Jurisprudentie Arbeidsrecht («JAR») 25 jaar

17 oktober 2016 11257 keer bekeken

Donderdag 13 oktober vierde Jurisprudentie Arbeidsrecht («JAR») haar 25-jarig bestaan met een jubileumcongres in Karel V te Utrecht. Tijdens dit congres blikte de redactie terug op 25 jaar Jurisprudentie Arbeidsrecht én keek vooruit naar de toekomst van de arbeidsovereenkomst.


Met de «JAR» op de fiets

In 1992 kwam prof mr. Paul van der Heijden op het idee van Jurisprudentie Arbeidsrecht (beter bekend als de «JAR»). Toentertijd bestond Rechtspraak.nl nog niet en het internet stond nog in de kinderschoenen. Er was maar één jurisprudentietijdschrift voor het arbeidsrecht: de Praktijkgids, maar dit tijdschrift behandelde naast arbeidsrecht ook nog huurrecht en consumentenrecht.

Kortom, een écht arbeidsrechttijdschrift ontbrak in de markt en samen met Sdu bedacht Van der Heijden het concept van de «JAR». Van digitalisering was nog geen sprake. Uitspraken konden alleen via rechtbanken zelf worden bemachtigd. De «JAR» creëerde haar eigen netwerk aan correspondenten bij kantongerechten en rechtbanken die interessante uitspraken per post naar de redactie stuurden.

Elke drie weken maakte Van der Heijden een selectie van deze uitspraken, bestemd voor publicatie in de «JAR». Deze uitspraken bracht hij op de fiets naar mr. dr. Marlies Vegter. Vegter vatte dan deze uitspraken samen en stuurde alle kopij per post naar Sdu. Sdu bundelde dan de uitspraken in een papieren uitgave voor alle abonnees.

De «JAR» anno 2016
Met de komst van de digitalisering en Rechtspraak.nl veranderde het jurisprudentielandschap en de «JAR» veranderde mee. Correspondenten stuurden uitspraken voortaan per e-mail en de «JAR» kreeg haar eigen website én digitale nieuwsbrief (de SNJAR).

De grootste inhoudelijke verandering kwam toen de «JAR» haar eigen netwerk aan annotatoren oprichtte. Deze annotatoren voorzagen (en voorzien) de belangrijkste uitspraken van een noot om deze extra duiding te geven. Deze noten, samen met de selectie aan arbeidsrechtelijke uitspraken, maken de «JAR» tot op de dag van vandaag de meest toonaangevende jurisprudentie-uitgave op arbeidsrechtelijk gebied.

«JAR» jubileumbundel
Ter ere van het «JAR» 25-jarig bestaan is de «JAR» jubileumbundel samengesteld. Deze bundel draagt de passende titel: «JAR» 25 jaar, een hooggeleerde selectie met annotaties verfraaid. Deze bundel biedt een selectie van de interessantste uitspraken uit de afgelopen 25 jaar arbeidsrecht. Alle hoogleraren arbeidsrecht in Nederland kozen hiervoor ieder hun favoriete arbeidsrechtelijke uitspraak en schreven hier een nieuwe noot bij.

Ook de «JAR»-redactie (prof. mr. Paul van der Heijden, mr. dr. Marlies Vegter, mr. Eva Knipschild, prof. mr. Evert Verhulp en mr. Simon Veling) kozen een uitspraak en annoteerden deze opnieuw. Deze noten kijken alle terug op het toenmalige arbeidsrecht en blikken vooruit naar de toekomst van het arbeidsrecht onder de Wet Werk en Zekerheid.

Lees meer over de «JAR» jubileumbundel.

JAR 25 jaar jubileumbundel

Opmerkingen