Sdu ontwikkelt innovatief fiscaal product

Sdu ontwikkelt innovatief fiscaal product
10 januari 2019 3610 keer bekeken

Door de automatisering van standaardwerkzaamheden krijgen fiscalisten een steeds belangrijkere adviesrol. Aan de andere kant zijn klanten steeds minder bereid te betalen voor het verzorgen van belastingaangiftes. Zij hebben behoefte aan een allround fiscale partner: een adviseur die met ondernemers meedenkt en die vragen niet afwacht, maar zich proactief opstelt. Een fiscale partner die vooruit kijkt, meer contactmomenten inbouwt, zelf met tips komt en ongevraagd zijn klanten adviseert. En dan graag snel en met advies op niveau. Een uitdaging van formaat voor de fiscale praktijk. Gelukkig is Sdu bezig voor deze uitdaging een workflow tool te ontwikkelen: Taxvice.

Nieuwe online workflow tool

Wat is uniek aan Taxvice? Esther van Doesburg, business development manager digital bij Sdu, geeft antwoord op deze vraag. ‘’Taxvice is ontworpen om de fiscalist te helpen zijn advieswerk efficiënter, meer gestructureerd en proactiever uit te voeren. Deze toolset stelt hem in staat zijn service te verschuiven naar het bieden van toegevoegde waarde in het adviesproces op een gestructureerde wijze, waardoor de fiscalist zijn adviespraktijk goed kan volgen en monitoren. Op die manier kan hij ook aan de toenemende compliancy vereisten voldoen. De uiteindelijke naam van deze nieuwe Sdu-toolset is nog niet bekend. We noemen de software oplossing vooralsnog Taxvice, een samenvoeging van tax en advice.”


Ondersteuning bij alle stappen binnen het fiscale adviesproces

Deze fiscale workflow tool ondersteunt de fiscale adviseur in de vier fases van zijn adviesproces:

  1. bij de uitvraag en inventarisatie, inclusief cliëntportaal;
  2. bij de analyse, met tools, dossiermanagement, vastlegging en communicatie;
  3. bij het generen van het advies;
  4. bij de uitvoering van het advies, met tools, taken, planning en communicatie;


De toolset biedt een extra toegevoegde waarde door middel van het signaleren van advieskansen om proactief naar klanten te kunnen acteren.

‘Met de workflow tool kan de fiscalist het adviesproces structuren en adviezen onderbouwen’

Fiscaal dashboard

“Al bij de eerste stap, de uitvraag en inventarisatie voor een advies, helpt deze toolset de fiscaal adviseur bij de structurering en monitoring van zijn adviesactiviteiten”, aldus Van Doesburg. “Hij krijgt via een dashboard inzicht in het aantal adviezen en de status van de adviezen binnen zijn organisatie. Via dit dashboard kan hij onder meer het laatste fiscale nieuws bekijken en zelf zaken signaleren. Daarnaast attendeert Sdu hem via de software oplossing ook als er advieskansen zijn. Wijzigt er bijvoorbeeld een wet, dan kan dit gevolgen hebben voor een advies. Met dit dashboard kan een fiscaal adviseur proactief op deze wijziging acteren en zijn klanten dus een meerwaarde bieden.”

Taxvice in een notendop

Samengevat ondersteunt Taxvice het proces van de belastingadviseur door hem/haar te koppelen aan relevante kennis die helpt om snel en gestructureerd tot een onderbouwd advies te komen. De software oplossing biedt inzicht in het werkproces met vastlegging van overwegingen en communicatie tijdens het adviestraject. “Zo helpen we de fiscalist met het vaststellen van de juiste adviesvraag en mogelijke implicaties, maar ook hoe hij met de klant kan communiceren over gemaakte keuzes. Door verschillende stappen te doorlopen, zowel inhoudelijk als procesmatig, kan hij het adviesproces binnen de organisatie borgen en monitoren. Hij kan het advies onderbouwen en wordt ondersteund bij de uitvoering”, aldus Van Doesburg.

‘Relaties zien iets dat hen in de toekomst gaat helpen, en daar willen zij dan graag aan meewerken’

Enthousiaste klantreacties

Fiscalisten, belastingadviseurs en fiscaal juristen die al bij de ontwikkeling van deze Taxvice betrokken zijn, reageren enthousiast. Het liefst willen ze er al morgen mee aan de slag. “Ze constateren dat ze met deze nieuwe softeware oplossing hun werkproces makkelijker kunnen uitvoeren, en dat ze tot een beter onderbouwd en gestructureerder advies komen”, vertelt Esther Endenburg, senior marktonderzoeker voor Taxvice. “Om exact aan te sluiten op de wensen en behoeften van gebruikers betrekken we klanten al in het allereerste ontwikkelstadium. In dit geval zijn tachtig gesprekken met klantrelaties gevoerd om die inventarisatie te maken. Ook tijdens de productiefase legt Sdu telkens onderdelen van het nieuwe product voor. En elke keer weer aan een andere groep klanten om een frisse blik op het concept te waarborgen. Die tests worden door een onafhankelijk extern bureau uitgevoerd. Welke positieve en negatieve punten zien de deelnemers? Wat missen ze nog? Welke onderwerpen moeten er absoluut inzitten? En zouden zij dit product zelf aanschaffen? Dit soort informatie moeten die tests opleveren om het product te blijven doorontwikkelen.


In een later stadium volgt een usability test waarbij ook weer een nieuwe groep klanten achter het beeldscherm plaatsneemt om te achterhalen of het design overzichtelijk is en of alles gemakkelijk werkt. Waar lopen ze tegen aan? Zijn de knoppen duidelijk? Volgens Endenburg helpen relaties graag mee bij het ontwikkelen van zulke producten. “Zij zien iets dat hen in de toekomst gaat helpen, en daar willen zij dan graag aan bijdragen. En zij vinden het ook leuk om een kijkje in de keuken van Sdu te nemen.

Wanneer komt deze software oplossing beschikbaar voor de fiscale markt?

Sdu verwacht begin volgend jaar een eerste prototype te kunnen opleveren waar een selectie van klanten mee kan gaan werken. Op basis van hun bevindingen worden verdere verbeteringen doorgevoerd. “We verwachten in de tweede helft van 2019 de eerste commerciële versie te kunnen lanceren”, voorspelt Van Doesburg. Tot die tijd wordt de nieuwsgierigheid regelmatig geprikkeld. “Sinds mei geven we via tweemaandelijkse mailings ruchtbaarheid aan deze nieuwe workflow tool”, aldus marketeer Sanne Dorland. “Geïnteresseerde klanten binnen het fiscale segment krijgen een nieuwsbrief met daarin de stand van zaken. Vanaf november versturen wij de mailing maandelijks en delen we onder meer ook content en filmpjes. Alles om de bekendheid van dit innovatieve product te vergroten. Bovendien hopen we dat via deze weg meer fiscalisten zich aansluiten bij onze panels om met ons mee te denken over ontwikkeling van nieuwe producten.”

Meer weten over Taxvice?

Neem dan een kijkje op: www.sdu.nl/fiscaalinnoveert.

Kom je ook naar hét Sdu innovatie-event van het jaar op 7 maart?

Tijdens het Sdu Jaarcongres 'Roadmap to Legal and Tax Innovation 2019’ op donderdag 7 maart delen inspirerende sprekers hun kennis over digitale innovatie binnen de juridische en fiscale wereld. Met vragen als: Hoe weet je nu welke innovatie het beste bij jouw onderneming past? Hoe krijg je grip op nieuwe technologieën en hoe kun je deze inpassen binnen jouw eigen organisatie- en/of businessmodel? Voor slechts 99 euro zit je na één middag bomvol ideeën waar je direct op kantoor mee aan de slag kunt.

Wil je meer informatie en/of je aanmelden? Ga dan naar: https://www.sdujuridischeopleidingen.nl/site/aanbo....
Opmerkingen