde oprichten, maar hij was zijn papieren aandeelhoudersregister ‘weer eens’ kwijt. “Dit bleek een groot probleem te zijn. Daar maakten we een hypothese van en elk bedrijf en notaris die we spraken, beaamde dit.

‘Zulke plaatjes tekenen accountants en notarissen tegen een flink uurtarief’

Notarissen vertelden Pijnenburg dat ze dit administratieve klusje zelf liever ook niet doen, omdat klanten er de toegevoegde waarde niet van inzien. “Vennootschappen moeten een  aandeelhoudersregister bijhouden, maar er wordt nooit op gehandhaafd. Het is archaïsch dat dat nog op papier gebeurt.” Met input van Westport Notarissen gingen Pijnenburg en zijn twee collega’s aan de slag. “Het aandeelhoudersregister wordt automatisch gegenereerd op basis van mutaties. In Evidend krijg je een overzicht van de vennootschapsstructuur, de hele kerstboom is inzichtelijk, met de documenten die eronder liggen. Je ziet de stemrechten en de winstrechten. Zulke plaatjes tekenen accountants en notarissen tegen een flink uurtarief.”

Maar wie ging deze dienst kopen? Pijnenburg kon onmogelijk alle 360.000 vennootschappen langs. “We zochten een partij die al BV’s tot klant heeft. ING zag te weinig ‘strategic fit’, maar Sdu zag meteen hoe ze dit kunnen vermarkten. Zij kunnen het aan hun portfolio toevoegen en tot een succes maken voor notariskantoren .” Pijnenburg stapte over naar Sdu. “Als senior product owner richt ik me voornamelijk op Evidend en kan ik innovatiekennis leveren. Vier jaar geleden wist ik nog niet eens wat een  aandeelhoudersregister was, dus dat bewijst wel dat innovatie niet alleen van binnenuit hoeft te komen.”

Barry Pijnenburg (35) ontwikkelde bij ING het online aandeelhoudersregister Evidend, dat eind 2020 werd overgenomen door Sdu.

Dit stuk is onderdeel van een reeks interviews, eerder geplaatst in Advocatie Magazine (maart 2021). 

 

Hoe gaan andere Sdu'ers om met innovatie in hun werkzaamheden?

Innovatie vanaf de zijlijn met Niels Bergers

Eenduidigheid en herkenbaarheid in de producten is heel belangrijk

Commercieel directeur Willem Ter Linden werkt aan een nieuw Sdu

Opmerkingen