Mag mijn werkgever mij als werknemer verplichten om mij te laten vaccineren?

Mag mijn werkgever mij als werknemer verplichten om mij te laten vaccineren?
4 augustus 2021

Facebook en Google eisen van hun werknemers dat ze zich laten vaccineren voor ze weer naar kantoor komen, maakten ze afgelopen week bekend. Google wil de verplichting ook in andere landen invoeren, als daar voldoende vaccins beschikbaar zijn en er juridische mogelijkheden zijn. Kan dat in Nederland?

Eigen keuze om te vaccineren

Iedere burger in Nederland mag zelf kiezen of die een coronavaccinatie neemt. Dit staat in de volgende wetten:

Bewijs van vaccinatie

De werkgever mag niet aan de werknemers vragen of ze zijn gevaccineerd. Er mag ook niet gevraagd worden om een vaccinatiebewijs. Informatie over vaccinatie is een gegeven over de gezondheid van die persoon. Gegevens over gezondheid zijn volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bijzondere persoonsgegevens. U mag geen bijzondere persoonsgegevens verwerken, behalve als er een uitzondering is.

Bedrijfsarts mag vragen naar coronavaccinatie

Een bedrijfsarts mag wel vragen of de werknemer is gevaccineerd, als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat een werknemer met kwetsbare mensen werkt. Een werknemer mag daarna zelf bepalen of hij deze vraag beantwoordt. De bedrijfsarts mag dit weer niet met u delen als werkgever. De bedrijfsarts mag wel een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met de werkgever delen.

Geen ander werk of plek voor werknemer zonder vaccinatie

U mag een werknemer die niet gevaccineerd is geen ander werk geven of op een andere werkplek neerzetten. De bedrijfsarts adviseert of en hoe een medewerker aan het werk kan. Dit advies geeft de bedrijfsarts met de gegevens die hij heeft van een werknemer. Het advies mag geen gegevens bevatten die terug te leiden zijn naar de werknemer.  

Verplichting is in Nederland nog ver weg

In Nederland is de vaccinatiebereidheid relatief hoog, zo blijkt uit onderzoeken en het coronadashboard van de Rijksoverheid. Daardoor zou een plicht onnodig kunnen zijn. Andere landen waar gewerkt wordt met of aan verplichtingen is de vaccinatiegraad lager.

 

Lees meer over onderwerpen als corona, thuiswerken en veiligheid via HSE Actueel