Commentaar op Aanbestedingswet 2012 art. 2.138 (Aanbestedingsrecht)
Commentaar is bijgewerkt tot 28-08-2017 door mr. drs. T.R.M. van Helmond en mr. C.A.M. Lombert
Artikel 2.138 Tekst van de hele regeling
De aanbestedende dienst maakt bepaalde gegevens betreffende de gunning van een overheidsopdracht niet bekend, indien openbaarmaking van die gegevens:
in strijd zou zijn met enig wettelijk voorschrift;
in strijd zou zijn met het openbaar belang;
de rechtmatige commerciële belangen van ondernemers zou kunnen schaden;
afbreuk zou kunnen doen aan de eerlijke mededinging tussen ondernemers.
A: Inleiding
Wat betreft wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot heden bijgewerkt.
B: Wetstechnische informatie
Voor de wetstechnische informatie verwijzen wij u naar de historische informatie bij Artikel 2.138.
C: Kernproblematiek
Deze bepaling is opgenomen ter bescherming van bedrijfsvertrouwelijke en bedrijfsgevoelige informatie die de aanbestedende dienst in het kader van de aanbestedingsprocedure van ondernemers heeft ontvangen. De bepaling betreft de implementatie van artikel 50 lid 4 van Richtlijn 2014/24/EU. Het artikel maakt onderdeel uit van een aantal bepalingen omtrent openbaarmaking van gegevens, waaronder artikel 2.57 Aw 2012 en artikel 2.104 Aw 2012.
In het standaardformulier voor de aankondiging van een gegunde opdracht dient een aanbestedende dienst onder meer de totale definitieve waarde van de opdracht in te vullen. Een aanbestedende dienst kan deze verplichting achterwege laten met een beroep op strijdigheid met enig wettelijk voorschrift of het openbaar belang, de bescherming van de rechtmatige commerciële belangen van ondernemers of de eerlijke mededinging tussen ondernemers. Op grond van artikel 2.134 Aw 2012 is de hoofdregel echter dat de gegevens die in het standaardformulier worden gevraagd moeten worden verstrekt. Uit de memorie van toelichting bij artikel 2.134 Aw 2012 blijkt dat de aanbestedende dienst die een beroep wil doen op een van de uitzonderingen genoemd in artikel 2.138 Aw 2012 dit voldoende zal moeten motiveren. Het doel van deze bepaling komt overeen met dat van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), namelijk het treffen van een regeling omtrent de openbaarmaking van stukken. Wat betreft de samenloop met de Wob verwijzen wij naar Sdu Commentaar Aanbestedingswet, artikel 2.104 Aw 2012.
D: Jurisprudentie uitgebreid
Bij dit artikel is nog geen belangrijke jurisprudentie aanwezig.
E: Jurisprudentie nieuw
Meest recente jurisprudentie over Aanbestedingswet 2012 artikel 2.138.
F: Literatuurverwijzing
Bij dit artikel is nog geen belangrijke literatuur aanwezig.