Naar de inhoud

Art. - EFSA, een autoriteit met ambitie en zelfkritiek

Aanleiding voor de oprichting van EFSA
EFSA is opgericht nadat Europa een aantal voedselgerelateerde crises had doorstaan, waardoor het vertrouwen in de voedselproductie en het distributiesysteem danig ondermijnd was. De BSE-crisis was wel de meest dramatische, maar ook Salmonella, dioxines en kankerveroorzakende bestanddelen in diervoeding vroegen om Europabrede aandacht.
Met de introductie van de Algemene Levensmiddelenverordening in 20021 werd een scheiding aangebracht tussen het vaststellen van risico's en het managen daarvan. De oprichting van EFSA was daarvan een gevolg. EFSA houdt zich bezig met het vaststellen van risico's en de adviezen daarover vormen de basis van wet- en regelgeving die wordt vastgesteld door de risico-managers ofwel de politiek verantwoordelijke bestuurders. Met deze scheiding werd en wordt ook beoogd dat consumenten/burgers erop (kunnen) vertrouwen dat hun voedsel veilig is.

Incidenten
Ongeveer 75% van de nieuwe ziektes die zich bij mensen voordoen is afkomstig van dieren of dierproducten. Vooral de 'gekkekoeienziekte' (BSE), gerelateerd aan de ziekte van Creutzfeldt-Jacob, bleek voor velen een eyeopener te zijn waar het ging om de manier waarop wij in het Westen voedsel produceren. Forse maatregelen zijn genomen om de productiewijze van dierlijke producten zoveel mogelijk te vrijwaren van dergelijke zoönotische gevaren. Daarmee is flinke vooruitgang geboekt: waar in de beginjaren van deze eeuw duizenden gevallen werden gerapporteerd, zijn dat er in 2010 nog 44. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal sterfgevallen als gevolg van de menselijke variant (Creutzfeldt-Jacob) teruggelopen van 28 in 2000 naar rond de één diagnose per jaar (2010).
Bij Salmonella zijn de gemelde aantallen in…