Caatje advocaatje legt de grondwet uit

Caatje advocaatje legt de grondwet uit
24 oktober 2018 12782 keer bekeken

Tekenen doet Britt van de Langkruis altijd en overal. Als student tekende zij haar wettenbundels al vol met fantasierijke creaties. Bij Sdu kwam zij op een goed idee: een kinderboek dat de normen en waarden uit het recht op een begrijpelijke manier uitlegt. Uit dit idee werd Caatje geboren. Een klein advocaatje dat opkomt voor de rechten van de mollenfamilie in de achtertuin van haar grootouders. In Sdu blog vertelt Britt over dit unieke kinderboek en haar toekomstdromen voor Caatje.

Als ik later groot ben, word ik advocaat

Britt kwam op het idee voor Caatje. De grondwet toen haar opviel dat er geen kinderboeken bestaan over het beroep van advocaat. Britt: ‘Je hebt wel talloze boeken over kinderen die brandweerman of lerares willen worden, maar over de advocaat is er niets te vinden. Een gat in de markt, want er valt zoveel over het recht uit te leggen. Ook voor kinderen.’

Met deze gedachte in haar achterhoofd begon Britt te schetsen. Britt: ‘Ik wilde klein beginnen door eerst zelf een opzetje te maken. Want wat wilde ik eigenlijk vertellen? En wat voor poppetje paste er bij mijn verhaal? Dit is uiteindelijk Caatje geworden. Een multicultureel meisje waarbij kinderen makkelijk aansluiting kunnen vinden. Ze is altijd herkenbaar aan haar toga, dat is haar favoriete outfit.’

Caatje op de bres voor de familie Mol

Toen Caatje eenmaal was geboren, kwam de rest van het verhaal vanzelf. In het boek Caatje. De grondwet komt Caatje op voor de grondrechten van de mollenfamilie in de achtertuin van haar grootouders. De mollen vernielen de bloemen van haar oma en de nieuwsgierige Caatje gaat op onderzoek uit. De familie Mol blijkt heel aardig en Caatje besluit dat zij niet wil dat haar grootouders de familie verjaagt. Britt: ‘Opa en oma staan in mijn verhaal symbool voor de rechter en Caatje is de advocaat die opkomt voor de grondrechten van de mollenfamilie. Op deze speelse manier laat ik de allerkleinsten kennis maken met de normen en waarden uit het recht.’

Portretten van rechters op wettenbundelblaadjes

Al tijdens haar rechtenstudie combineerde Britt haar tekentalent met het recht. Zo startte zij tijdens haar bijbaan bij de rechtbank Rotterdam het project ‘mr.werken’. Voor dit project portretteerde Britt rechters op een heel toepasselijke ondergrond: bladzijden uit wettenbundels. Dit leverde bijzondere portretten op die door heel Nederland bij meesters in het recht aan de muur hangen. Britt: ‘Op deze manier kon ik uiting geven aan mijn creativiteit. Toen ik tussen een eventuele kunstacademie en mijn rechtenstudie moest kiezen, heb ik de ‘verstandige’ keuze gemaakt. Maar het bleef kriebelen en dit project bood mij de mogelijkheid toch iets met tekenen te blijven doen.’

De mollendans

Thuis is Britt niet de enige met een artistieke inslag. ‘Mijn vriend is professioneel muzikant en producer en kan daarom dagen achter elkaar in zijn studio doorbrengen. Ik zit dan lekker bij hem in de studio te tekenen, dat is super gezellig samen’, lacht Britt. Haar vriend vond dat er eigenlijk een liedje hoorde bij Caatje en componeerde dan ook de mollendans. Britt: ‘Dat liedje zat soms dagen in mijn hoofd, het was enorm aanstekelijk. Lenneke Hoedemaker heeft het lied ingezongen en ook voorgedragen tijdens mijn boekpresentatie, dat vonden de kinderen ontzettend leuk.’

Toekomstdromen voor Caatje

Britt houdt niet van stilzitten en droomt al voorzichtig van een vervolg van Caatje. Britt: ‘Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan het hele proces van idee tot daadwerkelijk boek. Ik zou daarom graag nog een boek over Caatje maken, misschien zelfs een serie. Het strafrecht zou een goed vervolgonderwerp kunnen zijn, met bijvoorbeeld een boek over stelen. Je kunt hier heel goed de normen en waarden vanuit het recht meegeven aan kinderen, dat vind ik belangrijk.’

Meer weten over Caatje?

Nieuwsgierig geworden naar Caatje? Neem dan een kijkje op de Sdu website voor meer informatie.

Direct Caatje bestellen? Dat kan via deze link.

Opmerkingen
Sherien
4 september 2019 at 11:02
Een heel leuk kinderboek, ik hoop dat er een vervolg op komt!