Gemeenten hebben minder aandacht voor aanpak regeldruk

Gemeenten hebben minder aandacht voor aanpak regeldruk
19 juni 2018 9059 keer bekeken

De nieuwe gemeentelijke coalities die de afgelopen maanden zijn aangetreden, hebben minder oog voor de aanpak van regeldruk dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een telling door de redactie van SC. De gemeenten verleggen de aandacht naar andere onderwerpen.

Met de redactie lazen we 144 nieuwe coalitieprogramma’s. In nog niet de helft daarvan is aandacht voor regeldruk. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was dat bijna 70 procent.

Geen keiharde doelstelling

De verminderde aandacht voor gemeentelijk regeldruk, voortvloeiend uit bijvoorbeeld de algemene plaatselijke verordening, heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is daar het feit dat de landelijke aandacht voor regeldruk afgenomen is. Het tweede kabinet-Rutte had zich voorgenomen om de regeldruk met 2,5 miljard euro te verminderen, en haalde die doelstelling. Zo’n doel is er nu niet; het kabinet werkt nog aan een nieuwe aanpak van de regeldruk. Ook een landelijke programma om de regeldruk bij gemeenten aan te pakken, is er nu niet. Vier jaar geleden was dat wel het geval. Onder de noemer Beter en Concreter werkten het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten toen aan het bewustzijn bij gemeenten over regeldruk.

De neoliberale eighties en nineties

Daarnaast heeft de financiële crisis tien jaar geleden laten zien dat regelgeving soms ook gewoon nodig is. Gedurende de neoliberale eighties en nineties heeft de overheid zich teruggetrokken, en werd er veel aan de markt overgelaten. Maar nu wordt er van de overheid verwacht dat ze een dominante rol speelt bij de behartiging van publieke belangen, concludeerden de ambtenaren Ellen van Doorne en Boudewijn Steur onlangs al. Daar hoort een herwaardering bij van de rol van de wetgever.

Dat heeft ertoe geleid dat de focus wordt verlegd, naar grotere maatschappelijke opgaves. Denk aan duurzaamheid en vergroening, bijvoorbeeld, en de woningmarkt, zei ik eind vorige week in de uitzending van BNR Nieuwsradio.

Vieze regels aanmelden

Als gemeenten dan nog wat aan regeldruk willen doen, dan is dat onder andere bij die thema’s. Zo wil Amsterdam een meldpunt inrichten waar mensen ‘vieze regels’ kunnen aanmelden: regels die de vergroening in de weg staan. Maar de belangrijkste reden om de regeldruk te beperken, is om het lokale bedrijfsleven te steunen. Ondernemers klagen steevast over belemmerende en betuttelende regeltjes; gemeentes, zeker die waar de VVD bestuurt, beloven daar wat aan te doen.

Opmerkingen