Collega Ahlam vertelt over de Ramadan en het Suikerfeest

Collega Ahlam vertelt over de Ramadan en het Suikerfeest
20 april 2023

Vandaag op 20 april wordt het Suikerfeest gevierd. We zijn in gesprek gegaan met onze collega Ahlam Artimi over de betekenis van de Ramadan en het Suikerfeest dat traditiegetrouw de Ramadan afsluit. Lees hier het interview: 

Wat houdt Ramadan eigenlijk in?

De maand Ramadan is vooral bekend vanwege het vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Deze maand houdt echter veel meer in dan enkel niet eten en drinken. Het is een maand waarin niet alleen aanbidding centraal staat, maar ook dankbaarheid, liefdadigheid, beoefening van zelfbeheersing en vriendelijkheid. Een periode waarin men zichzelf oefent om spiritueel gezien een beter mens te zijn en de relaties met anderen te verbeteren. Door het vasten hebben veel mensen minder afleiding en kunnen de meesten zich beter focussen op hetgeen waarin zij beter willen worden. De één benut het om veel meer tijd te besteden met zijn of haar familie en de ander om bijvoorbeeld door de armen te helpen. 

 

Is de invulling van Ramadan in Nederland anders dan in een overwegend islamitisch land?

Jazeker, in een islamitisch land is de samenleving ingericht om zo veel mogelijk uit de Ramadan te kunnen halen. De schooldagen zijn korter en tijdens werk worden er meer pauzes gehouden om te kunnen voldoen aan het gebed. Daarnaast zijn winkels en restaurants langer open na zonsondergang. Het vasten wordt samen verbroken waardoor het gevoel van saamhorigheid nog groter is. Hierdoor beleven we de Ramadan intenser. Ik merk dat dit gevoel minder leeft in Nederland.  

Wat betekent de Ramadan voor jou?

Deze maand staat voor mij voor bezinning, reflectie en zelfbewustwording. Het is een maand in het jaar waarin ik terug kan gaan naar de kern en die mij helpt om op te laden voor de rest van het jaar. Het biedt mij de mogelijkheid om meer bezig te zijn met het geloof en meer tijd door te brengen met mijn naasten en om veel te doen voor de armen.

Hoe zou je het Suikerfeest met niet-moslims kunnen vieren?

Binnen het geloof is het belangrijk om goed te zijn voor buren en de medemens in het algemeen. Het delen van hapjes en het uitnodigen van anderen hoort hier ook bij. Om de waardering te ervaren die wij moslims tijdens het Suikerfeest voelen, is het zeker aan te raden voor niet-moslims om een dagje mee te vasten. Ik heb ook niet-moslim vrienden die nooit mee hebben gedaan met de Ramadan maar het wel leuk vonden om er bij te zijn met het Suikerfeest en om mee te eten.

Wat zijn typische gerechten die je eet na zonsondergang of tijdens het Suikerfeest?

Zelf spreek ik vanuit een Marokkaans perspectief, maar voor elke afkomst zal de eettafel er anders uit zien. Harira soep is niet te missen tijdens de Ramadan. Dit is een stevige maaltijdsoep met verschillende groentes, kikkererwten, linzen en vermicelli. Daarnaast verbreken wij het vasten traditiegetrouw met dadels. Deze zijn rijk aan vitamines en mineralen en helpen met het balanceren van de bloedsuikerspiegel samen met een glas melk. Er wordt aangeraden om niet gelijk na het verbreken van het vasten zwaar te eten zodat de vertering langzaam op gang kan komen.

Daarnaast is het belangrijk om zo gebalanceerd mogelijk te eten zodat reserves goed aangevuld kunnen worden. Op de dag van het Suikerfeest, ofwel Eid, wordt er gezamenlijk in de moskee gebeden. Tijdens het Suikerfeest wordt er vaak uitgebreid ontbeten met familie. Binnen onze Marokkaanse cultuur kan 'msemen' en 'baghrir' (soort Marokkaanse pannenkoeken) niet ontbreken. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld een paasontbijt zal er bij elke familie iets anders op tafel getoverd worden. De rest van de dag staat in het teken van het bezoeken van familie en in de avond hebben we weer gezamenlijk een etentje.

Opmerkingen