Klantverhaal: Heel veel gemak en tijdwinst met Inenuitvoer.nl

25 januari 2018

Driessen United Blenders (DUB) uit Deurne is een logistieke dienstverlener voor vaste en vloeibare producten. Hiervoor doen ze ook de handling en opslag. Dit doen ze met eigen magazijnen, wagens en douanedeclaranten. DUB beschikt ook over een expeditie en verschepingenafdeling om goederen over de hele wereld te kunnen verzenden. Maarten van Heck, head of custom departement, vertelt over het belang van inenuitvoer.nl voor zijn dagelijkse werkzaamheden.

Wat was de aanleiding voor Driessen United Blenders om te kiezen voor inenuitvoer.nl?

“DUB werkt al ruim 20 jaar met de producten van SDU in- en uitvoer. Zij zijn onmisbaar voor een logistieke dienstverlener met onze omvang. Sinds 2017 nemen we ook de module Douanememo’s af. Daarmee hebben we het meest uitgebreide abonnement dat er mogelijk is.”

Hoe ging dat voorheen, zonder Douanememo’s?

“Hele weekenden en avonden speurden we online naar informatie. Website voor website gingen we af. Ook maakten we gebruik van speciale site (EUR. Lex) die toegang geeft tot het recht van de Europese Unie. Maar daarvoor heb je bijna een studie van 2 jaar nodig om te weten hoe die site in elkaar steekt. Zo ingewikkeld!”

Wat levert Douanememo’s jullie onderneming concreet op?

“Heel veel gemak en tijdwinst. Alles werkt zoveel sneller. Natuurlijk moeten we soms nog even zoeken, vooral omdat je goed moet lezen, maar deze module werkt zoveel sneller. Die zoekfunctie is een verademing.”

Wat merken jullie klanten hiervan?

“De klant wil tegenwoordig alles onderbouwd hebben. De wetgeving is zwart-wit, de praktijk vaak grijs. Per casus moeten wij de regels helemaal uitspitten. Je krijgt in ons vak maar een kans om het goed te doen en die moet je dus waar maken. Dat betekent veel zaken doorlezen en heel goed voorbereiden. Daar gaat veel tijd inzitten. Dankzij inenuitvoer.nl kunnen wij onze klanten sneller van dienst zijn. Dat is erg prettig natuurlijk.”

Draagt inenuitvoer.nl bij aan het behalen van bedrijfsdoelstellingen?

“Ja, in bepaalde mate wel, maar dat is niet in cijfers te meten. Het zijn allemaal zaken op zich die wij behandelen. Hierdoor is er lastig een vinger op te leggen wat de dienstverlening van inenuitvoer.nl ons exact oplevert.”

Zijn er concrete voorbeelden uit de praktijk te noemen waaruit de meerwaarde blijkt?

“Ja, ik heb er twee uit de afgelopen tijd. Onlangs had ik met een klant een brainstorm over de indeling van zijn product, sladressing, onder de juiste douanecode. Hij zei dat sladressing geen saus is en dus onder code 2106 valt. Ik gaf aan dat die redenatie klopt, maar sladressing een uitzondering vormt en dus onder productgroep 2103 valt. Samen hebben we toen de toelichting op de IDR bekeken op inenuitvoer.nl. Binnen een paar minuten hadden we het antwoord al en konden we verder met de afwikkeling van zijn verzoek.”

En de tweede casus?

“Na een fysieke controle door de douane kreeg mijn klant een aanpassing van een goederencode opgelegd. Het betrof een zinken sierschaal voor het opmaken van bloemen. Mijn klant was het niet eens met deze beslissing. Ik heb hem geholpen bij het indienen van het bezwaar. Dat kon ik onderbouwen dankzij de informatie van inenuitvoer.nl. Zodoende werd het bezwaar toegekend en bleef de aanvankelijke code gehandhaafd.”

Uw werk moet er een stuk prettiger worden met zo’n handig hulpmiddel?

“Zeker weten. Ik ben ook razend enthousiast. En niet alleen ik, ook onze klanten vinden het prettig dat we hun belangen goed kunnen behartigen. Althans soms zijn klanten ook niet zo blij. Het kan immers ook voorkomen dat de IDR voorschrijft dat een code anders moet zijn dan een klant wenst. Dan zijn ze minder blij. Maar ja, regels zijn regels.”Welke voordelen moet iedereen weten over inenuitvoer.nl?

“Je hebt op een plek alle informatie bij elkaar. Je hoeft ook maar 1 keer in te loggen om 6 modules tegelijk door te kunnen spitten voor informatie. Ik ben hierdoor serieus razend enthousiast over inenuitvoer.nl. Ik ben ook erg te spreken over de dagelijkse nieuwsupdates vanuit SDU. Er zit altijd wel een interessant item bij om in de gaten te houden voor een van onze klanten. Doordat de nieuwsberichten eenvoudig als pdf zijn te versturen, kan ik ze snel versturen naar de verschillende afdelingen binnen DUB. Zij stellen deze dienst ook zeer op prijs.”

Hoe zit het met de terugverdientijd van inenuitvoer.nl?

“Het is een flink naslagwerk en dat is logischerwijs niet goedkoop. Je krijgt voor het abonnementsgeld echter wel alle informatie die je nodig hebt keurig bij elkaar gerangschikt. Ik ben naast mijn werk bij DUB ook nog docent Douanezaken en raad mijn studenten steevast aan om een abonnement op inenuitvoer.nl te pakken. Het is een investering, maar wel een voor een hulpmiddel dat je niet kunt missen bij je werk. Zeker voor declaranten die meer dan 10 aangiften per dag doen. Je hebt dankzij inenuitvoer.nl alle info snel en overzichtelijk bij elkaar. Je weet in feite dus alles en kunt niks meer verkeerd doen in je werk.”

Wat zou er beter kunnen op inenuitvoer.nl?

“Procedures of praktijkaspecten zou ik graag in Jip- en Janneketaal terug willen lezen. De teksten hebben een pittig leesniveau. We kunnen nog sneller werken als we de inhoud sneller kunnen begrijpen.”

“De actualiteit wordt gevolgd, maar over het uitstel van een halfjaar omtrent uiteindelijke volledige invoering m.b.t. de 1 e landengroep, waaronder voor mij belangrijk: India, is nergens informatie terug te vinden. Dat is een zeer ingrijpende verandering die onze klanten veel geld kan kosten. Ik zou daar graag meer en eerder dan achteraf iets over lezen.”

Zijn er zaken die u graag wilt toevoegen?

“Ja! Ik denk dat SDU een gat in de markt kan vullen als ze met een specifiek aanbod komt voor declaranten in de praktijk. Dat doet helemaal niemand nu, maar declaranten kunnen in de praktijk juist veel ondersteuning gebruiken. Ik heb zelf weleens gedacht om deze dienstverlening als freelancer aan te gaan bieden. Ik ben weliswaar goed onderlegd in de materie, maar ik denk dat SDU een betere partij is om dit goed in de markt te zetten. Ik zou er best eens met ze over willen praten.”

Over inenuitvoer.nl

Compliant zijn met douane wet- en regelgeving is een must en de juiste content daarvoor cruciaal. Met een abonnement op hét online portaal Inenuitvoer.nl bieden wij u één platform met een compleet pakket douanecontent, voorzien van onze eigen unieke Nederlandse toelichting en annotatie. Zo bent u altijd en overal op de hoogte van de laatste wijzigingen in onder andere invoerrechten, sancties, antidumping, preferentiële regelingen en gebruikstarief.
» Lees meer

Opmerkingen