De wijzigingen op Prinsjesdag zorgen voor beweging

De wijzigingen op Prinsjesdag zorgen voor beweging
12 juli 2022

Ieder jaar biedt de minister van Financiën op Prinsjesdag de Rijksbegroting, Miljoenennota en het Belastingpakket in een koffertje aan de Tweede Kamer aan. Dat is uiteraard een belangrijke dag voor iedereen die met belastingen te maken heeft. Bij Sdu werken we er hard aan om als allereerste de belangrijkste fiscale wijzigingen samen te vatten en ook direct te verwerken in onze producten. Op Prinsjesdag is Marieke Jansen (hoofd fiscale content & vakredactie Sdu) samen met de fiscale vakredactie druk bezig met de Prinsjesdagspecial Belastingplan 2023. Deze bevat samenvattingen van de belangrijkste fiscale wijzigingen, geschreven in de taal van de belastingbetaler. ‘Een mooie uitdaging, en het lukt ons altijd weer om het al rond middernacht af te ronden’.

Als één van de eerste

‘Als (belasting)adviseur wil je jouw klanten gewoon zo snel mogelijk laten weten welke fiscale wijzigingen op stapel staan en kunnen bepalen wat de gevolgen zijn voor jouw klant en welke wijzigingen kansen bieden’ vertelt Marieke. ‘Je wil jouw klanten snel informeren en proactief kunnen adviseren’. Om die reden biedt Sdu Licent Academy voor de 13e keer op rij de Prinsjesdagspecial aan. ‘En die samenvattingen maken we wel als één van de snelste’.

‘De inhoud zelf kunnen we niet voorbereiden, maar het proces wel. Ieder jaar is dat in grote lijnen hetzelfde, we beginnen om 15.15 uur en werken die dag net zo lang door tot we alles tot op de puntjes hebben gecontroleerd. Diezelfde dag wordt het nog verstuurd’ licht Marieke toe. Het document wordt geschreven in de taal van de belastingplichtige (zoals de ondernemer, werkgever of particulier) en zonder onnodige details. Uiteindelijk ontvangt de adviseur een overzichtelijk document die zij kunnen doornemen en waar ze een eigen ‘sausje’ overheen kunnen gieten. Vervolgens kunnen ze het delen met hun klanten. ‘Sommigen zetten het bijvoorbeeld in een eigen nieuwsbrief, anderen delen het weer op hun website’ vertelt Marieke. ‘Én als je kijkt hoe omvangrijk die documenten eigenlijk zijn, waar je allemaal doorheen moet, het belastingplan zelf maar ook de overige fiscale maatregelen, vaak nog een paar losse wetsvoorstellen, memories van toelichting etc., zit je wel aan een aantal 100 pagina’s.’ ‘Dat is echt wel een pittige klus, maar we werken er met z’n tienen aan.. teamwork pur sang!’.

Snel werken en pizza eten

‘Als teamleider ben ik eigenlijk een spin in het web die dag, ik zorg ervoor dat dat iedereen goed weet wat de bedoeling is, ons werkproces gestroomlijnd is en dat uiteindelijk alle stukjes bij elkaar komen. Als collega’s vragen hebben of er andere haperingen zijn, kan ik dat voor ze oplossen. Op die manier kan het allemaal efficiënt en snel verlopen.’ Want er zit een behoorlijke tijdsdruk op’, licht Marieke toe: ‘Je bent met z’n tienen met verschillende dingen tegelijk bezig, je wil geen dubbel werk doen en ook niets missen, alles goed controleren, én versturen rond middernacht, het is echt wel even doorwerken’. Even rustig zitten is er niet bij. Marieke en de vakredactie hebben wel voldoende energie nodig om hiermee bezig te zijn. ‘Als team samen eten op kantoor is natuurlijk erg gezellig en het liefst wil je ook gewoon eigenlijk zo snel mogelijk weer door om zo min mogelijk tijd te verliezen.’ Daarom wordt er ieder jaar pizza besteld.

Een waardevolle waardering

De opzet van het document is al die jaren hetzelfde gebleven. ‘We willen juist dat onze klanten het zo gemakkelijk mogelijk zelf kunnen gebruiken, heel simpel dus. Uiteindelijk gaat die adviseur er toch mee een de slag om het ‘eigen’ te maken, zo is het voor de eindklant ook een herkenbaar document van zijn of haar adviseur.’ ‘Uiteindelijk levert het vaak veel moois op’, gaat Marieke verder: ‘Je ontvangt bijvoorbeeld soms direct na verzending al reacties van klanten die mailen: oh, wat fijn, zo snel al, ik ga er gelijk mee aan de slag!’ ‘En we zien ook dat adviseurs en kantoren het echt gebruiken. Daar doe je het voor’.   

 

Vraag hier de Prinsjesdagspecial Belastingplan 2023 aan.

 

 

Opmerkingen