Zo start je met duurzaamheid binnen je organisatie

Zo start je met duurzaamheid binnen je organisatie
28 maart 2024

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) sta je als bedrijf voor een nieuwe uitdaging: verplicht rapporteren over welke impact jouw bedrijf heeft op de planeet. De vraag is: waar begin je als organisatie? Samen met RSM, NN-Group, Lefebvre Sarrut heeft Sdu een verzameling gemaakt van tips waardoor jij die eerste stap kunt zetten.

1. Organiseer bewustwordingssessies

Een van de eerste stappen om duurzamer te werk te gaan, is bewustzijn creëren. Dit kun je bereiken door bewustwordingssessies te organiseren binnen je organisatie. Daardoor begrijp je waarom het belangrijk is. Niet alleen vanuit wettelijk oogpunt, maar vooral ook ethisch. 

2. Implementeer de duurzaamheidsstrategie

Leg de strategie om duurzaamheid aan te pakken vast, dat geeft duidelijkheid en houvast. Maar het alleen op papier hebben staan is niet voldoende. Zorg er ook echt voor dat je de strategie daadwerkelijk uitvoert en integreert in de dagelijkse bedrijfsvoering. Zo wordt het meer een gewoonte.

3. Meet en monitor je aanpak

Als je eenmaal een strategie hebt, ontwikkel dan ook een methode waarmee je de impact kunt meten van je duurzaamheidsinspanningen. Op die manier monitor je je voortgang en zie je of het halen van je duurzaamheidsdoelen haalbaar is. Door dat inzicht te creëren, kun je op tijd bijsturen om wel die doelen te halen. 

4. Werk samen met andere afdelingen

Als iedere afdeling afzonderlijk aan de slag gaat met de duurzaamheidsdoelen, blijft iedereen in zijn of haar bubbel. Terwijl het juist zo belangrijk is om als organisatie in zijn geheel veranderingen door te voeren. Werk daarom samen met diverse afdelingen, zoals HR of Finance. Zo waarborg je holistisch duurzaamheid.

5. Voer een materialiteitsassessment uit

De materialiteitstoets: het is een hele mond vol, maar wel een belangrijke stap op weg naar duurzaamheid. Voer een materialiteitsbeoordeling uit om erachter te komen wat belangrijk is voor stakeholders. Zo stel je als organisatie vast over welke onderwerpen je moet rapporteren en wat de aandachtspunten zijn.

6. Gebruik duidelijke argumenten en keuzes

Het is belangrijk om in je rapportage transparant te zijn over de keuzes die je maakt. Draag duidelijke argumenten aan, zodat het voor iedereen helder is waarom je tot bepaalde keuze bent gekomen. 

7. Focus op continu verbeteren

Natuurlijk is de CSRD een verplichting. Maar wat zou er gebeuren als je het niet alleen ziet als een nalevingsvereiste, maar een kans om je organisatie continu te verbeteren? Hiermee wil en kun je duurzaamheid grondig aanpakken waar je als organisatie ook écht achter staat. CSRD biedt een unieke kans voor bedrijven om aan het roer te staan van de overgang naar een meer duurzame en verantwoordelijke toekomst.

8. Zie je ESG-beleid als onderscheidende factor

ESG kun je benutten voor je klantrelaties. Want als je met je organisatie laat zien dat duurzaamheid hoog op jullie agenda staat, onderscheid je jezelf. Bijvoorbeeld als het gaat om klantrelaties en aanbestedingstrajecten. Wie weet creëer je hiermee wel nieuwe zakelijke kansen. 

9. Betrek je stakeholders voor meer impact

Wanneer je je stakeholders actief betrekt bij je duurzaamheidsinspanningen, realiseer je een bredere impact. Want niet alleen als organisatie pak je duurzaamheid aan, je hebt ook invloed op je klanten, leveranciers en partners. Wees dus bewust van strategisch stakeholderbeheer.

10. Gebruik speciale software voor je rapportage

Gebruik geavanceerde software voor efficiënte CSRD-rapportage. Met deze software krijg je bijvoorbeeld meer inzicht in het realiseren van je duurzaamheidsdoelen. Maar bespaar je ook een hoop tijd bij het maken van de rapportage zelf.   

De conclusie? Laat deze tips even op je inwerken en bekijk hoe je ze kunt toepassen binnen je specifieke situatie. En daarna? Begin, zet die eerste stap. En wees je ook bewust van het feit dat je niet alles in één keer hoeft te realiseren. Maak een strategisch plan en doe het stap voor stap. Kijk om je heen wat anderen doen en werk samen, want zo leer je weer van elkaar.  

 

Meer lezen over ESG of de CSRD?

Klik hier om de andere blogartikelen over ESG te lezen. En kom hier meer te weten over hoe JES! je verder kan helpen.