Drie vragen aan onze DoenDenker Esther van Doesburg

Drie vragen aan onze DoenDenker Esther van Doesburg
2 juli 2024

De CSRD is een gamechanger voor de verduurzaming van bedrijven. Daarmee zeggen we niets geks. Iemand die daar alles vanaf weet is onze innovatiemanager Esther van Doesburg. In juni was zij aanwezig bij de Dag voor DoenDenkers, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van MVO Nederland. We stellen haar drie prangende vragen. 

1. Wat betekent doendenken voor jou?

“Doendenken is op mijn lijf geschreven. Je kunt lang nadenken en praten, maar uiteindelijk moet je aan de slag. Je kunt blijven uitdenken hoe je duurzaamheid verankert, je kunt ook testen wat werkt. En dan kun je falen. Maar daardoor leer je juist. 
 
Die doendenkmentaliteit is nog te weinig aanwezig in de duurzame transitie. Als je alleen al ziet hoe bedrijven georganiseerd zijn: heel archaïsch, met lijnmanagement en structuren. Doendenken gaat ook over je organisatiemodel. Hoe geef je initiatieven van medewerkers de ruimte? Hoe laat je risico toe?  
 
Bij Sdu help ik bedrijven in hun duurzaamheidsreis. Dat lukt zeker niet zonder een visie en een strategie. Maar ik zie wel dat het vaak blijft hangen in beleid, in de organisatiestructuren. Dus zorg ik voor operationele werkgroepen, waarin ik mensen vanuit verschillende afdelingen bij elkaar zet. Van datacollectie en metrics bepalen tot generatieve AI – je kunt beter een beperkt aantal dingen goed doen dan alles tegelijk en alleen de vinkjes zetten.”

2. Wat doe je zelf aan doendenken?

“Ik geloof in de kracht van dataverzameling die gebruikmaakt van generatieve AI. Het kan veel van de standaard CSRD-werkzaamheden overnemen. Van contracten tot due diligence en personeelsbeleid; dankzij AI zet je de mens weer centraal. En mooier nog: je kunt data koppelen, wat nieuwe inzichten biedt én de duurzame transitie versnelt.  
 
Hoewel ons aanbod door de droge wetgeving theoretisch kan klinken, vertalen we die theorie ook juist naar de praktijk. We helpen je duurzaamheidsbeleid effectiever in te richten en uit te voeren. Zo krijg je met onze ESG Starterkit kennis, software en training voor de CSRD. Met JES! Knowledge bieden we praktische uitleg. Kortom, een solide basis om je ESG-beleid effectief in te richten.”

3. Wat heb je op de Dag voor DoenDenkers gedaan? 

“Ik zat in het panel ‘CSRD is meer dan een checklist’, waarin we precies hebben uitgevonden wat de al titel zegt. Ik geloof dat de wet een stimulans is om duurzaamheid in je organisatie transparant te maken, het beleid vorm te geven en vervolgens te kunnen verankeren. We hadden een mooi podium waar je als bezoeker zelf kon meedoen. Dat leverde een geweldige dynamiek op.” 

Meer weten over wat Esther precies heeft gedaan tijdens de paneltalk? Je leest het hier!  

Meer lezen over ESG/CSRD?

 Bekijk hier de andere artikelen en blogs over ESG/CSRD.