Als Nederland echt gelooft in de kracht van sociale ondernemers, verdienen zij meer dan mooie woorden
De SER publiceerde in mei 2015 een advies over sociale ondernemingen, waarin hij onderkent dat herkenning en erkenning voor sociale ondernemers van levensbelang zijn voor het slagen van hun onderneming. Een eigen keurmerk zou dit garanderen. In reactie schrijft het kabinet ruim een jaar later dat hij het SER-advies onderschrijft. Maar daarin wordt geheel voorbijgegaan aan het tussentijds gepresenteerde voorstel van belangenorganisatie Social Enterprise NL voor een maatschappelijke modaliteit op een bestaande rechtsvorm. Die nonchalance van het kabinet is niet terecht. Als Nederland echt gelooft in de kracht van sociale ondernemers, verdienen zij meer dan mooie woorden. Onder andere België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië en de Verenigde Staten gingen ons al voor.
Wat is een sociale onderneming?
De Europese Commissie heeft een definitie gegeven van sociale ondernemingen (i.e. social enterprises), die drie elementen bevat:
“A social enterprise is an operator in the social economy whose main objective is to have a social impact rather than make a profit for their owners or shareholders.
It operates by providing goods and services for the market in an entrepreneurial and innovative fashion and uses its profits primarily to achieve social objectives.
It is managed in an open and responsible manner and, in particular, involve employees, consumers and stakeholders affected by its commercial activities.”
Social Enterprise NL heeft met voorvrouw en War Child-oprichter Willemijn Verloop onderzocht hoe de cruciale rol van sociale ondernemers bij het oplossen van maatschappelijke problemen kan worden versterkt. 79% zegt behoefte te hebben aan een rechtsvorm die recht doet aan hun maatschappelijke gedrevenheid. Niet om fiscale voordelen op te…