Innovatieve tools helpen de klant om focus te houden op eigen corebusiness

Dentons Bram Bloemers
21 februari 2022

Hoe kan een multinational het beste de corporate housekeeping digitaliseren? Met die vraag werd kandidaat-notaris Bram Bloemers van ’s werelds grootste advocatenkantoor Dentons door een cliënt op pad gestuurd. Een van de antwoorden die hij vond, betrof een digitaal aandeelhoudersregister.

“Ik kwam tot het inzicht dat een dergelijke innovatieve tool alleen succesvol is als je als cliënt, ontwikkelaar en juridisch adviseur samenwerkt aan de juiste inzet ervan,” zegt Bloemers hierover.

Bloemers is sinds oktober 2020 in dienst bij de Amsterdamse vestiging van Dentons. Daarvoor werkte hij onder meer bij SNS Reaal. In 2016 kiest hij voor het zelfstandig ondernemerschap. Het brengt hem onder meer op Sint-Maarten en als ‘legal nomad’ in Zuid-Amerika. “Nog voor de pandemie werkte ik op afstand met digitale hulpmiddelen. Mede door de uitbraak van corona merkt iedereen nu dat de digitale stap voorwaarts versnelt. Ook onze cliënten zitten op dit punt niet stil. Multinationals wensen hun volledige corporate housekeeping of zelfs zoveel mogelijk juridische informatie en activiteit te digitaliseren, zodat de informatie op afstand toegankelijk is en er online kan worden samengewerkt.”

Voor het notariaat is onder meer het aandeelhoudersregister relevant. Daarvoor is Bloemers uitgekomen bij Sdu. “We zijn in hun aanbod gedoken en kregen zo het digitaal aandeelhoudersregister Evidend in het vizier. We zagen al snel de potentie van deze tool voor onze eigen dienstverlening. Zowel wij als grotere en kleinere ondernemingen zijn bezig om hun corporate housekeeping volledig te digitaliseren. En onze klanten vragen ook om innovatieve tools die hen helpen om focus te houden op hun eigen corebusiness. Een dergelijke tool is interessant, omdat het digitale aandeelhoudersregister een einde maakt aan het oude register, in veel gevallen nog een hard copy boekje dat – vaak per koerier – heen en weer gaat tussen de cliënt en de notaris. Je kunt een digitaal aandeelhoudersregister eenvoudig invullen, online inzien en het raakt niet zoek.”

Succes dankzij de juiste inzet en samenwerking

Op het moment dat Dentons het digitale aandeelhoudersregister ontdekt, is Evidend volgens Bloemers ‘in de basis af’. “We hebben toen Sdu benaderd om te weten hoever ze waren met de ontwikkeling en of we Evidend al konden gebruiken. Dat bleek nog niet het geval. Ze boden ons aan om in het ontwikkelpanel plaats te nemen. Een mogelijkheid om mee te denken met de ontwikkelaars. Dat hebben we gedaan en dat was nuttig.”

Voor Dentons stond bij de co-ontwikkeling van Evidend bovenal de wens van klanten voorop. “Wij zien in dergelijke tools een uitkomst voor onze klanten die zoeken naar een passende oplossing om hen te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun corebusiness. En tóch is de tool zelf het begin van het succes, maar het valt of staat met de juiste inzet en samenwerking.”

Legal tech en de toekomst van het notariaat

Bloemers ziet legal tech als de toekomst van het notariaat. “Het biedt kansen voor onze dienstverlening aan cliënten. Door het werken op afstand gaat de adoptie van dit soort tools ontzettend hard. Mijn collega’s omarmen deze ontwikkelingen bijna moeiteloos.”

De kandidaat-notaris ziet al enige tijd hoe de digitalisering van zijn dagelijks werk steeds sneller gaat. “Notarissen en advocaten doen nog het maatwerk en zorgen voor degelijk juridisch advies, maar de digitalisering pakt andere werkzaamheden over. We werken binnen Dentons al veelal met digitale, notariële dossiers. Er is nog wel wat hard copy voor handen, maar alles wat erin komt en eruit gaat, is bij ons al digitaal. Met uitzondering uiteraard van de notariële akten en dus dat aandeelhoudersregister.” Hij benadrukt de voordelen van digitaal werken voor klanten. “Het geeft efficiency voordelen. Je kunt je focus houden op je corebusiness. Het maakt bovendien thuis of remote werken eenvoudiger.”

Voor Bloemers is het duidelijk: tijden veranderen. Waar hard-copy ooit de norm was en een veilig gevoel gaf voor zowel de klant, als het notariaat is er nu behoefte aan digitalisering, werkprocessen versnellen en slimmere oplossingen aanbieden. “Wij veranderen uiteraard mee, en met de juiste tools en samenwerking bieden we gezamenlijke oplossingen.”

Ben je ook op zoek naar een moderne oplossing voor het aandeelhoudersregister? Bekijk alle informatie over hét digitale aandeelhoudersregister Evidend en vraag een gratis demo aan.

Lees meer over Evidend.

Opmerkingen