Dynamische paneltalk CSRD - Dag voor DoenDenkers

Dynamische paneltalk CSRD - Dag voor DoenDenkers
13 juni 2024

Vrijdag 7 juni was Sdu aanwezig op de Dag voor DoenDenkers. Tijdens dit interessante event van onze partner MVO Nederland kwamen verschillende onderwerpen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan ‘zero waste’, ‘onderbewuste vooroordelen’ en ‘duurzaam leiderschap’. Maar ook de paneltalk ‘CSRD is meer dan een checklist’, waar onze innovatiemanager Esther van Doesberg één van de sprekers was. Hoe dat precies verliep lees je hieronder.  

Dynamische discussie

In samenwerking met onze partners Salacia Solutions en Moore DRV verzorgden we deze paneltalk. Ze werden bijgestaan door debatleider Rogier Elshout. Esther ging samen met Kees Kerstens (Salacia Solutions) en Lorenz van der Vliet (Moore DRV) in gesprek over CSRD. Zowel met elkaar als met het publiek. Het resultaat? Een boeiende en dynamische sessie met veel interactie vanuit de zaal. 

Van links, naar rechts

Letterlijk! Wie had gedacht even rustig te kunnen zitten tijdens deze deelsessie had het mis. Rogier noemde meerdere stellingen en afhankelijk van het standpunt konden de deelnemers links of rechts gaan staan.  

Het iconische, rode Sdu-blok, mét ingebouwde speaker, ging volop door de ruimte. Zo konden mensen hun keuze en visie toelichten, waardoor de dialoog goed op gang kwam. Stellingen die voorbijkwamen waren bijvoorbeeld ‘CSRD is een ver-van-mijn-bed show voor het MKB’ en ‘ESG-rapportage biedt een commerciële kans’. De stemmen uit de zaal zorgden voor veel interessante input en de nodige inspiratie. En dat was nou precies de reden waarom de deelnemers aanwezig waren bij de paneltalk. Goed geslaagd dus!  

Drie gouden tips 

Een hele belangrijke vraag om de paneltalk mee af te sluiten; welke tip hebben alle drie de sprekers voor de aanwezigen? En Rogier maakt al direct duidelijk, geen ‘cliché’ tip als ‘begin er op tijd mee’ maar een minder gehoord advies. Esther, Kees en Lorenz leverden.  

Esther: “Uiteindelijk komt het neer op fundamenteel anders nadenken en dan wordt het ook echt heel leuk. Het wordt een integraal onderdeel van je bedrijfsvoering, daar induiken is hartstikke interessant!” 

Lorenz: “Betrek je accountant er op tijd bij! Het is een hele nieuwe wereld voor iedereen, een echte ontdekkingsreis. De rol van de accountant is ontzettend belangrijk dus vroege betrokkenheid is essentieel.” 

Kees: “Kom erachter wat de CEO écht wil op het gebied van CSRD. Nu is het vaak nog helemaal niet duidelijk of komt het bij één persoon terecht. Dus ga gelijk met elkaar in gesprek.” 

Meer lezen over ESG/CSRD?

 Bekijk hier de andere artikelen en blogs over ESG/CSRD.