Bewoners verleiden tot gedragsverandering
Bewoners blijken bereid om hun stroomverbruik aan te passen aan het weer. Dat blijkt uit de proeftuin ‘Jouw Energie Moment’ die door netbeheerder Enexis en de TU Eindhoven worden uitgevoerd in Breda en Zwolle. Met de juiste prikkels zijn mensen bereid hun wasmachine pas aan te zetten als de zon schijnt en hun energieverbruik te verminderen als het buiten donker wordt.


De proeftuin werd de afgelopen twee jaar uitgevoerd in de wijken Easystreet en Meulenspie in Breda en delen van de Muziekwijk in Zwolle. Eén van de prikkels om het stroomverbruik te beïnvloeden was een variabele prijs. Op zonnige uren was de stroom goedkoper. De prijs varieerde tussen de 16 en 33 eurocent per kWh. Tussen zes en acht uur ’s avonds was de elektriciteit het duurst, omdat er dan altijd veel stroom wordt verbruikt. Het verbruik van de bewoners lag door de prijsvariatie in die tijdspanne 30 procent lager dan gemiddeld. In de middag, bij goedkope stroom, lag het verbruik 16 procent hoger.
Cruciale rol bewoner
In een slim energienet speelt de bewoner dus een cruciale rol. Door zelf energie op te wekken bijvoorbeeld. In de pilots gebeurt dat met zonnepanelen. Een slim energienet is gebaat bij een goed evenwicht tussen vraag en aanbod van energie. Ook daarin zijn bewoners onmisbaar. De capaciteit van het energienet wordt namelijk beter benut als zij hun energieverbruik verschuiven naar momenten dat er veel lokaal energie-aanbod is en weinig energievraag. In de praktijkpilots wordt daarom getest of bewoners bereid zijn om flexibel om te gaan met hun energieverbruik. Kiezen ze voor energie op goedkope of op duurzame momenten?
Als het lukt om…