Carrouselfraude - FWR Deel 15

Fiscaal Wetenschappelijke Reeks Deel 15

Mr. R.A. Wolf

Het Europese btw-stelsel wordt de laatste jaren geteisterd door carrouselfraude. Frauduleuze leveranciers (‘ploffers’) genereren hierbij in korte tijd hoge omzetten met bijbehorende btw-ontvangsten. Deze ploffers betalen de btw niet aan de fiscus. Hun afnemers hebben niettemin recht op aftrek. De fiscus betaalt dan btw die nooit is ontvangen.

  • Boek
  • 248 pagina's
  • Bestelcode 9789012383769
Omschrijving
De btw is voor veel landen een onmisbare inkomstenbron. Zo ook voor de lidstaten van de EU, waar de heffing is gebaseerd op de btw-richtlijn. Een btw is een zelfcorrigerende belasting die weinig mogelijkheden biedt voor fraude, zo werd bij invoering van deze Europese regels gedacht.

Carrouselfraude
De praktijk blijkt weerbarstiger; het Europese btw-stelsel wordt de laatste jaren geteisterd door carrouselfraude. Frauduleuze leveranciers (‘ploffers’) genereren hierbij in korte tijd hoge omzetten met bijbehorende btw-ontvangsten. Deze ploffers betalen de btw niet aan de fiscus. Hun afnemers hebben niettemin recht op aftrek. De fiscus betaalt dan btw die nooit is ontvangen.

Belastinginkomsten gaan in rook op. Recent is bijvoorbeeld de markt in emissierechten getroffen. De schade door carrouselfraude zou hier in de miljarden euro’s lopen.

Methoden van fraudeurs en handelwijze fiscus
Dit onderzoek richt zich op de fiscaal juridische achtergronden van carrouselfraude. Het onderzoek laat zien hoe fraudeurs hun methoden in de loop der jaren hebben verfijnd om de fiscus voor te blijven. Ook de handelwijze van de fiscus en btw-jurisprudentie over carrouselfraude worden aan een analyse onderworpen. Uitgangspunt hierbij is de situatie in Nederland.

Het onderzoek wordt afgesloten met enige aanbevelingen voor wijzigingen in de Nederlandse en Europese btw-regels.

De auteur
Redmar Wolf (1966) is advocaat en fiscalist bij Baker & McKenzie Amsterdam.

Product details
Bestelcode 9789012383769
Productsoort Boek
Aantal pagina's 248
Bestelvorm Losse verkoop
Ondertitel Fiscaal Wetenschappelijke Reeks Deel 15
Boeksoort W-boek
Levertermijn Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
Beschikbaarheid Leverbaar
NUR code 826
Auteur(s) Mr. R.A. Wolf

Uw bestelling

Carrouselfraude - FWR Deel 15
excl. btw € 57,89 incl. btw € 63,10
Levertijd: Voor 12.00 uur besteld, morgen verzonden
  • Gratis verzending
  • Veilig betalen: factuur bij levering of keuze voor iDeal
  • 14 dagen retourrecht

Andere klanten bestelden ook: