Naar de inhoud

Afschaffing fiscale aftrek raakt monumenteneigenaren

Het nu demissionaire kabinet heeft eind 2016 voorgesteld de Wet fiscale maatregelen rijksmonumenten zo te wijzigen dat de aftrek van monumentenonderhoud zou worden afgeschaft. Als die mogelijkheid verdwijnt, brengt dit monumenteneigenaren flink in de financiële problemen. Brancheorganisatie VBO Makelaar roept het nieuwe kabinet dan ook op dit wetvoorstel in te trekken.

Het wetsvoorstel, dat per 1 januari 2017 zou ingaan, werd na veel kritiek aangehouden en is na de verkiezingen controversieel verklaard, maar het hangt nog altijd als een donkere wolk boven de monumentenmarkt. Bewoners en eigenaren van monumenten kunnen de kosten die zij maken op dit moment nog aftrekken bij de belastingen. In het vorig jaar ingediende voorstel staat dat de fiscale aftrek voor het onderhoud van monumenten wordt afgeschaft en wordt vervangen door een subsidieregeling. Maar de voorgestelde subsidieregeling dekt slechts 25 procent van de kosten. Dat is, afhankelijk van het belastingtarief van de monumenteneigenaar, veel minder dan in de huidige regeling. Daarmee is de regeling te mager om het monument conform de veel duurdere monumenteneisen op te knappen en/of te onderhouden.

Financiële inspanning

Veel monumenteigenaren zijn bij hun – in het verleden – aangekochte monumentenwoning uitgegaan van de huidige regeling voor een in aanvang vaak serieuze verbouwing, voor onderhoud en voor beheer. Zij komen financieel in de knel als de wetswijziging wordt doorgevoerd. Vanaf 2019 wordt het dan moeilijker om de financiële inspanning te leveren die noodzakelijk is om het monument in stand te houden. Versobering van de fiscaliteit staat haaks op de wettelijke instandhoudingsplicht en het verbod op onthouding van noodzakelijk onderhoud. De voorgestelde subsidieregeling veroorzaakt onzekerheid over de honorering van een aanvraag en de financiële mogelijkheden structureel groot…