Productontwikkeling vereist structuur en geduld

Productontwikkeling vereist structuur en geduld
20 oktober 2020

Lean Six Sigma Specialist Laurens Braaksma houdt zich bij Sdu bezig met procesverbetering, data-analyse en datavisualisatie.

Alles staat op dit moment in het teken van corona: hoe we ermee leven, hoe het ons werk beïnvloedt en hoe we straks verder gaan als het eenmaal voorbij is. Vele sites, blogs en nieuwsmedia hebben speciale uitgaven gewijd aan corona. Iedereen wil er aan meedoen, zichtbaar zijn en gevonden worden. Speciale themapagina’s staan vol met informatie gericht op huidige en potentiële klanten, of op wie toevallig net de juiste zoekterm heeft gebruikt.

Gebruik in Google de zoekterm ‘corona informatie juridisch’, en de vijf bovenste zoekresultaten zijn bezet door Achmea, Aedes, Van Doorne, DAS en Hekkelman. Het is natuurlijk interessant om te zien wat er straks met dit soort pagina’s gebeurt als het nieuwe er eenmaal vanaf is. Blijven bedrijven dit soort pagina’s bijhouden, en kijken zij überhaupt of de pagina’s zijn bezocht en door wie? Hoeveel (non-declarabele) uren mag eraan gewerkt worden, wie is de doelgroep en wanneer is het product geslaagd (return on investment)? Veel bedrijven zullen over dit soort vragen niet echt hebben nagedacht. Dat is ook niet zo gek; de coronacrisis heeft ons allemaal overvallen. Daarbij: over dit soort vragen nadenken vereist een pas op de plaats voorafgaand aan de productontwikkeling.

Kantoren tuigen liever snel iets op, in plaats van eerst goede vraagstellingen en doelen te formuleren. Doelen die, om echt toegevoegde waarde te kunnen bieden, moeten komen van je klant en diens wensen (die we toch graag zelf invullen). Een adagium dat in veel branches onder meer al via methodes als Lean Six Sigma, Design Thinking en Agile aanwezig is, maar in het juridische veld nog vaak ontbreekt.

Wil je de ontwikkeling van een product goed regelen, dan heb je zowel een gestructureerde aanpak als een fikse portie geduld nodig. Weersta de aandrang om meteen iets te willen opleveren. Kies voor een aanpak die tevens gebruik maakt van de aanwezige data, wat sowieso een beetje een black box is voor juristen.

Om iets met data te doen, moet je er eerst voor zorgen dat je het verzamelt. En voordat je het verzamelt, moet je weten wat je er mee wilt gaan doen. Dat betekent dat je in een vroeg stadium over dit soort vragen moet hebben nagedacht. Het vraagt een besef van de waarde die data voor jou kan leveren.

Ontbreekt deze aanpak, dan loop je het risico nooit te weten of je product doet waarvoor je het hebt ontwikkeld. En dan weet je niet of de tijd die je er in stopt ook loont. Iets wat toch gek is, aangezien we leven in een tijd waarin, als we willen, heel veel te meten is, en daarmee antwoorden op je  vragen te vinden zijn.

Wil je dit risico voorkomen, begin dan niet in het wilde weg met de ontwikkeling van een product, alleen omdat de concurrent het heeft. Het begint met het maken van een plan, het uitwerken van je vraagstellingen, doelen en meetpunten, om daarna pas aan het product te gaan werken. Of zoals ik laatst in een lezing over project management hoorde: ‘Plan the work and work the plan’.

 

Dit artikel is eerder geplaatst in Advocatie Magazine, editie oktober 2020.
Meer weten over Advocatie.nl? Bezoek de site.