De markt innoveren met Lynn Legal

De markt innoveren met Lynn Legal
15 november 2022

Niels Winters is directeur van JuriBlox en Lynn Legal. Met zijn juridische achtergrond en interesse in IT heeft hij de afgelopen jaren aan de weg getimmerd om beide bedrijven op te zetten. Deze oplossingen zijn ontstaan vanuit gesprekken met klanten. Hoewel Niels veel vertrouwen heeft in zijn oplossingen, hebben ze zich toch opgegeven voor LightSpeed, het accelerator programma van Lefebvre Sarrut. “Daar hopen we veel nieuwe inzichten uit te halen.” 

Tijdens zijn studie Rechten in Groningen heeft Niels Winters het niet alleen bij studeren gelaten, een gemotiveerde ondernemer die een eigen bedrijf had in het ontwikkelen van software. Samen met twee eigenaren van ICTRecht is Niels, JuriBlox begonnen.  

Door JuriBlox zat Niels vaak aan tafel met juristen waarbij het voornamelijk ging over het opstellen van juridische documenten. De jurist aan de andere kant van de tafel gaf regelmatig aan: “Bij mij is 80% van het document al opgesteld, hoe zit het met het beoordelen van een document?”. Niels en partners zijn teruggegaan naar de tekentafel om te kijken hoe zij dit kunnen realiseren. Met deze gedachte om juridische documenten te beoordelen, is het bedrijf Lynn Legal ontstaan.  

“We wisten wel dat documentgeneratie werkt, maar een document laten beoordelen en vervolgens reactie ontvangen dat het document getekend kon worden, bestond nog niet.” Uiteindelijk heeft Niels samen met zijn team dit getest met de geheimhoudingsovereenkomst, de Non Disclosure Agreement (NDA). Dit is een gestandaardiseerd document waarin vaak dezelfde elementen terugkomen. “Een geheimhoudingsovereenkomst is een goed voorbeeld van een document die regelmatig zorgt voor vertraging. Wanneer wij een oplossing bieden die binnen 2 minuten antwoord geeft of je het document kunt tekenen, zorgt dit voor enorme tijdsbesparing.” 

Continue innoveren 

“We werken aan een nieuwe dienstverlening, een andere manier van werken. Is de markt hier klaar voor? En hoe gaan wij hun vertrouwen winnen?” Volgens Niels is de markt in de afgelopen 10 jaar veranderd. Zo is men steeds meer bereid om te kijken naar Legal Tech oplossingen. “Over het algemeen is men klaar met repeterende werkzaamheden. Iedere keer dezelfde contracten opstellen of documenten beoordelen kan natuurlijk ook veel sneller”. “Hoewel”, licht Niels nog toe, “je hebt natuurlijk ook te maken met het juridische onderdeel van documentbeoordeling. Stel dat de wetgeving veranderd, dan moeten we zorgen dat dit wordt doorgevoerd in de documentbeoordeling. In de NDA is dat nog minder van toepassing, maar voor bijvoorbeeld de verwerkersovereenkomst weer wel. Daar is de Europese wet- en regelgeving van toepassing. We moeten daarom blijven innoveren, niet alleen op technisch gebied, maar ook op de inhoud. Dit betekent dat we niet de juristen weg automatiseren. We hebben hen juist heel hard nodig om de kwaliteit van onze dienstverlening hoog te houden.”
 

Een groeiend domino-effect 

“Toen we net begonnen, zaten we regelmatig aan tafel bij advocatenkantoren. Daar zagen we dat de jongere generatie openstaat voor een oplossing die repeterend werk gemakkelijker kon maken. Daarentegen was de oudere generatie zoals partneradvocaten, minder enthousiast en zagen zij niet de noodzaak om het proces te versnellen. Er werd namelijk goed verdiend op de repeterende taken die bij de advocaat lagen.” In de tussentijd is er een druk ontstaan vanuit de klant van juristen: “deze klant wil het liefst binnen 24 uur een document of oplossing, die 100% goed is voor een lage prijs.” Dat zorgt voor een bepaalde druk in de juridische sector. Steeds meer juridische dienstverleners, maar ook juridische afdelingen zijn steeds meer op zoek naar innovatieve oplossingen om aan de klantvraag te blijven voldoen. 

Lynn Legal en LightSpeed 

Volgens Niels zit er enorm veel kennis bij Lefebvre Sarrut, de groep waar Sdu onder valt. “Het is niet zomaar dat Sdu al 200 jaar bestaat. Daarnaast zijn de meeste accelerator programma's te algemeen ingestoken. LightSpeed richt zich juist op het probleem waar een startup tegenaan loopt. Op die manier kom je direct tot een geschikte oplossing. Ik denk dat we het technisch goed voor elkaar hebben, maar we ons focussen op een probleemstelling. Dit gaat goedkomen middels het LightSpeed programma, omdat dit op maat gemaakt is. Op deze manier kunnen we echt stappen maken.”  

Nu werkt het team van 12 man in volle vaart aan de oplossing van Lynn Legal, maar Niels is ervan overtuigd dat ze ook andere inzichten kunnen gebruiken. “Naast dat we inzicht willen krijgen in de potentiële klant, willen we ook meer inzicht krijgen in de huidige markt. Het LightSpeed progamma kan ons hierbij helpen. Andersom denk ik dat Sdu en Lefebvre Sarrut ook weer van ons kunnen leren. De manier hoe wij bijvoorbeeld op kennis inspelen en deze hergebruiken.”  

“We hebben de bekendheid en het vertrouwen nog niet in de markt. Voor ons is zichtbaarheid belangrijk om onze propositie goed neer te kunnen zetten.“ Dit is iets waar Niels en zijn team samen met het LightSpeed programma goed aan kunnen werken.  

Luister hier ook de Podcast met Niels Winters, Esther van Doesburg en Han Veldwijk over het LightSpeed programma op Let's Talk Business. 

 
Over LightSpeed: 
De Lefebvre Sarrut groep (Sdu, Dalloz, Lefebvre, Larcier, Giuffrè) geeft een impuls aan de innovatie door de lancering van LightSpeed: haar eerste Europese startup accelerator program voor relatief volwassen start-ups. Voor dit exclusieve en op maat gemaakte programma, geeft Lefebvre Sarrut toegang tot zijn meest waardevolle troeven: internationale in-house middelen en expertise over professionele markten. 

Lees ook:  
https://www.sdu.nl/blog/lynn-legal-als-winnende-nederlandse-startup-uit-de-bus-voor-het-europese-lightspeed-accelerator-programma-2022-van-lefebvre-sarrut.html 

https://lightspeed.lefebvre-sarrut.eu/ 

Opmerkingen