Naar de inhoud

Art. - Ringfencing als structureringsmethode bij de overname van vitale vennootschappen

Ondernemingen die overwegen zich door een (buitenlandse) koper te laten overnemen, moeten zich hoeden voor nieuwe wettelijke valkuilen. Na enige geruchtmakende (voorgenomen) biedingen op ondernemingen die daar niet van gediend waren, zoals KPN, PostNL, Unilever en meest recentelijk AkzoNobel, lijkt ‘Den Haag’ te willen voorkomen dat ondernemingen die een belangrijke functie vervullen in de Nederlandse samenleving in verkeerde handen vallen.

1. Introductie

Eerder was in kleine kring al zorg gerezen naar aanleiding van de overname door een Britse partij van cybersecurity bedrijf Fox-IT, dat ook staatsgeheimen beveiligt. Deze zorg lijkt anno 2017 nog steeds gegrond. NRC Handelsblad wist te onthullen dat de aanvullende voorwaarden, die MIVD directeur Eichelsheim aan de overname wilde verbinden, ruim anderhalf jaar later slechts voor een deel zijn ingewilligd.1

Onder leiding van minister Kamp probeert de regering op verschillende manieren ongewenste (buitenlandse) aandeelhouders in deze voor Nederland belangrijke vennootschappen te weren. Inmiddels ligt er een consultatie voor de aanpassing van de Telecommunicatiewet die de minister van Economische Zaken de bevoegdheid geeft om het verkrijgen van overwegende zeggenschap in een telecommunicatiepartij tegen te houden.2 Bij het opstellen van dit consultatievoorstel lijkt minister Kamp te zijn geïnspireerd door de Uitvoeringswet Verdrag van Almelo,3 waar in het kader van een mogelijke privatisering van uraniumverrijker Urenco Ltd. is nagedacht over hoe het publieke belang het best geborgd blijft in het geval de onderneming (gedeeltelijk) in private handen komt. Daarnaast heeft minister Kamp voorgesteld om bestuurders van vennootschappen die het doelwit worden van ongevraagde biedingen of aandeelhoudersactivisme een jaar bedenktijd te geven.4 Eerder trad minister Kamp in overleg met TNO…