VVD heeft als grootste coalitiepartij aan effectiviteit ingeboet

VVD heeft als grootste coalitiepartij aan effectiviteit ingeboet
24 januari 2017 80547 keer bekeken
‘Op deze plek blogt de redactie van SC over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en de formatie’

De partij deed vorig jaar ruim honderd pogingen om een wetsvoorstel te wijzigen, maak slaagde maar drie van de vier keer. Dat is minder vaak dan een jaar eerder. Begonnen de liberalen zich in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart al te profileren, of speelt er iets anders?

De VVD heeft als grootste coalitiepartij aan effectiviteit ingeboet. De partij deed vorig jaar ruim honderd pogingen om een wetsvoorstel te wijzigen, maar slaagde maar drie van de vier keer. Dat is minder vaak dan een jaar eerder. Begonnen de liberalen zich in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart al te profileren, of speelt er iets anders?

Wetsvoorstellen

Waar gaat het over? De Tweede Kamer debatteert wekelijks over een aantal wetsvoorstellen. Partijen kunnen daarvoor wijzigingsvoorstellen indienen, bijvoorbeeld als ze een voorstel net iets willen aanpassen. Net als bij de wetsvoorstellen zelf moet er over deze zogeheten amendementen worden gestemd. Dat gebeurt tegelijkertijd met het bijbehorende wetsvoorstel, meestal op dinsdagmiddag. Om een amendement aangenomen te krijgen, is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig van minstens 76 zetels (de helft plus één).

In stemming

In 2016 werden er door alle partijen gezamenlijk 630 van die amendementen in stemming gebracht, telden wij van SC. Daarvan werden er 236 aangenomen – dat leidde dus tot een wijziging van een wetsvoorstel. In procenten gaat het om 37,5 procent.

Opvallend is dat de VVD vorig jaar slechter scoorde dan een jaar eerder. In 2015 kreeg de grootste regeringspartij nog 89 procent van de 74 door haar ingediende amendementen aangenomen. Vorig jaar ging het om 74 procent op 112 ingediende amendementen. Opvallend is dat mede-regeringspartij PvdA het juist iets beter is gaan doen, van 87,5 procent in 2015 naar meer dan 91 procent vorig jaar. Dat beide partijen in 2015 rond de 90 procent scoorde, was niet zo gek. De partijen hadden samen een meerderheid in de Tweede Kamer, vormen een regering en houden elkaar vast.

Aversie

Het is daarom opmerkelijk dat de VVD het vorig jaar slechter heeft gedaan. De aversie van de liberalen tegen het werk van minister Asscher van Sociale Zaken – nota bene de vicepremier – speelt hier een rol in. Asscher kan als het om het arbeidsmarktbeleid gaat niet veel goed doen in de ogen van de VVD. Toen de PvdA’er vorig jaar in de Kamer een wet verdedigde om de onafhankelijke positie van de bedrijfsarts te verbeteren, was dat tegen het zere been van de coalitiegenoot. Met acht amendementen probeerde de VVD de wet te slopen. Acht keer kreeg de partij daar niet genoeg medestanders voor.

Kabinet klaar

Maar er is meer. Met de verkiezingen in aantocht, is het kabinet wel klaar. Grote wetswijzigingen zijn er vorig jaar niet meer geweest. Dat biedt ruimte voor coalitiepartijen om een eigen koers te varen, al heeft dat niet altijd effect. Zeker de VVD, die zich bedreigd voelt door de PVV, pakt daarvoor de ruimte. Dat was bijvoorbeeld het geval met een wijziging van de regels rondom de Nederlandse nationaliteit. Met die wet wil het kabinet de termijn waarna iemand Nederlander kan worden, verlengen van vijf jaar zeven jaar. De VVD wilde de regels nog strenger, maar slaagde daar niet in.

Desondanks hebben VVD en PvdA by far de meeste amendementen aangenomen gekregen. Daar telt toch de macht van de sterkste. CDA en ChristenUnie doen het het best van de rest: zij krijgen één op de twee amendementen aangenomen.

Lees nog een achtergrondartikel: VVD in 2016 minder effectief met amendementen.

Opmerkingen