Diversiteit

Diversiteit
21 november 2017 1646 keer bekeken

Kortgeleden werd programmeur James Damore ontslagen bij Google. Hij had in een lang memo geklaagd over de positieve discriminatie bij het bedrijf. Tachtig procent van de Google-programmeurs is man, maar dat is volgens Damore prima te verklaren vanuit de evolutionaire psychologie. Vrouwen houden nu eenmaal meer van mensen en mannen meer van dingen! En dus is er geen reden om vrouwen voor te trekken bij een Google-sollicitatie. De feiten en logica van Damore klopten niet en zijn memo bracht vrouwen in de tech-wereld schade toe. Maar zijn ontslag was evengoed fout. Hoeveel Googlers delen zijn wereldbeeld? Willen we echt dat zij hun ideeën alleen op anonieme internetfora bespreken? Zo houd je onderhuidse vooroordelen juist in stand. En die vooroordelen zijn er, vergis je niet.

Nepkerel

De Amerikaanse onderneemsters Penelope Gazin en Kate Dwyer ondervonden dit bij de oprichting van hun webwinkel. Omdat ze vaak dagen moesten wachten op antwoord op hun e-mails verzonnen ze een mannelijke collega, ‘Keith Mann’. Deze nepkerel kreeg steevast directe replies en werd hulpvaardiger te woord gestaan. Een cynische tip dus voor wie zich ergert aan trage collega’s: verzin een ‘wenselijk’ alter ego. Achter deze klucht schuilt een bias bij de mannen aan de andere kant van de lijn. Zulke biases kunnen we pas bestrijden wanneer we ze blootleggen. En de media spelen hierin een sleutelrol. Cabaretière Claudia de Breij liet bij Zomergasten een mooi fragment zien waarin publieke omroep PowNed langsgaat bij PVV’er Fabian. Hij werd ooit gefilmd terwijl hij met zijn baby op de arm anti-Wilders-demonstranten uitschold in racistische taal, maar bleek thuis een zorgzame vader. Bij een minder rechtse omroep had je die menselijke kant nooit ontdekt, en had er dus ook geen gesprek over racisme kunnen ontstaan. Toegegeven: als journalist had ik het moeilijk gevonden dat fragment te maken. Ik reduceer PVV’ers liever tot een denkbeeld of een uitspraak en wil er dan niets mee te maken hebben.

Baanbrekend onderzoek

Hoe dat komt, begrijpt de Amerikaanse hoogleraar psychologie Jonathan Haidt. Hij deed baanbrekend onderzoek naar de ‘moral foundations’ van de mens: de vijf (conflicterende) kernwaarden waar moraliteit op rust. In willekeurige volgorde: care, fairness, loyalty, authority, purity. De verrassendste uitkomst van Haidts onderzoek? Het relatieve belang van deze vijf waarden verschilt enorm tussen subculturen. Linkse, progressieve mensen beroepen zich vrijwel uitsluitend op de eerste twee. Alles draait om zorgzaamheid en eerlijkheid. Ze zijn blind voor loyaliteit, autoriteit en kuisheid, die voor de rest van de wereld juist cruciaal zijn. Sterker nog, ze zien alles wat tegen care en fairness indruist als moreel verwerpelijk. En daarom snapt niemand in links Hilversum iets van mensen die vaderlandsliefde, respect voor de politie of behoud van tradities boven gelijke behandeling plaatsen. Nou ja, behalve de journalisten van PowNed dan. Misschien moeten zij James Damore maar eens interviewen. Opdat we uit onze filterbubbel stappen en die moraliteitskloof dichten – binnen organisaties, maar ook in Nederland als geheel.

Jeroen van Baar (@jeroen_van_baar) is promovendus aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag te Nijmegen

Deze column is eerder verschenen in NDFR Exclusief nr. 12


Blijf op de hoogte van onze blogs en meer door Sdu Fiscaal te volgen op LinkedIn
Opmerkingen