ACM: T-Mobile moet stoppen met Datavrije Muziek


De Autoriteit Consument en Markt (ACM) dwingt T-Mobile te stoppen met het aanbieden en uitvoeren van de dienst Datavrije Muziek. Deze dienst is in strijd met de regels rond netneutraliteit. Als T-Mobile de dienst blijft aanbieden, moet zij een dwangsom betalen. De dwangsom bedraagt 50.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro.

Zero-rating

Bij de dienst Datavrije Muziek gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Henk Don, bestuurslid van de ACM: ‘De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en youtube.’

Netneutraliteitsverordening

Op 10 oktober 2016 zette T-Mobile de dienst ‘Datavrije Muziek’ in de markt. De ACM heeft daarop direct aangekondigd de dienst te onderzoeken op mogelijke overtredingen van de regels voor netneutraliteit. In de EU geldt sinds 30 april 2016 een nieuwe neutraliteitsverordening ((EU) 2015/2120). De verordening bevat een regeling van open internettoegang, ofwel netneutraliteit. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet. Door datavrije muziek aan te bieden overtreedt T-Mobile volgens het ACM het verbod op tariefdifferentiatie en beperkt zij ongeoorloofd de rechten van consumenten en aanbieders van diensten (zoals muziekstreamingdiensten).

Concreet gaat het dit geval om overtreding van art. 3, derde lid, van de netneutraliteitsverordening, het derde lid van art. 7.4a, Telecommunicatiewet (verbod op tariefdifferentiatie) en artikel 3, tweede lid, van de netneutraliteitsverordening (ongeoorloofde beperking van eindgebruikersrechten).

Zie ook bericht Eerste Kamer stemt in met uitvoering netneutraliteitsverordening in OpMaat Bestuursrecht van 26 oktober 2016.

Bron: ACM, 23 december 2016 en Besluit ACM, 9 december 2016

Verder lezen
Terug naar overzicht