5. Belastingheffing en verrekening tussen instanties, 5.1. Belaste en onbelaste uitkeringen(Bijstand)
Deze paragraaf is bijgewerkt tot 7 januari 2016
Onderstaande tekst is op hoofdlijn ontleend aan de Rekenregels en handleiding over bijstandsuitkeringen 2015. Deze handleiding wordt jaarlijks uitgegeven door de Belastingdienst.
5.1.1. Belaste uitkeringen
Op belaste bijstandsuitkeringen moet de bijstandverstrekker loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen. Tot de belaste uitkeringen behoren alle periodieke bijstandsuitkeringen die voorzien in de algemene kosten van het bestaan, zoals de landelijke normbijstand en de toeslagen voor algemeen noodzakelijke kosten.
Als een bijstandsuitkering eenmalig is en geen onderdeel van een reeks van uitkeringen kan uitmaken, is deze onbelast. Het is dus belangrijk om te weten waarom de uitkering is toegekend: is al eerder een dergelijke uitkering verstrekt of wordt deze naar verwachting in de toekomst vaker verstrekt? In die gevallen is de uitkering niet eenmalig en in principe belast. Op onbelaste bijstandsuitkeringen worden geen loonheffingen ingehouden.
Als de bijstandsgerechtigde aanvullende bijstand ontvangt naast belaste inkomsten, dan kan de bijstandverstrekker de volledige bijstandsuitkering uitbetalen en namens hem het nettobedrag van de andere periodieke uitkeringen in ontvangst nemen. In dit geval is alleen het bedrag van de aanvullende bijstand de grondslag voor de bepaling van de loonheffingen.
5.1.2. Bijzondere bijstand
Een eenmalige bijzondere bijstand is onbelast. Een periodieke bijzondere bijstand is onbelast wanneer de bijzondere bijstand is bedoeld om bepaalde noodzakelijke kosten te dekken. Het gaat dan om uitkeringen die niet draagkrachtverhogend zijn (niet inkomensvervangend of inkomensaanvullend zijn), maar bestedingsgebonden.
Periodieke bijzondere bijstand is belast…