De nieuwe advocatuur top 50 van 2022

De nieuwe advocatuur top 50 van 2022
11 januari 2022

Het aantal advocaten werkzaam bij de top 50 van de grootste advocatenkantoren blijft groeien. Dat is dit jaar niet zo zeer te danken aan de allergrootsten – daarvan zijn er een boel licht gekrompen –, maar vooral aan de groei van een reeks succesvolle middelgrote kantoren in de nieuwe top 50 2022.

De uitzondering op eenzame hoogte blijft De Brauw Blackstone Westbroek. ’s Lands grootste advocatenkantoor heeft weer meer afstand genomen van zijn andere Zuidas-concurrenten in de top tien. De Brauw is verder gegroeid naar 350 advocaten (+6,4%). Dit is inclusief de international lawyers die in het buitenland zijn beëdigd en werkzaam zijn bij het Amsterdamse kantoor. De Brauw telt nu zelfs een kleine honderd advocaten meer dan de nummer twee van de top 50, Loyens & Loeff.

In de top 10 groeiden Van Doorne, Pels Rijcken en Clifford Chance in hun totaliteit wel licht, maar uiteindelijk zijn er dit jaar binnen de top 10 geen positieverschuivingen. Ook niet nu er bij Loyens & Loeff, NautaDutilh, Houthoff, Stibbe, Allen & Overy en AKD in totaal juist iets minder advocaten werken dan een jaar geleden, met de kanttekening dat zeker Allen & Overy en Stibbe gedurende 2020 opvallend hard groeiden.

Gerard Tanja, die als partner van Venturis Consulting Groep al jaren diverse advocatenkantoren adviseert over onder meer strategie en marktpositionering, heeft desgevraagd wel een duiding van deze trend paraat. “Het lijkt erop dat men vooral bezig is geweest met het ‘managen’ van de workload in het afgelopen coronajaar, en het aanpassen van de organisatie en werkprocessen aan de coronaomstandigheden. Kennelijk was er minder oog en managementtijd voor expansie of meer strategische recruitment. Verder denk ik dat een aantal van de grootste kantoren bezig is geweest met het aanbrengen van meer focus, bijvoorbeeld door afscheid te nemen van minder renderende secties.”

Middelgrote kantoren in de lift

Er werken per 1 januari 2022 weer een beetje meer advocaten bij de vijftig grootste advocatenkantoren van het land: 4.785, ruim een kwart van alle 18.104 advocaten die per 1 januari zijn geregistreerd bij de NOvA. Vorig jaar waren er nog 4.666 advocaten werkzaam vijftig grootste kantoren; een stijging van 2,5%.

Deze toename is vooral te danken aan de opvallende groei van de middelgrote kantoren in de lijst, veelal met minder dan honderd advocaten. Negen van deze kantoren zijn gedurende 2021 met meer dan 10% gegroeid. Damsté in Enschede is de snelste stijger: het aantal advocaten steeg met 25% van 44 naar 55, vooral dankzij een fusie met het kleinere Dijks Leijssen.

Taylor Wessing telt voor het eerst meer dan zestig advocaten. Wijn & Stael en Stek komen ieder met circa 13% groei boven de vijftig advocaten uit. Nysingh, dat meerdere vestigingen heeft in oostelijk Nederland en Utrecht, is voor het eerst boven de honderd advocaten uitgekomen; 104 om precies te zijn. Ook DVDW Advocaten, Ploum, Freshfields en Cleerdin & Hamer groeiden met 10% of meer, nog gevolgd door Hekkelman en Holla, met ieder 9% meer advocaten. Dat vertaalt zich in bescheiden stijgingen en gevallen van stuivertje wisselen op meerdere plekken in de top 50.

Sinds 2018 is Ploum in Rotterdam zelfs met 75% gegroeid, van veertig naar zeventig advocaten. Een imposante prestatie, nadat het kantoor zich een kleine vijf jaar geleden in een dal bevond. Andere middelgrote kantoren die in de afgelopen vijf jaar met circa 50% groeiden: Eversheds Sutherland (44 advocaten, wel drie minder dan in 2021), Hekkelman (48) en Damsté (55).

“Bij veel mid-market kantoren ontbrak het lange tijd aan voldoende focus, maar je ziet nu hoe kantoren als Nysingh, Hekkelman en Holla dankzij scherpere keuzes de weg omhoog weer hebben gevonden,” aldus Tanja over de steile groeicurves bij tal van middelgrote kantoren. “Bij deze firma’s zie je dat het investeren in en vervolgens gedisciplineerd implementeren van een geconcentreerde groeistrategie duidelijk loont.”

Opvallende dalers in de top 50 zijn er dit jaar ook: Simmons & Simmons zakt van plek 24 naar 31 en komt uit op 57 advocaten (vorig jaar nog 65). HVG Law daalt van de twaalfde naar de vijftiende plaats met 107 advocaten (vorig jaar 116, -7,8%). Na jaren van groei heeft ook Dentons enigszins pas op de plaats moeten maken, met zes advocaten minder dan een jaar geleden (78 advocaten). Gemeten over de afgelopen vijf jaar is bij vier top 50-kantoren het aantal advocaten met circa 10% gedaald: NautaDutilh, Simmons & Simmons, Van Diepen Van der Kroef en Boels Zanders.

Nieuwe binnenkomers

Een opvallende nieuwe binnenkomer dit jaar is de advocatenpraktijk van DAS Rechtsbijstand, 96 mannen en vrouwen sterk en goed voor een zeventiende plaats. Terug van weggeweest in de onderste regionen van de top 50 zijn de Nederlandse vestigingen van de Angelsaksische kantoren Greenberg Traurig en Osborne Clarke, met ieder 43 advocaten. De nieuwe hekkensluiter op plek 50 is Brinkhof, een 38 advocaten tellend kantoor in Amsterdam dat zich richt op onder meer privacy-, IT- en merken- en auteursrecht.

Een viertal nieuwe binnenkomers betekent natuurlijk ook dat er vier kantoren uit de top 50 gevallen zijn, omdat zij onder de huidige ondergrens van 38 advocaten zijn beland. Dit zijn Van Iersel Luchtman (Breda), Florent (Amsterdam), TeekensKarstens (Leiden) en De Haan (Groningen).

 

Dit artikel is eerder geplaatst op Advocatie.nl. Eind maart verschijnt ons jaarlijkse Stand-magazine met achtergrondverhalen en interviews.
De Top 50 van de Nederlandse advocatuur is hier te bekijken.