1. Premiegevolgen bij ontslag van zieke werknemer (Wet Bezava), 1.1. Algemeen(Ziekte en re-integratie)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 19 februari 2016
Wanneer een werknemer ziek uit dienst treedt en in de Ziektewet terecht komt, bestaat de kans dat dit gevolgen heeft voor de door de werkgever te betalen premies voor de ZW-flex en WGA. Soms worden de kosten van de Ziektewetuitkering in de door de werkgever te betalen premie doorbelast. Wanneer hij eigenrisicodrager is, dient hij de uitkering van de vangnetter zelf te betalen.
Zieke vangnetters
Niet iedere zieke werknemer die uit dienst treedt, valt onder het extra premierisico. De verhoogde premie wordt alleen opgelegd voor instroom veroorzaakt door vangnetters, dat wil zeggen medewerkers met bepaalde tijdcontracten of onbepaalde tijdcontracten en voor medewerkers die tijdens de proeftijd zijn ontslagen en op dat moment ziek zijn of binnen vier weken na einde van de arbeidsovereenkomst ziek worden. Ook kan de premielast worden vergroot wanneer andere flexibele medewerkers die op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam zijn geweest wegens ziekte een ZW-uitkering ontvangen (bijvoorbeeld oproepkrachten die zich na een oproep hebben ziek gemeld). Ziektewetuitkeringen van werknemers die ziek zijn geworden in de eerste vier weken na het einde van de arbeidsovereenkomst, de zogenoemde ‘nawerkingsperiode’ worden doorbelast, tenzij deze werknemers voordien een WW-uitkering ontvingen (zie art. 117b, lid 1, onder b, Wfsv jo. art. 29, lid 2, onder b, ZW jo. art. 46 ZW).
Voor medewerkers die aanspraak maken op een ZW-uitkering op grond van de zogenoemde no-riskpolis in verband met een bekend arbeidsongeschiktheidsverleden (art. 29b ZW), dan wel in verband met arbeidsongeschiktheid die voortvloeit uit zwangerschap, orgaandonatie (art. 29, lid 2…