Doorwerken ná je pensioen bij Sdu? Dat kan!

Loading...
Doorwerken ná je pensioen bij Sdu? Dat kan!
2 maart 2021 544 keer bekeken

Ria Pison en Marjan Demmer zijn al een aantal jaar werkzaam zijn bij Sdu. Samen gaan ze in gesprek over hoe ze het ervaren om na hun pensioen door te werken. Want toen de vraag kwam of ze nog even door wilde blijven gaan was het een volmondige ja: “Het is een grote overgang, van 36 uur naar helemaal niets”. Daarom hebben ze besloten nog even door te gaan. “En dat kan hier bij Sdu, dat vind ik wel fijn!”

Marjan Demmer is sinds 1998 in dienst bij Sdu. “Ik kwam daar binnen omdat Sdu Academic Service had overgenomen en daar was ik redacteur”. Dat heeft ze nog wel een aantal jaren gedaan en in de loop van de tijd en met nieuwe ontwikkelingen binnen Sdu ook een aantal andere functies gehad, waaronder hoofd bureauredactie en adjunct uitgever. “En sinds 2015 werk ik bij Toxic” vertelt Marjan. “Of werkte.. moet ik dan eigenlijk zeggen”.

Ria Pison is sinds 2004 werkzaam bij Sdu. “Ik ben ooit begonnen bij dataverwerking en werk nu voor publicatiediensten sinds 2015-2016”. Daar heeft ze het nog erg naar haar zin: “Dat bevalt mij nog steeds goed en ga nog wel een half jaar door”.

Toch nog even door

In 2017 kwam de manager van Marjan naar haar toe en vroeg of ze nog door wilde blijven werken. Waarop het antwoord vrij duidelijk was: ‘Ja, heel graag!” glimlacht Marjan. Ieder jaar kwam dezelfde vraag met ieder jaar hetzelfde antwoord. “Ik ben officieel sinds eind vorig jaar uit dienst en echt met pensioen maar ben nog wel betrokken bij Toxic.”

Voor Ria is het een ander verhaal: “Officieel zou aankomende maandag mijn laatste werkdag zijn want dinsdag ga ik met pensioen”. Maar van stoppen was nog geen sprake: “Ik heb zelf voorgesteld om bij te tekenen omdat mijn vervangster niemand heeft die haar dan kan helpen”. Ria dacht: “Dan blijf ik nog wel een half jaar tot je iemand hebt om mee samen te werken, die zijn we nu aan het opleiden en dan kijken we wel.”

Een ervaring rijker

Marjan geeft toe die extra jaren heel fijn te hebben gevonden. “Dat kwam ook wel door het werk en het team.” “Bij Toxic werken we in een team, dus met de marketeer en sales in één kamer”. Over dat teamgevoel is Marjan erg over te spreken: “Dat gaf zo’n mooie dynamiek. Je leerde heel veel van elkaar. Vanuit mijn ervaring kon ik meer vertellen over de redactionele en inhoudelijke kant. We hebben alle successen gevierd die er waren en dat was heel leuk. Ik kreeg er alleen maar energie van.”

Ria werkt bij Publicatiediensten in een heel klein team van 5 mensen. “Maar we hebben wel heel veel contact met klanten en dat maakt het zo leuk. Daar doe je het eigenlijk voor.” Gelukkig is er al wel iemand die de taken over kan nemen van Ria: “Mijn opvolgster Alice Starrenburg kan nu zelfstandig werken en dat gaat heel goed!” “Dan kan ik een stapje terug doen”, geeft Ria toe. “Maar ik blijf er wel bij zitten, dan kan ik kijken of het goed gaat”. Marjan is ook zeer tevreden over haar opvolgster: “Ik heb een fantastische opvolgster, Iesja Westerbeek. Ze ligt goed in het team en dat is fantastisch om te zien.”

Ervaring is wel belangrijk

“Ik merk wel dat het iets anders is..” geeft Marjan toe. “Je hebt toch een andere verantwoordelijkheid.. aan de andere kant geeft dat toch wel ruimte.” Marjan gaat verder: “Ik moet nog wel een beetje wennen”. Beiden snappen niet dat niet meer bedrijven de optie bieden om door te blijven werken na je pensioen: “Die combinatie van jong en oud - en ervaring en nieuwe input maakt het toch leuk?” Ria knikt instemmend. “Je zit hier toch met een stukje ervaring” voegt Marjan nog toe.

Achter de geraniums? Welnee

Marjan besprak het ieder keer met het thuisfront: “Vind je het goed als ik nog even doorga?” Haar man antwoordde: “Als jij over Toxic begint gaan je ogen glimmen”. Ria herkent dat wel: “Mijn man zegt dat hij het wel fijn vindt als ik thuis ben, maar die merkt ook wel dat ik er nog niet klaar voor ben om heel de dag thuis te zitten”.  “Aan de ene kant lijkt het mij wel lekker op thuis te zitten, aan de andere kant ga je het missen. Daar ben ik wel heel erg bang voor” geeft Ria toe. Marjan is het daar mee eens: “Je moet een heel ander leven oppakken. Nu krijg je die energie en je blijft onder de mensen.” Vandaar dat Marjan nog even door wilt blijven gaan. “Maar nog met net zoveel plezier.. Als het straks niet meer kan..” Ria vult aan: “Dan ga je toch een andere invulling zoeken..”

 

Bekijk hier ook de video