‘De redactionele bijdragen houden mij juridisch scherp’ aldus Jonneke van Poelgeest

‘De redactionele bijdragen houden mij juridisch scherp’ aldus Jonneke van Poelgeest
10 april 2017

‘Er is wat consternatie ontstaan rond het verstrekken van krediet om goederen of diensten te kopen. Koop je producten die je in termijnen betaalt, dan is er sprake van kredietverstrekking. Maar wat betekent dit? Moeten de aanbieders nu een AFM-vergunning aanvragen of moet de consument vanaf nu meteen betalen?’ Min of meer zo begint een uitgebreid artikel in het Sdu-tijdschrift Financieel Recht in de Praktijk (FRP). Daarin behandelt Jonneke van Poelgeest de goederenkredietovereenkomst. De auteur licht ook toe wat de gevolgen zijn als je de regels niet in acht neemt.

Alles in detail volgen

Het artikel in FRP is een van de vele bijdragen die Jonneke aan Sdu levert. Sterker nog, met ruim honderd commentaren is zij een van de meest productieve auteurs van het commentaar voor Sdu. En ze heeft ook nog eens diverse boeken op haar naam staan. “Schrijven is mijn hobby; ik doe het graag. Ik volg in detail wat er op juridisch vlak gebeurt, duik in de gevolgen van bijvoorbeeld wetswijzigingen en blijf zo goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. De redactionele bijdragen houden mij scherp.”

‘De publicaties houden mijzelf bij de les en leveren ook nog de nodige exposure’

Interessant specialisme

Jonneke houdt zich vooral bezig met de Wet op het financieel toezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Daarnaast heeft zij speciale interesse in het opzetten van crowdfunding structuren en het beoordelen van structuren ter financiering van energiebesparende maatregelen. Eerder werkte zij bij Loyens en Loeff en daarna bij Finnius Advocaten. Nu heeft zij al twee jaar haar eigen kantoor: Trivvy Advocatuur in Amsterdam. “Vooral de details en de wijzigingen die constant plaatsvinden, in combinatie met de enorme impact die dit heeft op bedrijven en personen die onder de financiële toezichtsregels werken, maken dit aandachtsgebied voor mij interessant.”

Het belang van Sdu commentaar

Sinds mei 2014 levert Jonneke commentaren rond financieel recht. “Een collega-auteur vroeg mij bij ‘de club’ te komen. En omdat ik blij word van het leveren van juridische bijdragen, was de knoop snel doorgehakt.” Ze levert Sdu onder meer commentaar op diverse artikelen in de Wet voor het financieel toezicht (Wft) en het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen. “De betreffende artikelen gaan vooral over vergunningaanvragen en gedrachtstoezicht, beide een belangrijk onderdeel van mijn praktijk. Het verdiepen in wijzigingen is zowel voor mijzelf als voor Sdu waardevol. De publicaties houden mijzelf niet alleen bij de les, maar leveren ook de nodige exposure. Diverse klanten en relaties kennen mij inmiddels van mijn publicaties. Bovendien is het leuk om een bijdrage te leveren aan juridische kwaliteit en om de meest recente informatie met collega’s uit te wisselen.”

‘Is een commentaar eenmaal gereed, dan is het leuk als de publicatie komt op de dag dat de wetswijziging in werking treedt’

Geen angst voor deadlines

Maar wanneer schrijf je een commentaar? “Vaak weet ik wanneer er een nieuwe wetswijziging komt. Het commentaar schrijf ik dan alvast en zet dat in het zogenoemde Commentaren Auteurs Systeem. Soms gaat een tekst nog wat heen en weer als de redactie wat aanvullingen heeft. Is het eenmaal gereed, dan is het leuk als de publicatie op de dag verschijnt dat de wijziging in werking treedt. Het komt ook voor dat de Sdu-redactie met verzoeken komt voor een commentaar. Die zie ik dan in datzelfde Commentaren Auteurs Systeem staan.” Het schrijfwerk combineren met de drukke praktijk is voor Jonneke geen obstakel. “Deadlines brengen mij niet van slag. Het weekend is er ook nog. Dan ben ik daarna weer helemaal bij, zoals de ontwikkelingen rond de goederenkredietovereenkomst”, lacht ze.

Meer artikelen uit de rubriek 'Auteur centraal'.

Opmerkingen