Voor(uitkijkje) achter de schermen

Loading...
Voor(uitkijkje) achter de schermen
26 mei 2021 196 keer bekeken

Een paar jaar geleden interviewde ik Bas, fiscalist en eigenaar van een accountants- en belastingadvieskantoor in het noorden van het land. De belangrijkste vraag waarop ik een antwoord probeerde te vinden is: hoe kunnen we jou en je kantoor nou echt helpen om succesvoller te worden in de toekomst?

Bij binnenkomst op de kamer van Bas valt me meteen iets op. Het bureau van Bas is gevuld met een indrukwekkende hoeveelheid schermen. Het zijn er maar liefst 3. Bas legt me uit dat hij eigenlijk wil  uitbreiden naar 6 schermen! Zijn kantoor werkt namelijk zoveel mogelijk papierloos en om de juiste klantgegevens uit alle applicaties waar hij mee werkt snel bij de hand te hebben zijn dan veel meer schermen nodig.

Tijdens dit interview groeit het eerste zaadje met ideeën om Bas vooruit te helpen. In de vele interviews met fiscalisten in de jaren daarna groeit het besef dat dit alleen kan lukken als we onze ideeën ook echt samen met Bas en andere fiscalisten uitwerken. In die samenwerking wordt het steeds duidelijker dat we fiscalisten niet alleen kunnen ondersteunen tijdens hun research maar op veel meer onderdelen in het fiscale adviesproces.

We spreken de daarop volgende weken intensief met elkaar over alle facetten van het adviseren. Over de wens je advies te kunnen hergebruiken, nooit iets te willen missen voor een klant en over de wijze waarop je je klantgegevens raadpleegt in het adviesproces.

Terug naar mijn beginvraag: wat heeft Bas nou echt nodig om succesvoller te zijn? Het antwoord blijkt te liggen op het snijvlak van fiscale kennis, klantdata en het werkproces. Research (denk aan NDFR) is hierbij een onderdeel van het totale adviesproces en op dezelfde plek te raadplegen als relevante klantdata én alle benodigde tools om tot je advies te komen. Een uitdagende visie waaraan we inmiddels ruim 2 jaar werken bij Sdu.

Dit heeft inmiddels geleid tot Taxvice, software die je ondersteunt in je fiscale adviesproces. Met Taxvice leggen we het adviesproces vast van intake tot aan de uitvoering van een advies, we koppelen alle relevante klantdata uit bestaande applicaties (denk aan CRM, aangifte, office365, DMS) en bieden in elke fase zowel fiscale kennis als de juiste juridische overwegingen en tools aan. Met een geheel vernieuwd NDFR dat ‘as we speak’ gelanceerd wordt, integreren we research naadloos in het werkproces van de belastingadviseur.

Zijn we er dan voor Bas en andere fiscalisten? Nee.. nog niet. Want Bas denkt vooruit en wil zijn klanten graag pro-actief adviseren. Voor de zomer komt dan ook de eerste adviessignalering vanuit Taxvice eraan. Als er wet- en regelgeving wijzigt, legt Taxvice de link naar de juiste klantdossiers en geeft gericht aan waar advieskansen liggen.

Benieuwd of we inmiddels de honger van Bas naar meer werkschermen hebben kunnen stoppen. Ik ga binnenkort weer eens langs.

 

Linda de Vries

Director Tax Services Sdu