Lekker hoor, die wijn uit Italië!

Lekker hoor, die wijn uit Italië!
12 juli 2018

Na een bezoekje aan een idyllisch wijnboertje in Italië zit je samen onder het genot van een glas Vino Nobile te mijmeren over de mogelijkheden deze flessen in Nederland te gaan verkopen. De 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) die we vanuit Italië mogen meenemen is leuk, maar bij lange na niet voldoende als het aan jou ligt. Hoe moet je het importeren van wijn uit een EU-land nu aanpakken?

Aandachtspunten bij importeren van wijn uit een EU-land

Om wijn te importeren binnen de EU moet je rekening houden met een aantal zaken:

  • ‘Douanetechnisch’ moet je rekening houden met de accijnsafdracht en de benodigde vergunning(en) voor onder andere de ontvangst en het transport.
  • Daarnaast moet je natuurlijk ingeschreven staan bij de KvK, waarna je een officiële btw-nummer zult ontvangen. Met deze informatie kun je samen met de overige zaken zoals inkoopprijs, transportkosten en eventuele verzekeringskosten de kostprijs per fles berekenen. Omdat je vanuit een EU-land naar een ander EU-land leveren, hoef je geen invoerrechten af te dragen.

Let op, na ontvangst van de accijnsgoederen in Nederland dien je dus wel de accijns af te dragen.

Accijnstarief voor wijn in Nederland

Het accijnstarief dat in Nederland hoort bij wijn, mousserend en niet mousserend met een alcoholpercentage hoger dan 8,5%, is op dit moment € 88,30 per 100 liter. Accijnstarieven kunnen wijzigen, dus raadpleeg altijd de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele tarieven. Er zijn in principe twee situaties mogelijk waarin wijn geïmporteerd wordt:

A) De accijns is niet betaald door de wijnleverancier.

B) De accijns is al betaald door de wijnleverancier.

Situatie A: De accijns is niet betaald door de wijnleverancier

De afzender heeft nog geen lokale accijns afgedragen. Je hebt dan een vergunning nodig om de goederen te mogen vervoeren en ontvangen. Ga je meerdere malen per jaar wijn importeren, dan is het zinvol om een definitieve vergunning aan te vragen. In dit geval heb je dan de ‘vergunning geregistreerde geadresseerde’ nodig (de doorlooptijd van deze aanvraag kan meerdere weken duren). Is het een eenmalige levering dan kan hiervoor binnen een week of twee een eenmalige vergunning aangevraagd worden. Let op: een eenmalige vergunning vraag je aan per leverancier!

De goederen worden verzonden

De goederen moeten worden verzonden onder begeleiding van een speciaal (elektronisch) document, het zogenaamde ‘Elektronisch Accijns Geleide Document’ (Ead). Dit document wordt door de afzender opgemaakt in het Europese accijns systeem (EMCS). Na aflevering van de goederen moet je binnen vijf werkdagen het Ead-document elektronisch afmelden. Dit afmelden kan via het persoonlijk domein van de Belastingdienst. Daarnaast moet je uiterlijk de vrijdag van de week volgend op de week van ontvangst de accijnsaangifte doen (dit is de zogenaamde weekaangifte) en moet de accijns ook betaald zijn voor deze vrijdag! De goederen mogen na aankomst gelijk in je magazijn opgenomen en/of afgehaald worden.

Bijzondere regeling voor Italië

In Italië kan een afzender gebruik maken van de regeling kleine wijnproducenten. De producent hoeft dan voor verzending onder schoring van accijns geen gebruik te maken van EMCS. Er komt dus geen Ead-document mee en je kunt de zending ook niet afmelden in EMCS. Als de afzender gebruik maakt van deze kleine wijn producent regeling krijg je bij de goederen een wijndocument. Het kan zijn dat de afzender dit document gewaarmerkt terug wil hebben. In dat geval moet het document worden gewaarmerkt door het CUA (Centrale Unit Accijns) in Emmen alvorens je het terug kunt sturen.

Situatie B: De accijns is al betaald door de wijnleverancier

De leverancier kan de accijns in deze situatie doorrekenen in de verkoopprijs van de fles. In Italië is het accijnstarief €0,00 en mag dit dus geen verschil in de prijs maken! Omdat je altijd accijns betaald in het land waar het product verkocht wordt, wordt er in deze situatie eigenlijk twee keer accijns betaald, je gaat immers ook de accijns in Nederland betalen. De verkoper kan de betaalde accijns terugvragen als hij bewijs heeft dat de accijns ook in een ander EU land is betaald. Bij de zending hoort de afzender officieel een ‘Vereenvoudigd Administratief Geleide Document’ mee te sturen, maar in de praktijk wordt hier vaak het wijndocument voor gebruikt. Je hebt geen vergunning voor de ontvangst van de goederen nodig, maar je moet voordat de goederen verzonden worden wel de Nederlandse douane inlichten*1 en eventueel zekerheid stellen voor de accijns.

*1 In de praktijk gebeurt dit niet vaak. De zekerheid is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Als de accijns onder de € 2.000 blijft hoef je in de meeste gevallen geen zekerheid te stellen.

Je betaalt accijns in het land waar de goederen verbruikt worden. Dus nadat de goederen zijn aangekomen in Nederland op de plaats van bestemming, moet je uiterlijk één werkdag na ontvangst van de goederen de accijnsaangifte doen, dit is de zogenaamde dagaangifte. Deze aangifte gaat ook weer via het persoonlijk domein van de Belastingdienst.

Tot slot: de btw

Als je accijnsgoederen importeert uit een ander EU-land, betaal je altijd in Nederland btw. Op je btw-aangifte geef je de belasting aan als verschuldigde btw (21%) voor een intracommunautaire verwerving. Een intracommunautaire verwerving vindt plaats als je goederen koopt die vanuit een EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering door de verkoper is in het andere EU-land belast met 0%. De verwerving is in Nederland belast met Nederlandse btw. De in Nederland betaalde accijns hoort bij de vergoeding waarover je de btw berekent.

En nu? Proeven en importeren!

Hup, in de auto naar Toscane op zoek naar jouw wijnboertje. Die heerlijke wijn moet toch iedereen kunnen proeven. Maar al die regels dan? Met doorzettingsvermogen, een beetje kennis en de juiste tools kan veel, zo niet alles!

Fijne vakantie, saluti,

Jeroen de Roode

Jeroen is uitgever van inenuitvoer.nl. Door het slim verzamelen en publiceren van douanecontent wordt ook in de wereld van de accijnzen alles helder op inenuitvoer.nl

Opmerkingen