Art. - Bestaat er een derde weg? Op zoek naar een derde juridische grondslag voor betalingen tussen decentrale overheden naast overeenkomst en subsidie
Een subsidie of een overeenkomst zijn gangbare grondslagen voor betalingen tussen decentrale overheden, maar is er nog een manier, een derde weg? In deze bijdrage zal specifiek worden onderzocht of artikel 4:21 lid 3 Algemene wet bestuursrecht die derde weg vormt en of het wenselijk is hiervan gebruik te maken. Dit artikellid bepaalt dat de subsidietitel niet van toepassing is op kort gezegd betalingen uitsluitend tussen overheden op basis van een wettelijk voorschrift.
Inleiding
Voor een rechtmatige overdracht van gelden is een geldige juridische titel nodig. Dat geldt uiteraard ook voor het geval de betalingen plaatsvinden tussen overheden. Die geldige titel kan zijn gelegen in een betaling op grond van een overeenkomst dan wel in een betaling met als grondslag een subsidie. Het gaat mij primair om het gerealiseerd krijgen van opgaven waarvoor overheden zich gesteld zien en de grondslagen voor bijbehorende geldstromen tussen overheden en dan met name decentrale overheden. Het discussiepunt en de vraag in dit verband is of er naast de genoemde subsidie of overeenkomst nog een derde rechtmatige wijze bestaat, die als titel voor de betaling kan dienen, en dan specifiek artikel 4:21 lid 3 Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Als die weg daadwerkelijk bestaat, is het de vraag wat bij de toepassing daarvan komt kijken, of het wenselijk is hiervan gebruik te maken en wat het per saldo oplevert als die weg wordt gekozen.
Het juridisch kader
De grondslag overeenkomst en subsidie
De overeenkomst is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. De subsidie is daarentegen een typisch bestuursrechtelijk figuur. Deze is geregeld in de als onderdeel van de derde tranche in 1998 in werking getreden titel 4.…