Hoe kan de werknemer veilig en productief thuiswerken met deze hitte?

Hoe kan de werknemer veilig en productief thuiswerken met deze hitte?
16 juni 2021

Helaas kan tijdens corona niet iedereen altijd op kantoor terecht voor wat broodnodige aircokou. Maar hoe kan de werknemer toch veilig en productief thuiswerken met deze hitte? Moet u als werkgever uw steentje bijdragen aan een airco voor de hete zolderkamer van uw werknemer, nu er een hittegolf is? En wat kan een werknemer zelf doen?

Wat zijn de plichten van de werkgever?

U als werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd. De mate waarin de werkgever daar invulling aan kan geven is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden.

Een maximumtemperatuur van de (thuis)werkplek is niet vastgesteld in de Arbowet, daarover moeten u en uw werknemers zelf afspraken maken. Eventueel samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Wat kan de werknemer zelf doen?

Koel het huis

Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Doe dit wel op een veilige manier en geef inbrekers geen kans.

Continue ventilatie

Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer.

Goede bureaustoel

Een stoel van plastic is niet aan te raden. Plastic sluit de huid af van die droge lucht en komt je zweet in druppelvorm naar buiten, waardoor je niet afkoelt. Een van de voornaamste plekken van waar je zweet is bovendien je rug. Kies daarom voor een stoel met een open structuur.

Zet een ventilator aan

In de thuis/gezinssituatie is het aan te raden om een ventilator te gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met corona. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om alleen ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

Drink voldoende water

Door hitte verliest je lichaam veel vocht door zweten. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is.

Tropenrooster

Adviseer om aan de randen van de dag te gaan werken als het koeler is in de werkruimte.

Richt werkplek in op noorden

Voldoende ruimte? Richt de werkplek in aan de noordkant van de woning.

Extra last door ziekte?

Sommige werknemers hebben extra last van de hitte, omdat ze bijvoorbeeld een chronische ziekte hebben zoals een hartaandoening of suikerziekte. Dit moet besproken worden met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts geeft advies over wat de werknemer het beste kunt doen.

Werken in de buitenlucht? Houd rekening met zonkracht

Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Wie vaak buiten werkt, doet er goed aan om dagelijks de actuele zonkracht te bekijken op de website van het KNMI. Zo kan beschadiging van de huid worden voorkomen en het risico op huidkanker worden verkleind.

 

Deze blog is eerder geplaatst op HSE Actueel, de website voor nieuws over alles op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving.

Opmerkingen