1. Loondispensatie jonggehandicapten(Ziekte en re-integratie)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 1 januari 2016
1.1 Algemeen
Loondispensatie is een re-integratie-instrument dat tot doel heeft jonggehandicapte werknemers in staat te stellen bij een reguliere werkgever in dienstbetrekking te werken, tegen een loon dat lager is dan het cao-loon of het voor hen geldende wettelijk minimumloon.
Als jonggehandicapte werknemers als gevolg van hun handicap of ziekte geen volwaardige arbeidsprestatie kunnen leveren, kan het UWV loondispensatie verlenen. Het gaat om de volgende groepen werknemers:
-
De jonggehandicapte werknemer die recht heeft op arbeidsondersteuning (art. 2:20 Wajong);
-
De jonggehandicapte werknemer die recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als bedoeld in hoofdstuk 3 Wajong (art. 3:63 Wajong);
-
Met de inwerkingtreding van de Participatiewet per 1 januari 2015 is de bevoegdheid van het UWV om aan personen jonger dan 18 jaar loondispensatie te verlenen, komen te vervallen. Gemeenten kunnen vanaf deze datum loondispensatie (hier loonkostensubsidie geheten) verlenen aan personen jonger dan 18 jaar.
Voorwaarden voor toekenning van loondispensatie
Duidelijk verminderde arbeidsprestatie
Loondispensatie is alleen mogelijk als de arbeidsprestatie van de jonggehandicapte werknemer als gevolg van ziekte of gebrek duidelijk minder is dan de arbeidsprestatie die uitbetaling van het voor hem geldende wettelijk minimumloon rechtvaardigt. Met andere woorden: het UWV kan alleen toestemming verlenen voor loondispensatie als de arbeidsprestatie van de werknemer zo laag is, dat die geen loon rechtvaardigt ter hoogte van ten minste het wettelijk minimum(jeugd)loon.
Het UWV verstaat onder een ‘duidelijk verminderde arbeidsprestatie’ een productiviteitsvermindering van minstens 25% (art. 1 Besluit loondispensatie Wajong).
Minimale duur
Op grond van art. 2…