Opmars juridisch e-book sinds lockdown in de versnelling

Opmars juridisch e-book sinds lockdown in de versnelling
14 juli 2021

De vraag naar juridische e-books stijgt al langer, maar sinds het massale thuiswerken in de lockdown is de opmars definitief een feit. Reden voor Rechtsorde om haar content-integratieplatform uit te breiden met een digitale bibliotheek in samenwerking met Square, aanbieder van e-books.

Als onafhankelijk aanbieder van e-books heeft Square alle belangrijke juridische uitgevers in het aanbod. “Juridische professionals krijgen nu het beste van twee werelden.”

Wie jurist zegt, zegt dikke boeken. Bij Square weten ze daar alles van. Sinds 1985 levert het bedrijf bibliotheekoplossingen aan grote overheidsbedrijven en advocatenkantoren. Directeur Take de Beer vertelt dat Square een paar jaar geleden een gericht verzoek ontving van een groot advocatenkantoor.

“Zij wilden af van hun fysieke bibliotheek en wilden alle juridische boeken digitaliseren,” aldus De Beer. “Hierop hebben wij hun fysieke bibliotheek gedigitaliseerd en in ons platform XPOSI aangeboden. Tegelijkertijd moesten we vanwege deze exercitie met alle uitgevers in gesprek om de boeklicenties voor het advocatenkantoor te regelen. Hieruit hebben we uiteindelijk vele samenwerkingsovereenkomsten met uitgevers in binnen- en buitenland gesloten, zodat wij via XPOSI hun boeken digitaal mogen leveren aan onze klanten. Dit alles heeft zich de afgelopen jaren doorontwikkeld, waardoor veel klanten inmiddels naast een fysieke bibliotheek ook gebruik maken van onze digitale bibliotheek.”

Zowel fysieke als digitale boeken

Square biedt XPOSI sinds de start bewust aan in een zogenoemd ‘hybride model’, waarbij de gebruiker zowel fysieke als digitale boeken kan lezen. “We zien dat anno 2021 nog maar weinig advocatenkantoren volledig over willen op een digitale bibliotheek,” zegt De Beer. “Het is toch een doelgroep die graag nog letterlijk met de neus in de echte boeken zit. Desondanks zien we een sterke opmars van het juridische e-book en de vraag ernaar vanuit de markt. Een trend die zeker versterkt is door de pandemie en het plaats onafhankelijk werken. Het bibliotheeklandschap is voorgoed veranderd. In kantoren is ook minder ruimte voor fysieke bibliotheken ontstaan doordat bedrijven zijn ingericht op de anderhalvemeterrichtlijn.”

‘We zijn verwend’

Ook Roel Duijf, productmanager bij Rechtsorde, ziet een duidelijke trend. “We zijn steeds meer gewend én verwend dat we overal en altijd alle wenselijke informatie kunnen ophalen. Dat geldt ook voor juridische informatiebronnen. In de afgelopen vijftien jaar zijn de meest gebruikte bronnen al digitaal beschikbaar gekomen. Denk aan wet- en regelgeving, jurisprudentie en veelgebruikte naslagwerken. Via Rechtsorde zijn deze allemaal op een online platform te vinden. Juridische boeken werden voor de corona-uitbraak nog veelal op papier geraadpleegd.”


Daarnaast hebben veel kantoren te maken met internationaal recht, waarvoor lang niet altijd e-books beschikbaar zijn, zo weet Duijf. “De laatste jaren klinkt vanuit de markt een steeds dringender roep om e-books via ons content-integratieplatform te leen aan te bieden. Aangezien je boeken niet zomaar online mag plaatsen vanwege licenties van de uitgever, pasten we lange tijd voor dit vraagstuk. Toen de roep om een digitale bibliotheek luider werd, zijn we gericht naar een oplossing gaan zoeken. Die hebben we gevonden bij Square.”

Samenwerking

De samenwerking tussen Square en Rechtsorde is niet nieuw. De partijen werkten al samen voor de koppeling BIBIS, waarmee gebruikers van Rechtsorde kunnen zien in welke juridische bibliotheek fysieke boeken zich bevinden. “Afgelopen jaar hebben we gewerkt aan de koppeling van XPOSI aan Rechtsorde, zodat onze gebruikers nu ook online juridische boeken kunnen lenen en lezen,” aldus Duijf. “Net als bij fysieke boeken is het aantal beschikbare exemplaren per gebruiker afhankelijk van het aantal dat een bedrijf wil afnemen. We begeleiden elke gebruiker uiteraard zo goed mogelijk in de overgang van papier naar digitaal.”

Het beste van twee werelden

Take de Beer benadrukt dat de digitale bibliotheek onafhankelijk van uitgevers werkt. “Je bent niet verplicht een abonnement op Rechtsorde te nemen of houden om e-books te kunnen lenen. Dat betekent dat XPOSI als digitale bibliotheek dus echt voor iedereen beschikbaar is: voor advocaten en andere juristen, maar ook voor studenten of zelfs niet-juristen. Voor gebruikers van Rechtsorde geldt dat zij naadloos in de digitale bibliotheek kunnen. Daarnaast zijn de teksten van boeken volledig doorzoekbaar. Zij krijgen het beste van twee werelden: e-books én content-integratie.”

 

Wil jij meer weten over het activeren van jouw digitale bibliotheek vanuit Rechtsorde? Kijk hier voor meer informatie.

 

Opmerkingen